Over narcisme – deel 3: Hoe met een taboe?

Bianca Verbeek - Narcisme deel 3

Over narcisme – deel 3: Hoe met een taboe?

Bianca Verbeek is de auteur van KWAADAARDIG. Haar debuut en een vormingsroman over de hemelse hel en helse hemel van narcisme. Zij is meervoudig ervaringsdeskundige op dit gebied; daarnaast verzorgt zij lezingen, bijeenkomsten en vragen-vuurtjes over narcisme en narcistisch misbruik. Haar levensmissie is het op de kaart zetten van (verborgen) narcisme en codependentie.

Narcisme en narcistisch misbruik zijn zogenaamde taboe-onderwerpen die zich nog in de angst- en zwijgcultuur bevinden. Dat is vreemd, omdat het heel veel voorkomt en omdat narcisten of mensen met een andere cluster-B-persoonlijkheidsstoornis gedurende hun leven meerdere slachtoffers maken. Het aantal slachtoffers is dus groter dan het aantal narcisten. 1 + 1 = 2, toch?

Bovendien zijn dit allemaal mensen die levenslang met bijna ondraaglijke littekens moeten leven, of kan ik beter schrijven, moeten óverleven? Hoe lang bestond het vermoeden al dat kerkelijk misbruik bestond? Decennia? Eeuwen? Hoe lang werden mensen verketterd als zij naar buiten traden met dit misbruik? Hoe lang duurde het voordat de #metoo-affaire aan het licht kwam? Iedereen wist toch al lang dat personen op posities met macht diezelfde positie (in seksuele zin) vaak misbruikten! Hiërarchische systemen zijn vaak doordrenkt van misbruik. Wordt het daardoor maatschappelijk geaccepteerd?

Hoe lang werd het voorland van het adoptie-beleid oogluikend toegestaan? Hoe kan het dat mensen die op wat voor manier dan ook psychisch, emotioneel, fysiek en/of seksueel misbruikt zijn, veroordeeld worden omdat zij niet sterk genoeg zouden zijn geweest? Omdat zij niet in de positie waren, niet de leeftijd hadden of zelf niet of nauwelijks geïntegreerd (emotioneel gerijpt) waren/zijn om de situatie op waarde in te schatten en de regie te nemen. (En Hoelang is een Chinees. 😉) Allemaal voorbeelden waar macht, controle, aanzien, geld en seks een rol spelen. Laten dit nu net de belangrijkste elementen zijn uit het leven van (verborgen) narcisten, psychopaten en personen met aanverwante stoornissen.

Je vindt narcisme overal en op elk niveau. Van de gezinsdynamiek tot en met wereldleiders. Zal de tijdsgeest ons een helpende hand gaan bieden om deze problematiek ook uit de taboesfeer te trekken?

Waarom is codependentie zo onbekend in de samenleving? Waardoor zijn er zoveel mensen ook emotioneel codependent ontwikkeld? En wie weet dit van zichzelf? Voor hoeveel hulpverleners is dit een instinker? Wie denkt eraan om bij angstklachten, hyperventilatie, depressie-gevoeligheid, burn-out, rug- en schouderklachten, eenzaamheid of andere veelvoorkomende klachten, ook eens verder te kijken dan zich enkel te concentreren op symptoombestrijding? Wie denkt er aan narcistisch misbruik als mogelijke veroorzaker van psychisch én fysiek malheur?

De meeste slachtoffers van verborgen narcisme weten zelf niet eens dat zij slachtoffer zijn van narcistisch misbruik. Zij leven en/of leefden in ongelijkwaardige relaties, traumabondrelaties met een pathogene ouder of zelfs beide ouders en later vaak met dito partners, vrienden en/of collega’s en denken door de gaslighting (mindfucking) dat het nog aan hen ligt ook. Aan hen is verteld dat zij niet altijd zo moeilijk moeten doen, dat zij niet op alle slakken zout moeten leggen, dat zij ontevreden zijn of dat zij nu eenmaal niet zo getalenteerd zijn als hun broer om maar wat voorbeelden te noemen van uitspraken binnen de gaslighting.

Narcisme is een complexe materie, die (zeker bij verborgen narcisme) nauwelijks door mensen buiten de relatie-, gezins-, werk- of familiale situatie wordt herkend of opgemerkt. Het heet niet voor niets ‘verborgen’ narcisme. Je ziet het niet aan de buitenkant. Narcisten hebben geen gevarendriehoek op hun voorhoofd staan. Dat maakt dat in de samenleving het idee is ontstaan dat het woord ‘narcist’ een soort scheldwoord is geworden. Hoewel het N-woord ook als scheldwoord wordt gebruikt bij een narcistische eigenschap van iemand, zal het de meeste mensen toch verbazen hoeveel fake-mensen er onder ons rondlopen. Deze fake-mensen zijn vaak ook meteen de personen die het hardst roepen dat alle informatie over narcisme onzin en absurd is en dat het alleen wordt geroepen door boze gefrustreerde ex-partners.

Verborgen narcisten gedragen zich niet overal en niet tegen iedereen hetzelfde. Dat zorgt voor een diffuse situatie. Zo kan het heel goed mogelijk zijn dat een verborgen narcist op zijn werk een hele normale medewerker lijkt die door collega’s op handen wordt gedragen, maar die eenmaal thuisgekomen (achter de voordeur) zijn alter ego uit zijn tas haalt en zijn gezin met ijzeren en/of zelfs hardhandige hand regeert. Een andere verborgen narcist gedraagt zich op zijn werk al niet heel veel anders dan thuis en manipuleert alle kanten op. Je kunt er de vinger niet opleggen, maar eigenlijk is er altijd iets aan de hand, terwijl hij toch buiten schot weet te blijven of zelfs optreedt als de vredestichter nadat hij zelf de conflictsituatie had veroorzaakt… De verdeel-en-heers-methode.

Het wisselende gedrag op verschillende plekken van personen met een NPS is er mede de oorzaak van dat slachtoffers van narcistisch misbruik vaak niet serieus worden genomen door mensen waar zij aankloppen in de privé- of professionele sfeer. Dan is het drama helemaal niet meer te overzien voor veel gedupeerden. De narcisten hebben door hun gedrag en door hun uitspraken in de loop der tijd karaktermoord gepleegd op de slachtoffers: leugens rondverteld en daarmee een vertekend beeld van hun prooi neergezet. De aanval is de beste verdediging, toch?

Iedereen om het slachtoffer heen heeft daardoor een verkeerde voorstelling van het slachtoffer gekregen. Heel vaak zelfs ook de eigen kinderen. “Mama/Papa is helaas niet zo slim hè jongens” of “Pff, ja, je moeder/vader is niet de makkelijkste, dat weet je toch?” of “Je weet toch dat je moeder/vader niet achter je staat.” Zo worden overtuigingen gevormd en langdurig gevoed, tot jaren en decennia aan toe. Als de persoon die gedevalueerd wordt hierop reageert, dan wordt het weggelachen of wordt er gevraagd waar haar/zijn humor is. Heel toxisch. Ernstig psychisch misbruik is dit: gaslighting en manipulatie tot ouderverstoting. Zo worden mensen langzaam maar zeker geïsoleerd en geslachtofferd.

Er zijn circa 43 verschillende typen narcisten. Het is dus geen kleinigheid om die zonder heel veel ervaring, laat ik het maar noemen, op microniveau (snel) te herkennen. Eerlijkheid, loyaliteit, oprechtheid, onbaatzuchtigheid en integriteit zijn onbekende eigenschappen voor narcisten. Zij vertonen aangeleerd sociaal gewenst gedrag. Het is allemaal poppenkast. Bekend is, dat een narcist geen zelfreflectie heeft en derhalve zelf bijna altijd zal ontkennen dat er iets mis is met hem/haar en ook zéér wel in staat is om een hulpverlener te manipuleren. Dit schept gelijk meer duidelijkheid waarom er eigenlijk zo weinig personen zijn gediagnosticeerd met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of -structuur of een aanverwante stoornis.

Sterker nog, zij doen aan projectieve identificatie op hun slachtoffers. Zij beschuldigen de ander van hoe zij zelf zijn en hoe zij zelf denken. Heel verraderlijk. Als er iemand met de mededeling bij een hulpverlener komt dat haar/zijn partner zegt dat zij/hij borderline heeft, dan zouden bij de hulpverlening álle bellen moeten gaan rinkelen en álle rode vlaggen de lucht in moeten gaan. Projectie! Doorvragen! Anders wordt de dader het slachtoffer en het slachtoffer de dader. Dan krijgen we de wereld op z’n kop.

Laat de cliënt vertellen over de zwangerschap, de bevalling, periodes bij ziekte, gedrag bij overlijden van dierbaren, gedrag of optreden bij crematies en begrafenissen en naar eventuele vechtscheidingen. Bij elke conflictscheiding is een narcist betrokken. Twee empathische mensen doen elkaar en de kinderen zoiets niet aan. Heel simpel eigenlijk, toch? Ook verhalen over feestdagen, verjaardagen, bruiloften en andere feestelijkheden helpen het aan- of afwezige empathische vermogen, gevoelens van grandiositeit, behoefte aan aandacht en egocentrisme van de partner te herkennen. Als gevolg van langdurig narcistisch misbruik kan het gedrag van emotioneel codependent ontwikkelde mensen zich zelfs zo nu en dan manifesteren als equivalent aan het gedrag van iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis!

Gelet op bovenstaande uitleg kan er geconcludeerd worden dat er heel veel mensen met een persoonlijkheidsstoornis ‘in het wild los rondlopen’, zonder diagnose. Zonder gebruiksaanwijzing in de verpakking met zo’n doodshoofdje erop, waarvan altijd wordt verzocht om die vóór gebruik aandachtig te lezen…. “People in therapy are often in therapy to deal with the people in their lives who won’t go to therapy.”

Heling van slachtoffers begint met kennis, herkenning, acceptatie en erkenning.

Indien gewenst kan Bianca Verbeek bij complexe narcismevraagstukken en rechtszaken worden ingeschakeld, zowel particulier als zakelijk. Contact opnemen kan via afb.kwaadaardig.2020@gmail.com.

6 Reactie's
 • Ida
  Geplaatst op 13:44h, 19 februari Beantwoorden

  Zo is het Bianca, de herkenning en daardoor erkenning is nog een heel groot probleem, maar met dit soort bekendheid geven hieraan zal er ook hier langzaam een omslag moeten gaan komen. De moeilijkheid is de manipulatieve strategieën die er op na worden gehouden die niet herkend worden omdat er geen kennis is wat narcisten doen en hoe ze het doen. Zij hebben nooit schuld ergens aan en verwijten constant het slachtoffer van zaken die ze zelf doen en hebben geen enkele zelfreflectie. Daarbij wordt de waarheid verdraait door aannames en conclusies die ze zelf trekken en dan als realiteit met overtuiging naar voren gebracht. Er zit een juiste kern in van het verhaal maar de rest is hun zelfverzonnen waarheid om hun imago hoog te houden en de ander te overtuigen. Want kom niet achter de opgetrokken muur van een narcist, dan zie je een klein kind in een volwassen lichaam, die zich ook gedraagt als een stampende kleuter. Deze ware ik moet angstvallig verborgen blijven omdat ze totaal niet met hun gevoel om kunnen gaan en daardoor anderen de schuld geven zodat je hun ware ik niet zal ontmaskeren. Het schaadt hun imago en de vaak bijkomende bravoure die ze uitstralen naar de buitenwereld toe.

 • Frans
  Geplaatst op 22:28h, 22 februari Beantwoorden

  Ik wil een regressie therapeut ontmaskeren die een kwaadaardige narsist is mishandelde mij en ex heeft ons financieel kapot gemaakt ,fysieke en psychische mishandeling en is ge eindigt met ex als partner omdat deze zelf narcistis is behandeld door haar moeder

 • Dirk Rozenveld
  Geplaatst op 19:38h, 09 februari Beantwoorden

  Narcisme zit vastgeroest in deze liefdeloze maatschappij. Ikke ikke ikke en de rest kan stikke. De verborgen narcist is het gevaarlijkst! Die trappen namelijk het hardst naar beneden, omdat ze zich bovenin moeten aanpassen. Ik heb helaas ervaring met een narcistische ouder en zus. Kreeg thuis overal de schuld van. Mijn zus kon mij ontzettend kleineren als er bezoek was. Bv in de trant van: mijn broer heeft weer zijn te tentamen niet gehaald. Dit is al de 3e keer. Een lager niveau zit er wss aan te komen. En dan genoot ze. Ook als ik s avonds naar boven ging; dan zaten mijn vader en zus weleens te praten over mij. Dan hoorde ik dingen: nou pa als hij niet slaagt dan moet hij maar gauw aan t werk en op zich zelf. Kost alleen maar geld zo. Ja zei mijn pa dan; ik pak hem aan, dat komt wel goed. Als ik op bed lag en mijn zus ging later; altijd even lekker stampen, en als het even kon, mijn deur aantikken zodat ik wakker werd met een bak stress. Als ik daar dan wat van zei; dan was het; dan zoek je toch een ander kosthuis. Ze zagen mij als een kostganger. Hoe bizar. Ik ben uiteindelijk geslaagd opleiding. Ik moest helaas wel alleen mijn diploma ophalen. Ik moest me altijd aan hun regels houden. Dit is mijn huis en mijn regels als je dat niet bevalt dan zoek je maar een ander kosthuis.

 • Fietje Bakker
  Geplaatst op 16:23h, 17 april Beantwoorden

  Zoals op al onze feestjes speelde zelfs bij onze huwelijksvoltrekking mijn vader het middelpunt. Toen de ambtenaar mijn man en mij getrouwd had nam mijn vader naadloos het woord van haar over en begon een hele verhandeling over het schilderij van een landschap dat achter hem in de trouwkamer hing. Vader had van dezelfde schilder een schilderij en wist veel te vertellen. Alle aanwezigen draaiden zich naar pa.
  Daar sta je dan. Nog geen minuut getrouwd, verse bruidegom en bruid. Terwijl iedereen zich van je afkeert. Ik voelde me een joker op mijn eigen bruiloft. Sta je daar te wachten tot je vader is uitgepraat. Wat hij nooit is.
  We hadden hem er nooit bij moeten vragen. Hij was al zo hatelijk toen ik hem over onze trouwplannen inlichtte. Hem vroeg wat hij ervan vond. Geen enkele blijheid, alleen bijtende woorden. Terwijl je hoopt dat je vader blij is dat je na alles weer een leuke man hebt gevonden(ik was weduwe).
  Meedogenloos, dat is mijn narcistische vader altijd geweest.
  Lang heb ik geprobeerd om te begrijpen hoe dat zo gekomen is met onze pa. Zijn moeder heeft hem en haar andere zoon heel slecht behandeld, Ze was een beest voor twee van haar zoons. Dus misschien ligt daar de kiem van mijn vader zijn kwaadaardig narcistische gedrag? Graag zou ik er eens met een psycholoog met verstand van narcisme over willen praten. Helaas zijn die op ons eiland niet te vinden. Je kunt hoogstens pillen krijgen om jezelf mee te verdoven maar die kant wil ik niet op.

 • Lizet
  Geplaatst op 18:58h, 17 april Beantwoorden

  Inderdaad helaas een emotioneel-codependent kind geweest, altijd loyaal, je aanpassen maar nooit mijn waarde, ‘de ik’ mogen zijn, later op tienerleeftijd depressief geweest. Mijn vader heeft verborgen narcisme, meerderdeel meestal emotioneel/psychisch maar ook fysiek zoals op jonge leeftijd voor mijn tiende een keelgreep en met zijn vuist stompen toen ik de trucjes van vader voor rekenen niet oppikte, het heeft me juist slechter in rekenen gemaakt en zoveel minder zelfvertrouwen gegeven, bang voor vaders.

  Nu later heel veel lichamelijke klachten, burn-out, veel stress binnenslijf, PMDD ontwikkeld en geen enkele therapie wilden ze aannemen, ben open geweest in brieven, heb familietherapie aangegeven, niets, geen sorry ook. Mijn moeder kwam nooit voor mij op. Mijn zus wordt nu ook narcistisch, het zou zoveel beter zijn om het web van narcisten beter in kaart te hebben en dat het ter kennis wordt genomen.

 • Fietje
  Geplaatst op 17:43h, 19 april Beantwoorden

  MIjn moeder kwam ook nooit voor ons op. Ze was wel een ontzettend lieve vrouw maar koos altijd partij voor mijn vader als wij in de penarie zaten door hem. Eigenlijk was zij een medemisbruiker. Maar dat zie ik pas sinds kort. Mijn zusje werd ook vreselijk getreiterd door mijn vader. Niets wat ze deed was goed en hij heeft haar tot haar vroegtijdige dood(39) getreiterd. Zelfs toen ze in het ziekenhuis lag en later in het verpleegtehuis mishandelde hij haar nog.
  Ik was de zondebok van kleins af aan. Bij mijn vader en zijn familie. We hebben geen leven gehad. Ik was blij dat mijn zusje dood was, dat ze van zijn getreiter af was. Door hem heeft ze ook nooit een relatie kunnen krijgen omdat vader haar ‘verloofde’ speelde. Er was geen ruimte voor een ander. Ze heeft me wel eens wanhopig gevraagd of dat anders kon, en toen heb ik haar gezegd dat het mogelijk moest zijn, maar het mocht niet zo zijn. Ik kon haar niet helpen, was machteloos.
  Tot haar dood is ze gevangene van mijn narcistische vader gebleven.

Geef een reactie