Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Onderzoekers uit Zweden en Amerika hebben nieuwe ontdekkingen gedaan over fibromyalgie, een aandoening die niet altijd erkend wordt. Mensen met fibromyalgie kunnen door het hele lichaam pijn ervaren.

Fibromyalgie wordt gezien als een vorm van reuma; patiënten hebben last van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast kunnen er onder andere concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en stijfheid optreden. De klachten zijn vaak wisselend en het ene moment heviger aanwezig dan het andere moment. Het komt voort uit verstoringen in het centrale zenuwstelsel, maar een duidelijke oorzaak is tot nu toe nooit gevonden.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat vooral microgliacellen in de hersenen in versterkte mate reageren bij fibromyalgie, zo meldt Wetenschap in Beeld. Microgliacellen zijn betrokken bij de afweer en veroorzaken ontstekingsreacties om ziekteverwekkers op te ruimen. In het geval van fibromyalgie worden deze cellen echter – ogenschijnlijk onnodig – overactief, en ontstaan zonder duidelijke aanleiding ontstekingen die tevens pijn veroorzaken.

Eerder werd door andere onderzoekers al een verband gevonden tussen microgliacellen en de ziekte van Alzheimer. Steeds vaker worden ontstekingsreacties gekoppeld aan neurologische aandoeningen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken in hoeverre fibromyalgie hier precies door wordt veroorzaakt en eventueel te behandelen is.

Het wetenschappelijke artikel van het onderzoek is gepubliceerd in Elsevier.

21 Reactie's
 • Bianca Vink
  Geplaatst op 23:05h, 16 november Beantwoorden

  Ik heb zelf fibromyalgie.
  Jullie hebben het in dit artikel over ontstekingen. Maar bij mensen met fibromyalgie is niets te vinden in het bloed. Ontstekingen moeten dan toch zichtbaar zijn tijdens n bloedonderzoek?
  Gr Bianca

  • Wilma
   Geplaatst op 07:49h, 04 augustus Beantwoorden

   Hoi Bianca,
   Het is niet in het bloed aantoonbaar omdat het hier om laaggradige ontstekingen gaat, wat tevens ten grondslag ligt aan meerdere ziektebeelden.
   Het lichaam zit continue in een ontstekingsreactie en ik raadt je sterk aan om contact te zoeken met een orthomoleculaire therapeut. Ik heb zelf de opleiding gedaan, maar wegens tijdgebrek wil ik jou doorverwijzen naar Mieke Beerlage Jansen van Stichting LEEFFF.
   Zij en haar man hebben ruimschoots ervaring hiermee en wellicht kunnen zij jou helpen.

   • Marianne
    Geplaatst op 08:27h, 21 oktober Beantwoorden

    Ik.durf niet te gaan omdat het vreselijk duur is…het begint al met een consult….en dan….de medicatie…niets krijg je terug van de zorgverzekeraar…tenzij je heel hoog verzekerd bent…dit zijn behandelingen voor mensen met geld.😑

    • Petra
     Geplaatst op 19:42h, 25 november Beantwoorden

     Ja eens!

  • Minie van de Pol
   Geplaatst op 16:15h, 24 januari Beantwoorden

   Ik las op een andere site dat je fibromyalgie hebt en al 2 jaar pijn hebt aan de achterkant van je bovenarmen . Ik heb dat ook , de fibromyalgie al heel lang en mijn bovenarmen sinds augustus 2020 . Als je al verder bent in je zoektocht hoor ik dat graag

 • Anja
  Geplaatst op 08:10h, 27 januari Beantwoorden

  Ik heb fybromyalgie in mijn hele lichaam zeer vermoeiend en veel pijn tevens heb in polyatrose.

 • s huisman
  Geplaatst op 20:32h, 05 mei Beantwoorden

  tja als je nu bij de bedrijfsarts komt en je meldt fibromyalgie dan word je opeens een langdurig psychiatrisch traject opgestuurd…zoooo bizar

 • Wilma Berendsen
  Geplaatst op 21:52h, 25 mei Beantwoorden

  Ik heb al jaren fibromyalgie de beste oplossing vind ik zorgen dat je in beweging blijft,Daar voel ik mij het beste bij

 • Rudy Dannau
  Geplaatst op 18:19h, 26 juni Beantwoorden

  en wat doet het zonnige zuiden met dit probleem ik hoor van mensen die het zuiden opgezocht hebben dat het een stuk beter gaat het lijkt erop dat het een ziekte is voor de rijken arme mensen zijn hier gevangen in de vochtige koude hel van het noorden.
  en de ziekte verzekering tracht het op te lossen met pillen gaan ze later ook de rekeningen oprapen als je maag en darmen kapot zijn door die pillen. dat heet dan in eigen voet schieten.

 • Tuerlinckx Linda
  Geplaatst op 10:00h, 28 juni Beantwoorden

  Ik heb 14 jaar geleden fibromyalgie gekregen. Fibromyalgie wordt veroorzaakt door verklevingen in ellebogen en enkels. Daardoor stroomt de energie niet meer. Enkel operatie kan fibro genezen. Ik ben 4 maal geopereerd door dr. BAUER. Ik heb terug een normaal leven. Pijnen, concentratieproblemen., alles is weg. Het spijt me dat ik niet veel eerder mij heb laten opereren. Maar ben ontzettend gelukkig dat ik opnieuw lange wandelingen kan doen en niet achteraf dagen in bed lig af te zien!

 • Dhr. Bien
  Geplaatst op 17:36h, 07 juli Beantwoorden

  MAG IK u VRAGEN WAT DE KOSTEN WAREN VAN DEZE OPERATIE’S
  loop inmiddels al z’n 40 jaar met Fibromyalgie, en klachten worden steeds erger.

  M.vr. Gr. werner Bien

 • Regina Sloof
  Geplaatst op 10:34h, 19 augustus Beantwoorden

  Bij mijn onderzoeken werden er duidelijk ook wel ontsteking reacties geconstateerd nou heb ik ook p/ artrose en ook daardoor slijtage g vermoeidheid ziekte van rijnoud fybromyalgie gecombineerd pakketje.

 • Elly BruoneE.Bruinenberg
  Geplaatst op 14:36h, 02 oktober Beantwoorden

  Bij mij is vorig jaar op 73jarige leeftijd fibromyalgie geconstateerd nadat mijn kleindochter van 23jarige leeftijd de diagnose heeft gekregen .
  Ik loop al jaren met pijn en hevige vermoeidheidklschten ,mijn dochter een paar maanden geleden s’nachts in het ziekenhuis terecht kwam met klachten omdat ze bijna geen lucht meer kreeg.en bik haar ook fibromyalgie geconstateerd is .
  Wij hebben ook het hypermobiel syndroom ,
  De reumatoloog zei dat het met elkaar te maken heeft ….

 • Janie Boers
  Geplaatst op 19:23h, 05 oktober Beantwoorden

  Heb vandaag een behandeling g gehad bij pijnpoli Optimal care, ook ik heb fibromaylgie en poly artrose, heb ruim 3 en een half uur aan infuus gelegen met daarin de stof ketamine, weet nog niet of t geholpen heeft, maar is een hele goeie kliniek, ze blijven voor je zoeken naar pijnbestrijding , om het leven , leefbaar te maken zonder pijn! Zijn allemaal lieve doktoren en assistenten, en wordt gewoon vergoed!

 • Bernolet Patrick
  Geplaatst op 20:43h, 11 oktober Beantwoorden

  Het is een niet te onderschatten pijn . Ik heb het over gans mijn lichaam 😫, zelfs snachts kan ik niet slapen met momenten.
  Ik geraak niet vooruit., ik heb geen inspanning gedaan en toch is mijn lichaam verzuurd en uitgeput. Ik moet me echt in gang sleuren , en dan wordt de pijn iets minder . Maar je kan toch niet constand in beweging zijn , want zodra ik rust, is het weer terug hevig .

 • Bonnie
  Geplaatst op 19:27h, 12 oktober Beantwoorden

  Ik heb de diagnose ook. Ook had ik hoge ontstekingswaarden waarbij ze eerst aan reuma/ bechterew dachten. Mijn moeder en zus zijn drager van het gen HLA B27, ik gelukkig niet. Ze gaven me biologicals waardoor het slechter ging, eindelijk na mri zagen ze artrose op 3 plekken in mijn nek maar geen bechterew. Wat me nu wel opvalt is dat STRESS de grootste oorzaak is met lage energie reserves. Als dat opstapelt word de aandoening erger. Ik voel de stress gelijk in mijn ruggengraat naar mijn nek tot hoofdpijn aan toe, dan lijkt mijn hoofd in de fik te staan en als ik niet rust, beginnen de verkrampingen, stijfheid, dus pijn. Dit kan doorslaan in verdere onrust van hartritme, ademhaling, buikproblemen. Onrustig wakker worden, angstig of adrenaline gevoel. De constante vermoeidheid is gebrek aan rust. Ook weet ik nu dat mijn (over)gevoeligheid op externe prikkels het al in gang kan zetten. Bijv iemands toonhoogte van stem, licht inval in mijn ogen. Eerst had ik ook de angst voor beweging omdat alles pijn deed, ben je bang om meer pijn te krijgen maar dit blijft een vicieuze cirkel, die je alleen oplost met heeeel veel rust, niet slapen! Dat was ook mijn fout. Rust is geen tv/radio/telefoon prikkels, de stilte (ook in je hoofd) opzoeken en met veel geduld van jezelf en je omgeving je batterij weer opladen! Ik ben nog niet genezen want helaas geeft de arboarts mij juist meer stress. Ik zit in een revalidatie traject en moet verplicht spoor 2 ernaast doen. Het voelt alsof ik 3 fulltime banen heb, omdat ik mijn gezin en huishouden ook meetel. Ik kan niet mijn kinderen in de kast zetten als ik weer zo’n aanval krijg. Jammer genoeg ook niet de arboarts en mijn verplichtingen. Revalidatie leert mij om mijn grenzen aan te geven maar dat word genegeerd, ipv hulp verergert dat mijn proces. Als ik geen grip heb in mijn aandoening hoe moet ik dat mijn “toekomstige” baas uitleggen? Hoe moet ik me concentreren op mijn werk als ik niet eens “normaal” functioneer in mijn dagelijks leven?

 • Cindyvangenderen
  Geplaatst op 06:24h, 15 oktober Beantwoorden

  Ik heb ook veel last van wekedelen reuma waar is die operatie

 • Cindyvangenderen
  Geplaatst op 06:26h, 15 oktober Beantwoorden

  Ik heb ook veel last van wekedelen reuma waar is die operatie of terwijl fibromaligie

 • Ingrid Schoonenberg
  Geplaatst op 20:43h, 03 november Beantwoorden

  Ik heb ook fibromyalgie en zenuwpijnen en brandende pijn en tintelingen door heel mijn lichaam.
  Voor wie is dit herkenbaar en wat kan ik het beste doen?
  Ik slik pregabaline en naproxen… heb zoveel pijn etc

 • Elze Linden
  Geplaatst op 08:29h, 05 november Beantwoorden

  Hoi,.
  Heel herkenbaar,die prikkels,pijnscheuten,brandende voeten,,zenuwpijnen.
  Ik heb ook altijd wat,het ene kwaaltje is weg of de andere dient zich weer aan.
  Ik slik ook pregabaline.
  Ik ben in opleiding ,maar weet niet of ik het vol hou zo,wat een ellende….wie helpt mij

 • Linda van Maanen
  Geplaatst op 23:18h, 09 november Beantwoorden

  Dat hele Bauer verhaal is klets. De man staat al JAREN bekend als kwakzalver.

Geef een reactie