Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Onderzoekers uit Zweden en Amerika hebben nieuwe ontdekkingen gedaan over fibromyalgie, een aandoening die niet altijd erkend wordt. Mensen met fibromyalgie kunnen door het hele lichaam pijn ervaren.

Fibromyalgie wordt gezien als een vorm van reuma; patiënten hebben last van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast kunnen er onder andere concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en stijfheid optreden. De klachten zijn vaak wisselend en het ene moment heviger aanwezig dan het andere moment. Het komt voort uit verstoringen in het centrale zenuwstelsel, maar een duidelijke oorzaak is tot nu toe nooit gevonden.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat vooral microgliacellen in de hersenen in versterkte mate reageren bij fibromyalgie, zo meldt Wetenschap in Beeld. Microgliacellen zijn betrokken bij de afweer en veroorzaken ontstekingsreacties om ziekteverwekkers op te ruimen. In het geval van fibromyalgie worden deze cellen echter – ogenschijnlijk onnodig – overactief, en ontstaan zonder duidelijke aanleiding ontstekingen die tevens pijn veroorzaken.

Eerder werd door andere onderzoekers al een verband gevonden tussen microgliacellen en de ziekte van Alzheimer. Steeds vaker worden ontstekingsreacties gekoppeld aan neurologische aandoeningen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken in hoeverre fibromyalgie hier precies door wordt veroorzaakt en eventueel te behandelen is.

Het wetenschappelijke artikel van het onderzoek is gepubliceerd in Elsevier.

12 Reactie's
 • Bianca Vink
  Geplaatst op 23:05h, 16 november Beantwoorden

  Ik heb zelf fibromyalgie.
  Jullie hebben het in dit artikel over ontstekingen. Maar bij mensen met fibromyalgie is niets te vinden in het bloed. Ontstekingen moeten dan toch zichtbaar zijn tijdens n bloedonderzoek?
  Gr Bianca

  • Wilma
   Geplaatst op 07:49h, 04 augustus Beantwoorden

   Hoi Bianca,
   Het is niet in het bloed aantoonbaar omdat het hier om laaggradige ontstekingen gaat, wat tevens ten grondslag ligt aan meerdere ziektebeelden.
   Het lichaam zit continue in een ontstekingsreactie en ik raadt je sterk aan om contact te zoeken met een orthomoleculaire therapeut. Ik heb zelf de opleiding gedaan, maar wegens tijdgebrek wil ik jou doorverwijzen naar Mieke Beerlage Jansen van Stichting LEEFFF.
   Zij en haar man hebben ruimschoots ervaring hiermee en wellicht kunnen zij jou helpen.

   • Marianne
    Geplaatst op 08:27h, 21 oktober Beantwoorden

    Ik.durf niet te gaan omdat het vreselijk duur is…het begint al met een consult….en dan….de medicatie…niets krijg je terug van de zorgverzekeraar…tenzij je heel hoog verzekerd bent…dit zijn behandelingen voor mensen met geld.😑

    • Petra
     Geplaatst op 19:42h, 25 november Beantwoorden

     Ja eens!

  • Minie van de Pol
   Geplaatst op 16:15h, 24 januari Beantwoorden

   Ik las op een andere site dat je fibromyalgie hebt en al 2 jaar pijn hebt aan de achterkant van je bovenarmen . Ik heb dat ook , de fibromyalgie al heel lang en mijn bovenarmen sinds augustus 2020 . Als je al verder bent in je zoektocht hoor ik dat graag

 • Anja
  Geplaatst op 08:10h, 27 januari Beantwoorden

  Ik heb fybromyalgie in mijn hele lichaam zeer vermoeiend en veel pijn tevens heb in polyatrose.

 • s huisman
  Geplaatst op 20:32h, 05 mei Beantwoorden

  tja als je nu bij de bedrijfsarts komt en je meldt fibromyalgie dan word je opeens een langdurig psychiatrisch traject opgestuurd…zoooo bizar

 • Wilma Berendsen
  Geplaatst op 21:52h, 25 mei Beantwoorden

  Ik heb al jaren fibromyalgie de beste oplossing vind ik zorgen dat je in beweging blijft,Daar voel ik mij het beste bij

 • Rudy Dannau
  Geplaatst op 18:19h, 26 juni Beantwoorden

  en wat doet het zonnige zuiden met dit probleem ik hoor van mensen die het zuiden opgezocht hebben dat het een stuk beter gaat het lijkt erop dat het een ziekte is voor de rijken arme mensen zijn hier gevangen in de vochtige koude hel van het noorden.
  en de ziekte verzekering tracht het op te lossen met pillen gaan ze later ook de rekeningen oprapen als je maag en darmen kapot zijn door die pillen. dat heet dan in eigen voet schieten.

 • Tuerlinckx Linda
  Geplaatst op 10:00h, 28 juni Beantwoorden

  Ik heb 14 jaar geleden fibromyalgie gekregen. Fibromyalgie wordt veroorzaakt door verklevingen in ellebogen en enkels. Daardoor stroomt de energie niet meer. Enkel operatie kan fibro genezen. Ik ben 4 maal geopereerd door dr. BAUER. Ik heb terug een normaal leven. Pijnen, concentratieproblemen., alles is weg. Het spijt me dat ik niet veel eerder mij heb laten opereren. Maar ben ontzettend gelukkig dat ik opnieuw lange wandelingen kan doen en niet achteraf dagen in bed lig af te zien!

 • Dhr. Bien
  Geplaatst op 17:36h, 07 juli Beantwoorden

  MAG IK u VRAGEN WAT DE KOSTEN WAREN VAN DEZE OPERATIE’S
  loop inmiddels al z’n 40 jaar met Fibromyalgie, en klachten worden steeds erger.

  M.vr. Gr. werner Bien

 • Regina Sloof
  Geplaatst op 10:34h, 19 augustus Beantwoorden

  Bij mijn onderzoeken werden er duidelijk ook wel ontsteking reacties geconstateerd nou heb ik ook p/ artrose en ook daardoor slijtage g vermoeidheid ziekte van rijnoud fybromyalgie gecombineerd pakketje.

Geef een reactie