Onderzoek naar MDMA-therapie bij ernstige en complexe PTSS

Onderzoek naar MDMA-therapie bij ernstige en complexe PTSS

Onderzoek naar MDMA-therapie bij ernstige en complexe PTSS

Het klinkt wat controversieel: een posttraumatische stressstoornis (PTSS) behandelen met een harddrug. Toch zijn onderzoekers en psychiaters ervan overtuigd dat MDMA – onder professionele begeleiding – zeer effectief kan zijn om onder andere militairen over hun trauma heen te helpen.

Psychiater bij defensie en hoogleraar Eric Vermetten legt aan Het Parool uit waarom MDMA geschikt is als therapie en hoe een behandeling met dit middel eruit ziet. Het effect van MDMA heeft hij aan den lijve ondervonden gedurende zijn opleiding voor het inzetten van de stof bij psychotherapie:

“Je keert naar binnen en komt bij wezenlijke gevoelens over belangrijke thema’s en gebeurtenissen in je leven. Het gaat bijvoorbeeld om de geboorte van een kind, of het overlijden van een dierbare. […] In de therapie wordt iemand gelegenheid geboden om terugkerende thema’s op een andere manier te beleven en te zien. De MDMA werkt als een soort katalysator van gevoelens, waarbij de ondersteunende therapie de dingen op hun plaats zet.”

Complexe klachten

Vooral voor veteranen zou deze therapie veel kunnen betekenen. Zij hebben vaak een complexe vorm van PTSS met heftige en langdurige symptomen, zoals herbelevingen, nachtmerries en slapeloosheid. Daarbovenop zijn er soms nog andere problemen bijgekomen, bijvoorbeeld een verslaving of depressie. De huidige therapieën zijn voor deze groep vaak niet toereikend.

Volgens Vermetten zijn de vooruitzichten veelbelovend en laten eerdere studies zien dat de behandeling met MDMA erg effectief is: “83 procent herstelt volledig van de klachten. Dat zijn cijfers waar bijna geen enkele psychologische of psychiatrische behandeling aan kan tippen. Daarom willen we ook zo graag dat dit een reguliere behandeling wordt. Er loopt een traject bij het EMA (Europees Geneesmiddelenagentschap) om MDMA als geneesmiddel te registeren.” Voorlopig worden er in Nederland slechts acht mensen behandeld, als onderdeel van een vooronderzoek naar de therapie.

Ga niet zelf dokteren

De psychiater en hoogleraar benadrukt dat mensen absoluut niet zelf moeten gaan experimenteren met het middel om trauma’s te verwerken: “Het vergt kennis en zorgvuldigheid om het hele proces gedurende enkele weken te begeleiden. Er is een speciale opleiding voor nodig om de medicinale effecten van MDMA maximaal tot zijn recht te laten komen. MDMA kan iemand ook in verwarring brengen over wat het losmaakt, en dan is iets meer nodig dan een goede vriend. Niet onbelangrijk is dat wij de risico’s monitoren. Voor aanvang doen we bijvoorbeeld een hartonderzoek. Ook weten we zeker dat de MDMA goed en zuiver is.”

Het volledige interview lees je hier.

4 Reactie's
  • D.de.jong
    Geplaatst op 16:51h, 10 maart Beantwoorden

    Ik ben geen veteraan maar kamp wel met een cptss heb trauma therapie gehad 2x 4 dagen elke dag 1 trauma dat was teveel en lijde tot een zelfmoord pogingen en nu heb ik er nog meer last van. Maar ik merk als ik mdma op het dat ik minder triggers heb en ze herbelevingen minder zijn… alleen kan niet slapen door mdma. Ik hoop dat er ooit een goed middel is zoals mdma want zo leven kan niet meer.

  • Anoniem
    Geplaatst op 14:38h, 31 juli Beantwoorden

    wat was uw begeleiding hierbij. het lijkt of u dit alleen gedaan hebt.

  • Anna Stam
    Geplaatst op 19:27h, 30 augustus Beantwoorden

    Beetje flauw om de nadruk te leggen op wel of geen begeleiding.
    Het wrede is dat een goedwerkende therapie niet snel beschikbaar wordt gesteld en zo wanhopige mensen laat aanmodderen.
    Uiteraard is hier niemand persoonlijk aansprakelijk voor.

  • Anoniem
    Geplaatst op 15:43h, 27 december Beantwoorden

    Ik ben erg benieuwd wanneer de ggz met deze therapie aan de slag gaat en ook of er een vergoeding komt.!!

Geef een reactie