Nieuwe ontdekkingen over immuuncellen in het brein

Nieuwe ontdekkingen over immuuncellen in het brein

Nieuwe ontdekkingen over immuuncellen in het brein

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben immuuncellen in de hersenen in kaart gebracht die mogelijk betrokken zijn bij aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Door een uitgebreide atlas samen te stellen van hersencellen (van muizen) die betrokken zijn bij afweerprocessen, zijn ze tot nieuwe inzichten gekomen over de rol en locatie van bepaalde immuuncellen. 

De afweercellen in de hersenen bestaan voornamelijk uit microgliacellen. Door middel van fagocytose kunnen deze cellen ziekteverwekkers opeten en verteren, waardoor ze worden opgeruimd. Zodra er iets verdachts wordt gesignaleerd in het brein, worden de microgliacellen actief en beginnen ze met de zoektocht en verdediging. Naast microgliacellen zijn er nog andere soorten hersencellen betroken bij het immuunsysteem. Met het onderzoek wilden de wetenschappers meer informatie krijgen over de eigenschappen en functie van deze cellen.

Om hier meer over te weten te komen, hebben de onderzoekers met behulp van verschillende technieken ruim 60.000 individuele hersencellen onderzocht. Dit waren cellen van zowel gezonde muizen als zieke muizen, welke onder andere symptomen hadden van de ziekte van Alzheimer. Uit de resultaten blijkt dat er variaties zijn in de immuuncellen, afhankelijk van de plek waar ze zich in de hersenen bevinden. Zo waren de microglia aan de rand van de plexus choroideus nog niet eerder ontdekt, dit is een locatie waar hersenvocht wordt gevormd vanuit het bloed. De microglia op deze plek bleken op dezelfde manier actief te zijn als microglia die op toxische eiwitafzettingen reageren, zoals bij de ziekte van Alzheimer.

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de verschillende immuuncellen in het brein precies werken en op welke manier ze (mogelijk) betrokken zijn bij hersenaandoeningen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ontstekingsreacties hier een belangrijke rol bij spelen. Indien de werkingsmechanismen van de hersencellen bekend zijn, kunnen er wellicht methoden worden gevonden om de functie van deze cellen te beïnvloeden en ziektes te behandelen.

Meer informatie over het onderzoek en de publicatie in Nature Neuroscience is te vinden op de website van het VIB.

1 Reactie
  • Pingback:Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden | GGZ
    Geplaatst op 11:03h, 13 juni Beantwoorden

    […] werd door andere onderzoekers al een verband gevonden tussen microgliacellen en de ziekte van Alzheimer. Steeds vaker worden ontstekingsreacties gekoppeld aan neurologische aandoeningen. Uit verder […]

Geef een reactie