Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Onderzoekers uit Zweden en Amerika hebben nieuwe ontdekkingen gedaan over fibromyalgie, een aandoening die niet altijd erkend wordt. Mensen met fibromyalgie kunnen door het hele lichaam pijn ervaren.

Fibromyalgie wordt gezien als een vorm van reuma; patiënten hebben last van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast kunnen er onder andere concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en stijfheid optreden. De klachten zijn vaak wisselend en het ene moment heviger aanwezig dan het andere moment. Het komt voort uit verstoringen in het centrale zenuwstelsel, maar een duidelijke oorzaak is tot nu toe nooit gevonden.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat vooral microgliacellen in de hersenen in versterkte mate reageren bij fibromyalgie, zo meldt Wetenschap in Beeld. Microgliacellen zijn betrokken bij de afweer en veroorzaken ontstekingsreacties om ziekteverwekkers op te ruimen. In het geval van fibromyalgie worden deze cellen echter – ogenschijnlijk onnodig – overactief, en ontstaan zonder duidelijke aanleiding ontstekingen die tevens pijn veroorzaken.

Eerder werd door andere onderzoekers al een verband gevonden tussen microgliacellen en de ziekte van Alzheimer. Steeds vaker worden ontstekingsreacties gekoppeld aan neurologische aandoeningen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken in hoeverre fibromyalgie hier precies door wordt veroorzaakt en eventueel te behandelen is.

Het wetenschappelijke artikel van het onderzoek is gepubliceerd in Elsevier.

59 Reactie's
 • Veerle De Wint
  Geplaatst op 23:38h, 04 juli Beantwoorden

  @Rudy Dannau … ook ik heb ernstige pijnklachten van fibromyalgie , lig zelfs dagelijks huilend van de pijn in bed . Ik woon nu al jaren in een warm land en ik kan u vertellen dat het weinig tot niets helpt tegen fibromyalgie .
  Mensen met reuma hebben er wel baat bij . Ik heb ook al van alles geprobeerd en ben ook ten einde raad .
  Groeten van een lotgenoot …

 • Anoniem
  Geplaatst op 18:19h, 01 augustus Beantwoorden

  Ik woon ook al sinds 2003 in een warm land en dat helpt echt niet..
  Achteraf gezien heb ik het al vanaf 1974 en het remt je doen en laten
  in alles. Heel vervelend als je nooit weet waar je nu weer mee wakker
  wordt, als je al geslapen hebt en het net is of er een vrachtwagen over
  je heen is gegaan. Maar je moet heter mee doen. Het is niet anders.

 • Anoniem
  Geplaatst op 16:36h, 17 september Beantwoorden

  Ik heb juist heel veel pijn bij warm weer

 • Anita
  Geplaatst op 16:33h, 20 september Beantwoorden

  …met aangepaste voeding heb ik veel bereikt….gluten, melk, , varkensvlees, suikers en kunstmatige kleur en geur stoffen maken een groot verschil. Destijds bij Reade in Amsterdam genoemd maar konden ze niets mee. nu 12 jaar later hoor je steeds meer over voeding bij Fibromyalgie.
  Ldn is ook interessant maar lastig om aan te komen.

 • Monique Holwerda
  Geplaatst op 14:42h, 16 oktober Beantwoorden

  ik loop al meer dan een jaar met dezen pijn klachten erg moe heel veel last aan me rug en mijn armen en me nek sins een maand zijn ze er achter gekomen dat ik fibromyalgie chronische heb en leef elkedag met pijn maakt niet uit of het koud of warm weer is helaas

Geef een reactie