Meer bekendheid nodig voor nummer zelfmoordpreventielijn

Meer bekendheid nodig voor nummer zelfmoordpreventielijn

Meer bekendheid nodig voor nummer zelfmoordpreventielijn

De zelfmoordpreventielijn wordt niet door alle hulpzoekenden snel genoeg gevonden. Hierover berichtten verschillende media de afgelopen weken, nadat bekend werd dat in tenminste twee suïcidegevallen vooraf geprobeerd is om Stichting 113 Zelfmoordpreventie te bereiken op een verkeerd nummer.

Door de naam van de stichting dachten veel mensen – inclusief hulpverleners – dat de zelfmoordpreventielijn te bereiken was door te bellen naar het nummer 113. Het volledige, juiste nummer is echter 0900 – 0113. Hoewel het bestaan van de stichting bij de meeste mensen wel bekend is, waren tot voor kort een hoop betrokkenen niet op de hoogte van het juiste nummer. En nog steeds heerst er verwarring over bij mensen die de hulpdienst proberen te bereiken.

De Volkskrant plaatste vorige week een artikel waarin het voorval van de 61-jarige man en de 26-jarige vrouw worden beschreven, die onlangs een einde aan hun leven maakten. Kort voor deze gebeurtenissen probeerden beide personen meerdere malen de zelfmoordpreventielijn te bellen, maar gebruikten ze hiervoor het verkeerde nummer.

Logisch nadenken

Als mensen zich echt in een donker dal bevinden, zijn ze vaak niet meer in staat om rationeel te handelen. Dat ze op zo’n moment niet het juiste nummer weten te vinden, vindt ook de 27-jarige Robbert niet zo gek, die zelf de hulplijn meerdere malen tevergeefs probeerde te bereiken. “Als je in zo’n toestand verkeert, dan denk je niet meer logisch na. Ik zat in zo’n diep gat. In zo’n situatie ga je niet meer lopen googelen”, vertelt hij aan de Volkskrant.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie heeft al eerder geprobeerd om het nummer 113 aan de hulplijn te koppelen, dit was tot op heden door wet- en regelgeving niet mogelijk. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid heeft inmiddels aangekondigd dat hij het nummer alsnog wil gaan veranderen. Er wordt nu extra vaart gezet achter onderzoek naar de mogelijkheden hiervoor.

Op de website van NPO Radio 1 is een fragment terug te kijken en te beluisteren van het programma NOS Met het Oog op Morgen. Hierin vertelt een vrijwilliger over haar ervaringen als hulpverlener bij de zelfmoordpreventielijn. De stichting is online te vinden via www.113.nl voor meer informatie over zelfmoordpreventie. Ook kun je via deze website anoniem met een medewerker chatten. Wil je liever telefonisch je verhaal kwijt, dan is 0900 – 0113 vooralsnog het enige juiste nummer waarop de hulpdienst te bereiken is.

1 Reactie
  • Alice
    Geplaatst op 19:32h, 30 oktober Beantwoorden

    Er is nog een derde mens, een meisje van 13 uit Winschoten, dat een einde aan haar leven maakte na het bellen van 113 dat niet lukte.

    Zeer triest, ik hoop dat het nummer ‘113’ binnenkort wel gaat werken. Als 112 kan, zou er geen reden moeten zijn dat 113 niet zou kunnen in mijn mening.

Geef een reactie