Naast je partner slapen blijkt bevorderlijk voor de nachtrust

Naast je partner slapen blijkt bevorderlijk voor de nachtrust

Naast je partner slapen blijkt bevorderlijk voor de nachtrust

In een recente studie is onderzocht of het slapen naast je geliefde invloed heeft op de slaapkwaliteit. Hierover schrijft nieuwssite Scientias.nl. Hoewel de meeste stellen standaard bij elkaar in bed liggen, is er nog weinig bekend over welke effecten dit heeft op de nachtrust. De huidige bevindingen lijken erop te wijzen dat samen slapen de nodige voordelen kan opleveren voor je gezondheid.

Aan het onderzoek deden twaalf jonge en gezonde heteroseksuele stellen mee, waarbij gedurende vier nachten de slaap gemonitord is in een slaaplaboratorium. Met behulp van polysomnografie werden fysiologische gegevens verzameld over onder andere hersengolven, spierspanning, ademhaling, hartslag en bewegingen tijdens de slaap. Deze gegevens werden gebruikt om het slaappatroon en de slaapfasen vast te stellen. Daarnaast vulden de proefpersonen vragenlijsten in met vragen over de aard en intensiteit van hun relatie.

Slaapfasen

Tijdens het experiment zijn onder andere verschillen in slaapfasen tussen de stellen in kaart gebracht. Wanneer je in slaap valt, kom je eerst in een lichte slaap van slaapfase 1, waarna je respectievelijk in slaapfase 2, 3 en 4 terechtkomt: een steeds diepere vorm van slaap. Na enige tijd wordt de slaap weer lichter, en kun je in de REM-slaap terechtkomen, ofwel de ‘droomslaap’. Je hersenen zijn dan bezig met processen van onder meer emotieverwerking, sociaal contact, leren en geheugen. De verschillende slaapfasen wisselen elkaar gedurende de nacht meerdere keren af in een soort cyclus die zich – soms op iets andere wijze – herhaalt.

De resultaten lieten zien dat wanneer stellen samen sliepen, zij meer tijd doorbrachten in REM-slaap en minder onderbrekingen hadden in deze slaapfase. Dat komt de hierboven genoemde hersenprocessen ten goede en kan emotionele stress doen verminderen. Daarnaast liep het slaappatroon bij stellen die samen in bed lagen meer synchroon. Dit verschijnsel hangt vermoedelijk samen met de intensiteit van de relatie tussen een koppel. Hoe sterker de band tussen twee personen was volgens het onderzoek, hoe meer synchronisatie van de slaap er was. Uit eerdere onderzoeken zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat de mate van vertrouwen tussen personen hier een rol in kan spelen.

Warmte en geborgenheid

Dit gevoel van vertrouwen en veiligheid kan ook een reden zijn waarom samen slapen de REM-fase verbetert. In aanwezigheid van je partner kun je mogelijk meer ontspannen slapen, waardoor de REM-slaap minder snel verstoord raakt door stress. Daarnaast kan het helpen dat je met zijn tweeën makkelijker de lichaamstemperatuur op peil houdt; een proces waar het lichaam tijdens de REM-slaap normaal meer moeite mee heeft. Een onverwachte bevinding van het onderzoek is dat stellen die naast elkaar sliepen meer bewogen in hun slaap. Dit bleek echter niet van invloed te zijn op de slaapkwaliteit; meer bewegen hoeft dus geen teken te zijn van een slechtere nachtrust.

Nieuwe vragen

Het huidige onderzoek is nog maar op kleine schaal uitgevoerd, en de resultaten vragen dan ook om een uitgebreidere zoektocht naar de effecten van samen slapen op de kwaliteit van de nachtrust. Zo zal er nog verder onderzoek worden gedaan naar de effecten bij ouderen, andere soorten koppels, mensen met (slaap)aandoeningen, en kan het bijvoorbeeld interessant zijn de resultaten te vergelijken met mensen die gewend zijn alleen te slapen.

Lees hier het volledige artikel van Scientias.nl. De publicatie van het onderzoek in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry vind je hier.

1 Reactie
  • Helen
    Geplaatst op 13:19h, 04 augustus Beantwoorden

    hahaha nou echt niet! Die snurkt zo hard dat ik geen oog dicht doe dus dit is echt een fabeltje.

Geef een reactie