Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Onderzoekers uit Zweden en Amerika hebben nieuwe ontdekkingen gedaan over fibromyalgie, een aandoening die niet altijd erkend wordt. Mensen met fibromyalgie kunnen door het hele lichaam pijn ervaren.

Fibromyalgie wordt gezien als een vorm van reuma; patiënten hebben last van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast kunnen er onder andere concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en stijfheid optreden. De klachten zijn vaak wisselend en het ene moment heviger aanwezig dan het andere moment. Het komt voort uit verstoringen in het centrale zenuwstelsel, maar een duidelijke oorzaak is tot nu toe nooit gevonden.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat vooral microgliacellen in de hersenen in versterkte mate reageren bij fibromyalgie, zo meldt Wetenschap in Beeld. Microgliacellen zijn betrokken bij de afweer en veroorzaken ontstekingsreacties om ziekteverwekkers op te ruimen. In het geval van fibromyalgie worden deze cellen echter – ogenschijnlijk onnodig – overactief, en ontstaan zonder duidelijke aanleiding ontstekingen die tevens pijn veroorzaken.

Eerder werd door andere onderzoekers al een verband gevonden tussen microgliacellen en de ziekte van Alzheimer. Steeds vaker worden ontstekingsreacties gekoppeld aan neurologische aandoeningen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken in hoeverre fibromyalgie hier precies door wordt veroorzaakt en eventueel te behandelen is.

Het wetenschappelijke artikel van het onderzoek is gepubliceerd in Elsevier.

72 Reactie's
 • Veerle De Wint
  Geplaatst op 23:38h, 04 juli Beantwoorden

  @Rudy Dannau … ook ik heb ernstige pijnklachten van fibromyalgie , lig zelfs dagelijks huilend van de pijn in bed . Ik woon nu al jaren in een warm land en ik kan u vertellen dat het weinig tot niets helpt tegen fibromyalgie .
  Mensen met reuma hebben er wel baat bij . Ik heb ook al van alles geprobeerd en ben ook ten einde raad .
  Groeten van een lotgenoot …

 • Anoniem
  Geplaatst op 18:19h, 01 augustus Beantwoorden

  Ik woon ook al sinds 2003 in een warm land en dat helpt echt niet..
  Achteraf gezien heb ik het al vanaf 1974 en het remt je doen en laten
  in alles. Heel vervelend als je nooit weet waar je nu weer mee wakker
  wordt, als je al geslapen hebt en het net is of er een vrachtwagen over
  je heen is gegaan. Maar je moet heter mee doen. Het is niet anders.

 • Anoniem
  Geplaatst op 16:36h, 17 september Beantwoorden

  Ik heb juist heel veel pijn bij warm weer

 • Anita
  Geplaatst op 16:33h, 20 september Beantwoorden

  …met aangepaste voeding heb ik veel bereikt….gluten, melk, , varkensvlees, suikers en kunstmatige kleur en geur stoffen maken een groot verschil. Destijds bij Reade in Amsterdam genoemd maar konden ze niets mee. nu 12 jaar later hoor je steeds meer over voeding bij Fibromyalgie.
  Ldn is ook interessant maar lastig om aan te komen.

 • Monique Holwerda
  Geplaatst op 14:42h, 16 oktober Beantwoorden

  ik loop al meer dan een jaar met dezen pijn klachten erg moe heel veel last aan me rug en mijn armen en me nek sins een maand zijn ze er achter gekomen dat ik fibromyalgie chronische heb en leef elkedag met pijn maakt niet uit of het koud of warm weer is helaas

 • Anoniem
  Geplaatst op 19:42h, 15 december Beantwoorden

  ik heb fibromyalgie na ongeval van de trap , 8 maanden geleden, mijn erngst probleem is concentratie en slapen, ik voel snel moe, ik studeer in graduate laats jaar en ik kan niet studeren ik vergeet als, ik ben 54j en niemand gelooft me , ik vergeet ook dingen dat ik doe normaal elke dag als ik heb niet goed concetreten.

 • Anoniem
  Geplaatst op 19:11h, 01 januari Beantwoorden

  Ik heb hele zeren voeten,staan in brand mijn spieren staan strak,ik loop op pijnlijke ,dove bulten onder mijn voeten al 2 1/2 jaar mijn neuroloog zegt Polyneuropatie ik gebruik voor de pijn: zwarte peper en curcuma 2 keer per dag .men weet niet wat ik heb.Het is zo pijnlijk en onbegrijpelijk,dat de medische wereld dit niet weet .foei Nederland waar is de zogenaamde kennis.en ik hoor maar (uw leeftijd) schande ik heb RECHT op medische zorg..Help.

 • Saskia
  Geplaatst op 16:40h, 09 januari Beantwoorden

  Ik heb al 15 jaar fibromyalgie en ben nooit gestopt met zoeken naar een oorzaak. Via het gezondheidsplatform OERsterk werd ik via hun wekelijkse nieuwsbrief getipt over de podcast van die week (eind okt 2023 -> podcast #153). Ik bleek verborgen chronische hyperventilatie te hebben door jarenlang chronische stress. De Oekraïense arts Buteyko heeft reeds in de jaren ’50 ontdekt dat je met ademhalingsoefeningen dit weer kunt genezen.

  Bij mij heeft het ertoe geleid dat ik (nu halverwege het proces) veel minder last heb van fibromyalgie, geen droge huid meer heb, niet meer 5x per nacht naar het toilet hoef, geen obstipatie meer heb, niet meer licht in m’n hoofd ben bij het opstaan en dat m’n geheugen beter is geworden. Het heeft namelijk allemaal te maken met de uitwisseling van CO2 en O2 in je cellen. Bij teveel ademenen raak je teveel CO2 kwijt en krijgt hemoglobine geen seintje om zuurstof los te laten, waardoor cellen op anaerobe verbranding overstappen = melkzuur. Daarnaast stijgt de pH in je bloed door verlies van CO2 (= koolZUURgas), wat het lichaam gaat compenseren door basische stoffen waaronder mineralen via de urine uit te scheiden. Die mineralen (Ca en Mg) zorgen voor soepele spieren, dus zonder die mineralen krijg je verstijving.

  Verborgen chronische hyperventilatie zorgt dus voor verzuring en verstijving van spieren. Maar met Buteyko ademhalingsoefeningen kun je in een paar maanden tijd je ademhaling weer onder controle krijgen. Je moet het setpoint in je ademhalingscentrum in de hersenen, dat het seintje geeft om adem te halen opnieuw programmeren en dat gaat maar met hele kleine stapjes. Tijdens dit proces merk je steeds meer verbetering in je situatie.

  Ik heb geen idee of verborgen chronische hyperventilatie voor iedereen de oorzaak van fibromyalgie is. maar ik kan het iedereen aanraden om te checken of je er last van hebt. Baadt het niet dan schaadt het niet. De simpele ademhalingstest (duurt nog geen minuut) of je last hebt van verborgen chronische hyperventilatie is te vinden op buteyko-instituut.nl

 • Linda verwaest
  Geplaatst op 22:31h, 11 januari Beantwoorden

  beste Saskia,.Na veel zoeken, en medicaties en therapies komen uw bevindinden overeen met wat ik uiteindelijk bereikt heb
  om mijn pijn te verminderen. sinds September 2023 krijg ik via een gastro enteroloog elke drie tot vier weken een magnesiuminfuus. de spierpijnen zijn weg. ik vermijd gluten maar eet niet volledig glutenvrij. ik heb chronische hyperventilatie waar ik aan werk maar ik ben er nog niet in gelukt om mijn foute ademhaling te resetten..ik heb door stress en zorgen twintig of dertig jaar al mijn. reserves uitgeput en veel artsen bezocht. bedankt om een tip te geven over hoe ik mijn ademhaling in orde krijg.ik moet ook vaak plassen ,vooral snachts en slaap weinig maar sinds de magnesium heb ik veel minder dorst .ik. heb ook al jaren bloedarmoede die nu plots bijna aan de minimumwaardes komt..ik geloof erin dat wat jij schrijft de oorzaak is en het geeft me moed om verder aan de oplossing te werken. Na al die Jaren opzoeken en proberen ,is wat jij schrijft het beste wat ik tegengekomen .er word veel onderzoek naar fibromyalgie maar je moet het geluk hebben om bij een goede dokter terecht te komen die samen met zijn patient nadenkt .ik denk ook dat er nog veel meer menses fibromyalgie gaan krijgen omdat we simpelweg met zijn Allen verkeerd n te gestrest Leven. groetjes linda

 • Safiera
  Geplaatst op 20:59h, 15 januari Beantwoorden

  Angst is zeker een trigger, Ik hyperventileer ook veel. lees Dr. Sarno’s boek. Er is niets mis met ons lichaam. Daarom kunnen ze ook niets vinden. Je moet natuurlijk je gezond verstand blijven gebruiken. Ik heb een paniekstoornis gehad. Ptst. Altijd heel alert. Het is psychologisch. Toen ik het hoorde, wilde ik het ook niet geloven. Maar gezien mijn pijnen in het verleden vind ik het logisch. Ik heb het helaas gekregen in een heel stressvolle periode maar ook toen de pre menopauze begon. Ik was bang dat ik gebroken was. Maar zelfs als ik uitgeput ben, kan ik nog 70 kilo tillen een paar keer. De symtomen zijn eindeloos. De pijn is echter verschrikkelijk en ook echt, het is zenuwpijn. Maar niemand kan je helpen in Nederland. Veel onbegrip en dat is ook niet makkelijjk want onze omgeving snapt er niets van. Ik sta er alleen voor. Een goede of slechte dag. Lees The Mind/Body Prescription van Dr. Sarno. De pijn hebben we toch en de symptomen zijn beangstigend maar ik ben blij te weten dat ik het zelf ook in de hand heb en niet gebroken ben. Meestal zijn 2 paracetamol per dag voldoende. Als ik een goede dag heb dan neem ik zelfs helemaal niets. Ik was in het begin sceptisch, maar deze man heeft heel zijn leven met chronische pijn patienten gewerkt en weet waar hij het over heeft. Zo nu ga ik even mediteren. Vandaag was weer zo’n dag. Veel stress in auto ondervonden. Nu ga ik even inderdaad mediteren.

 • Hans Timmermans
  Geplaatst op 21:09h, 21 januari Beantwoorden

  Mijn vrouw heeft in 1995 fybromyalgie gekregen. De reumatologe die haar begeleidde heeft meegedacht over alternatieve behandelingen en voedingsadviezen. Die alternatieve zorg heeft de klachten verminderd, ik heb een groot deel van het huishouden op me genomen maats een full-time baan. We hebben twee zonen groot gebracht die het thuis gewoon goed hebben gehad. Uiteindelijk bleek ze ook met asbest in aanraking geweest toen ze rond 23 jaar was. Ze is daar uiteindelijk aan overleden, 54 jaar oud. We hebben het goede gehad, alle vier, met elkaar maar het was zwaar. Aangepaste voeding heeft veel opgelost maar niet alles..

 • Khaled
  Geplaatst op 12:38h, 24 januari Beantwoorden

  Kan je RA en fibromyalgie tegelijk hebben?

 • Anoniem
  Geplaatst op 06:45h, 30 januari Beantwoorden

  Ongeloofelij, mogelijke, let wel mogelijke oorzaak gevonden, en dat heeft dan weer te maken met alzheimer, ik weet niet of ik daar blij mee moet zijn, en met ontstekingen, die ik eigenlijk niet heb? niet voel?, het zo niet ervaar, bij mij zit alles gewoon heel erg vast, ik had in mijn jeugd ws niet zoveel turnoefeningen moeten doen, of niet zoveel meten fietsen, of weet ikwat, daarna ben ik yoga gaan doen, vreemd genoeg kan ik nog wel de ingewikkeldste yoga oefeningen, maar simpel dingen zoals een brief open maken niet meer, of praten, probeer maar eens uit te leggen waarom je niet wil praten, terwijl je helemaal niet wil praten, das erg frustrerend en mensen begrijpen, onthouden, het toch niet, met mij gaat het prima, zolang ik maar geen afspraken heb, en men eigen tempo kan leven, maar dan vinden mensen weer dat je je afzondert, nou dan moet je dat weer gaan uitleggen, ik ben der klaar mee, met het hele fibromyalgie gebeure, wat nu trouwens weer eens andere naam heeft gekregen, fms, met gesubsidieerde wegsites, die elitair, ondersteuning aanbieden, moet je eerst een of ander nieuw device kopen, om toegang te krijgen tot de ”lotgenotenkring, terwijl we echt allemaal belasting betalen, officiële wegsite fibromyalgie nederland, heb je dus niks aan

 • Anoniem
  Geplaatst op 07:21h, 30 januari Beantwoorden

  en idd, het weer maakt soms niet zoveel uit, ook al vallen de mussen van het dak , of ook al vriest het fijn, het maakt mij in weze niet zoveel uit , alleen met de hoeveel heid kleding die je moet dragen, en moet aantrekken…
  ik had een paar jaar geleden een geniaal idee, ik wilde zwemmend de winter door, dat zwemmen dat vond men lichaam heerlijk, wat me nekte, was het aan en uitkleed proces, duurde ongeveer drie maanden voordat ik dat uitgevogeld had, kun je nagaan, mijn lichaam houd zich liever blind, mijn lichaam vindt pijn niet fijn, dus dat vermijd het liever, van jongsaf aan al, maar dat snap ik nu pas, men darmen, ik weet niet, ik onder zo langzamer hand wel een cyclus, maar dat kan ook gewoon te maken hebben met een ongezond voedingspatroon soms, ik doe al jarenlang sap vasten, bij tijd en wijle, en soms denk ik gewoon dat men lichaam het te druk heeft om ook nog eve de spijsvertering te doen, ofzo, ik ontbijt ook nooit, als ik morgens eet, voel ik me altijd beroerd, pas tegen elven kan er wat in, heel klein beetje, ,
  ik weet niet of ik angst heb, en of ik per ongeluk hyperventileer, wel weet ik dat er een heleboel pijn zit achter men ademhaling, dat is altijd in werking, willekeurig of onwillekeurig, en trouwens, waarom wordt er niet onderzocht waarom onwillekeurige spieren er geen last van schijnen te hebben
  ik ben nu bijna 60, toen ik 4 of 5 was moest ik naar de st maartensklinkeik toe, want men benen groeten krom, hadden ze toen ook meteen maar naar men armen gekeken… enfin toen ik nee was was ik volkomen, maar dan ook volkomen genezen, van wat ik dn ook maar had, om 40 jaar later, in diezelfde kliniek van een reumatoloog te horen dat ik, fibromyalgie heb, of chronisch pijnsyndroom, of weke delen reuma
  in het begin nam ik het niet zo serieus, toen waren men slechte periodes nog niet zo lang, maar die worden steeds langer, helaas, en ik wil heel graag dingen doen, maar ik kan het gewoon niet op sommige dagen, das ongelofelijk frustrerend, en dat snappen mensen ook niet, want, op een andere dag, kan je het wel…
  wat ik heb is gewoon frustrerend, je kan geen plannen maken, je moet het echt per opstaan, van hoe wordt ik wakker, per dag, per uur, en soms per minuut bekijken, soms voel ik gewoon eve een seconde niks, en dat is zooooo lekker, ik heb wat ik heb, waar ik echt het meeste tegen aan loop is onbegrip van mensen, van iedereen eigenlijk, familie, vrienden, en professionele hulpverlening, , ik wens iedereen veel sterkte,

 • Anonieme vrouw
  Geplaatst op 03:45h, 27 februari Beantwoorden

  Ik ga zelf ketamine gebruiken begin met een dosis van 0.015 gram startdosis reacreatief is 0.030 gram, overigens ga ik dit gewoon snuiven. Uiteraard heb ik het getest en komt van vertrouwde dealer die geen troep verkoopt, Ik vroeg ook deze persoon of het om R of S keta ging hij zij S (suiker) R is overigens (soort naaldjes die je fijnprakt) en kwa werking ga je van R keta trippen en van S suiker keta egt een lichamelijkere “high” van krijgen. ik heb het niet op trippen dus heb na jaren teveel lijden nu de knoop doorgehakt, dokter heb ik al 2 jaar niet meer en via zorgverzekering komt er nix en zitten ze allemaal vol en van de gemeente hoef je totaal nix te verwachten!!! Ben nu al zo ver dat eigelijk niets me meer boeit omdat ze mij als interdeksuele vrouw in het algemeen niet willen helpen… gezien ik dan kinderen kan krijgen! En extreem veel minder menstruatie klachten ga krijgen omdat het dan gewoon uit mimn lichaam kan zials bij elke vrouw, maar nee bij mij moet het in mn buikholtes gaan zitten en ik in pijn afwachten tot ne lichaam het heeft afgebroken! En in verleden wat deed de dokter bij de extreem pijnlijke menstruatie klachten ivb fibromyalgie ook? Ze gaven me codeïne en morfine en oxycodon… terwijl ik om de pil of prikpil of hormoonstaafje vroeg…. MIJN LEVEN IS 1 GROTE MARTELING EN PUINZOOI!!!!! IK HUIL ELKE DAG!!!!! NIEKAND HELPT JE EN NIEMAND WILT JE SNAPPEN EN/OF BEGRIJPEN… mensen zijn letterlijk altijd zo oh nix te zien nou dan is er niets aan de hand! soms denk ik kan beter mes in me be esn ofzo steken om wel serieus hulp te gaan krijgen, in USA EN CANNADA EN FRANKRIJK HEB JE KETAMINE KLINIEKEN VOOR MENSEN MET FIBROMYALGIE!!! DIT ROTLAND LOOPT ZWAAR EN EGT ZWAAR ACHTER!!!!

 • Anoniem
  Geplaatst op 22:25h, 02 april Beantwoorden

  wat is dit verschrikkelijk om te lezen, zeg! Heeft niemand tenminste een luisterend oor voor u, kunt u geen psycholigische hulp krijgen? Steun zoeken bij familie en vrienden?

 • S. Liefting
  Geplaatst op 21:08h, 16 mei Beantwoorden

  informeer eens bij een antroposofische arts.

 • Anoniem
  Geplaatst op 21:06h, 24 mei Beantwoorden

  Of bioresonantie of bellen met de landelijke Luisterljn

Geef een reactie