Mogelijk verband tussen ijzertekort en psychiatrische aandoeningen

Mogelijk verband tussen ijzertekort en psychiatrische aandoeningen

Mogelijk verband tussen ijzertekort en psychiatrische aandoeningen

Onderzoekers uit Taiwan hebben bij een data-analyse een mogelijk verband ontdekt tussen een tekort aan ijzer in het lichaam en het risico op psychiatrische stoornissen. Hierover schrijft Eos Wetenschap. Uit het onderzoek kwam naar voren dat volwassenen met ijzertekort en bloedarmoede vaker gediagnosticeerd werden met aandoeningen als angststoornissen, slaapstoornissen, depressie en psychoses.

Eerder werd al aangetoond dat ijzer van belang is voor de ontwikkeling en het goed functioneren van de hersenen, en dat het invloed heeft op neurotransmitters – waaronder GABA (remmend) en glutamaat (stimulerend). Daarnaast zorgt ijzer voor het transport van zuurstof door het hele lichaam, zo ook naar het brein toe. Een van de hypotheses is dat een beperking in zuurstoftransport een rol speelt in de relatie tussen psychische klachten en ijzertekort.

Uit de analyse bleek tevens dat bij suppletie van ijzer het risico op psychiatrische aandoeningen en slaapstoornissen afnam voor mensen met ijzertekort. Toch is er ook kritiek op het onderzoek; zo wordt er geen rekening gehouden met factoren die enerzijds een ijzertekort kunnen veroorzaken en anderzijds ten grondslag kunnen liggen aan psychiatrische stoornissen. Te denken valt hierbij aan een ongezonde leefstijl, te weinig of verkeerde voeding – mogelijk door armoede of andere problemen – en stress.

Lees hier het artikel van Eos Wetenschap over de Taiwanese studie naar de relatie tussen psychiatrische stoornissen, ijzertekort en bloedarmoede.

Geen reactie's

Geef een reactie