Nachtangst: een slaapstoornis die steeds vaker opduikt

Nachtangst: een slaapstoornis die steeds vaker opduikt

Nachtangst: een slaapstoornis die steeds vaker opduikt

Bij de term ‘nachtangst’ denk je misschien al snel aan nachtmerries, paniekaanvallen of wellicht angst in het donker. Dit is echter niet waar mensen met nachtangst last van hebben. Tijdens de coronapandemie zijn er steeds meer gevallen gesignaleerd van mensen die aan een slaapstoornis lijden waarbij ze tijdens de slaap een hevige angst- of schrikreactie vertonen, zonder wakker te worden of zich de gebeurtenis later nog te herinneren. Nieuwsplatform VICE interviewde neurowetenschapper Mirta Averbuch over het fenomeen nachtangst.

Sinds de coronacrisis is het mentale welbevinden van menigeen – in mindere of meerdere mate – onder druk komen te staan. Ook de nachtrust werd er bij sommigen niet beter op. Waar de een moeite heeft (gekregen) om in slaap te komen of te blijven, heeft de ander last van meer nachtmerries dan voorheen. Nachtangst werd als slaapstoornis tot nu toe vooral bij kinderen gezien in de leeftijdscategorie van drie tot acht jaar; momenteel lijken er echter steeds meer volwassenen bij te komen met dit soort klachten.

Mirta Averbuch, afdelingshoofd slaapgeneeskunde in het universitair ziekenhuis in Buenos Aires, legt aan VICE uit dat nachtangst een slaapstoornis is die onder de parasomnieën valt, zoals bedplassen en slaapwandelen, welke in de diepe slaapfase voorkomen. Dit in tegenstelling tot nachtmerries, die je tijdens de REM-slaap kunt hebben. Averbuch: “Normaal gesproken dromen we drie of vier keer per nacht. Nachtmerries komen voor tijdens de REM-slaap, de fase waarin je ogen bewegen, ondanks dat ze gesloten zijn. Het zijn onheilsdromen, die nauw verbonden zijn aan je herinneringen. Wanneer je wakker wordt na een nachtmerrie, herinner je je meestal waarover je hebt gedroomd. Bij nachtangst is dat niet zo. Zelfs als je aan het gillen bent, je ogen wijd open staan en je rechtop in bed zit, ben je nog steeds diep in slaap. Dat kan er heel eng uitzien, maar de volgende dag kun je het je waarschijnlijk niet meer herinneren.”

Wat er precies gebeurt op zo’n moment, is vooralsnog niet duidelijk. “Er zijn een aantal factoren die dit soort stoornissen kunnen uitlokken, zoals stress, slaapgebrek en koorts. We hebben ook gezien dat het aantal paniekaanvallen is toegenomen tijdens de pandemie. Die paniekaanvallen kunnen overdag of ’s nachts plaatsvinden, en als het ’s nachts gebeurt, lijkt dat heel erg op nachtangst. De voornaamste verschillen zijn dat je dan wel wakker wordt en last kan hebben van een snelle hartslag, bleekheid of kortademigheid”, ligt Averbuch toe.

Hoe je het beste kunt handelen als iemand binnen je gezin last heeft van nachtangst? “Bij kinderen kun je het beste in de buurt blijven en ze proberen te kalmeren. Maar maak ze niet wakker, want dat zou weleens een gewelddadige reactie kunnen uitlokken. In plaats daarvan kun je beter even knuffelen of over de rug wrijven. Als iemand last heeft van nachtangst, duurt dat meestal maar een paar seconden. Het helpt ook om het licht aan te doen, zodat de slaper helder kan zien als hij wakker wordt, daardoor niet verward raakt en kalm blijft. Nachtangst is op zichzelf niet gevaarlijk.”

Voor slaapwandelaars met nachtangst is het niet onverstandig om de slaapomgeving wat veiliger in te richten. “Als je slaapwandelt kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Slaap bijvoorbeeld niet in een hoogslaper, want anders val je er nog uit, en berg alle dingen op waarmee je jezelf pijn zou kunnen doen. Ook is het altijd handig om je deur op slot te doen, je ramen te sluiten en geen dingen rond te laten slingeren waarover je kunt struikelen. En probeer verder vooral kalm te blijven”, aldus de neurowetenschapper. Gelukkig is het moment van nachtangst doorgaans maar van korte duur, waarna men meestal gewoon weer verder slaapt.

Lees hier het volledige interview op nieuwsplatform VICE.

Geen reactie's

Geef een reactie