Nieuw onderzoek naar mogelijke oorzaken van ADHD

Nieuw onderzoek naar mogelijke oorzaken van ADHD

Nieuw onderzoek naar mogelijke oorzaken van ADHD

Onderzoekers van onder meer het Radboudumc en UMCG hebben subsidie ontvangen voor een studie naar risicofactoren voor het ontstaan van ADHD. Het onderzoek gaat in 2020 van start, hiermee willen de wetenschappers tevens meer inzicht krijgen in hoe – indien mogelijk – ADHD voorkomen zou kunnen worden.

Aan de studie zullen 700 kinderen meedoen die gevolgd worden vanaf de leeftijd van 3 maanden tot aan de leeftijd van 6 jaar. Door de kinderen vanaf jonge leeftijd te volgen, nog voor het moment dat ADHD ontstaat of zichtbaar wordt, kunnen eigenschappen en omgevingsfactoren worden vergeleken van kinderen die wel ADHD ontwikkelen en van kinderen waarbij dat niet het geval is.

NPO Radio 1 sprak met Nanda Rommelse, een van de onderzoekers van het Radboudumc, over de studie en waar deze zich op gaat richten: “Juist in die vroege fase van baby tot aan schooltijd, denken we dat er allerlei mechanismen zijn die maken of een kind ADHD ontwikkelt of niet. We weten dat het een samenspel is tussen aanleg aan de ene kant, en omgeving aan de andere kant.”

Nature versus nurture

Om hier een goed beeld van te krijgen worden dus niet alleen de biologische factoren zoals erfelijke aanleg meegenomen in het onderzoek, maar ook psychologische en sociale factoren zoals de interactie tussen ouders en kind, temperament en hechting.

“We weten in ieder geval dat kinderen die zelf een ouder hebben met ADHD een veel hoger risico lopen. Maar inmiddels weten we ook dat een deel van de kinderen met ADHD op hele jonge leeftijd, dus peuterleeftijd en zelfs babyleeftijd, vaker emotieregulatieproblemen laten zien.”

Volgens Rommelse is er bij ADHD nog relatief weinig bekend over risicofactoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de aandoening. “We gaan juist onderzoeken wat de ‘red flags’ zijn voor kinderen om ADHD te ontwikkelen. Dat weten we namelijk al wel voor autisme, maar voor ADHD bestaat zo’n risicotaxatie-instrument nog niet. In ieder geval weten we dat een deel van waar we moeten zoeken zal zijn in de emotieregulatie op hele jonge leeftijd. Maar dat zal zeker niet de enige rode vlag zijn“, legt de onderzoekster uit.

Preventie

Mogelijkheden voor het voorkomen van ADHD noemt ze een ‘nog onontgonnen onderzoeksgebied’. “Wij denken dat het bij een deel van de kinderen mogelijk zal zijn, zeker niet bij alle kinderen. Een deel van de kinderen zal – ongeacht interventies – ADHD gaan ontwikkelen. Maar we denken ook dat bij een deel van de kinderen het weldegelijk mogelijk is, wanneer we daar vroeg bij zijn en interventie aanbieden, dat we preventief kunnen werken en ADHD in die zin kunnen voorkomen of kunnen voorkomen dat ze zo’n diagnose gaan krijgen.”

Luister het volledige fragment terug via NPO Radio 1, of bekijk het uitgebreide artikel van NPO Focus waarin informatie over ADHD aan de hand van tekst, video’s en audiofragmenten op een rijtje is gezet.

Geen reactie's

Geef een reactie