Nieuw platform opgericht voor mentale gezondheid werknemers

Nieuw platform opgericht voor mentale gezondheid werknemers

Nieuw platform opgericht voor mentale gezondheid werknemers

Bij veel mensen staat de mentale gezondheid onder druk; ook op de werkvloer begint dit steeds duidelijker naar voren te komen. In plaats van in te grijpen als het eigenlijk al te laat is, zou er meer aandacht moeten zijn voor het actief nastreven van een goed mentaal welzijn en het voorkomen van serieuze klachten. Ondernemers Derk en Reinier uit Amsterdam besloten daarom met een nieuw platform te komen – genaamd OOPKOP – dat zich speciaal richt op het verbeteren van de mentale gezondheid bij werknemers.

Op hun website leggen de twee ondernemers uit hoe ze op het idee kwamen voor het nieuwe platform OOPKOP:

Wist je dat 1.3 miljoen Nederlanders kampen met burn-out klachten? Deze klachten worden vaak niet herkend of er wordt niet bewust naar gehandeld. Komt dit doordat er een taboe op zit? Of dat het toegeven een teken van zwakte zou kunnen zijn?

Een werknemer met een burn-out revalideert gemiddeld 9 maanden en kost een werkgever € 50.000. En dat terwijl gelukkige werknemers 31% productiever zijn…

Door een veranderende samenleving, met veel stress, het constant bereikbaar moeten zijn en een toenemende prestatiedruk, zien wij ook in onze eigen omgeving steeds meer mensen kampen met een burn-out.

Wat opvalt:
Er is veel aanbod, echter is deze gefragmenteerd én komt het vaak zweverig of spiritueel over.
Werkgevers zijn vaak reactief bezig met de mentale gezondheid van hun werknemers, terwijl hier juist preventief aandacht aan besteed zou moeten worden.

Dit willen wij veranderen! Daarom hebben wij OOPKOP opgericht; Dé grootste aanbieder van mentale gezondheid voor werkend Nederland.

Wij geloven dat wij werkgevers kunnen inspireren en uitdagen om preventief te investeren in de mentale gezondheid van hun medewerker. Met toegang tot OOPKOP kan iedere werknemer naar zijn/haar eigen wensen, en in eigen tijd, investeren in een betere mentale fitheid. Elk jaar weer. Zodoende wordt de werkgever ontzorgd en de werknemer gehoord.

Waar de naam OOPKOP vandaan komt leggen Derk en Reinier uit op hun Facebookpagina: het is een Afrikaanse term dat je letterlijk als ‘open kop’ of ‘open hoofd’ zou kunnen vertalen, en betekent vooral ‘open mind’. En dat is precies wat ze met hun initiatief hopen te bereiken: een open en opgeruimd hoofd creëren voor werknemers.

Hoe gaat het dan in zijn werk wanneer je gebruik wilt maken van het platform? Werkgevers kunnen een abonnement afsluiten en daarmee hun medewerkers toegang geven tot het platform, waar ruim 125 zorgaanbieders bij zijn aangesloten. Vervolgens kunnen zij zelf kiezen waar ze gebruik van willen maken; het aanbod varieert van coaching tot lessen in mindfulness, meditatie en yoga. Ook worden er bijvoorbeeld boeken, workshops en retraites aangeboden, en kun je zowel voor individuele ondersteuning kiezen als voor activiteiten in teamverband.

Meer informatie over (deelname aan) het platform, lees je op de website oopkop.nl.

Geen reactie's

Geef een reactie