Liefdevol rouwen, deel 1: Altaar

Liefdevol rouwen, deel 1: Altaar

Liefdevol rouwen, deel 1: Altaar

Fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw beschrijft de totstandkoming van Zul je met mij – foto-essay over liefdevol rouwen. Ze maakte dit boek 20 jaar na het overlijden van haar moeder Pieta aan de zenuw-spierziekte ALS. De foto’s kwamen tot stand tijdens een verblijf bij OBRAS Artist in Residency, Portugal. Op ggz.nl verschijnt deze periode wekelijks een nieuwe column van Gerdien in aanvulling op haar artikel in de aankomende uitgave (juni 2021) van het GGZ Vaktijdschrift.

Hoe communiceer je als je niet meer kunt praten? Getroffen door de bulbaire vorm van ALS verstomde mamma’s spraak. Ze communiceerde via handgeschreven briefjes, op allerhande papier: blocnotes, een envelop van de bank, wikkel van een tijdschrift, de achterzijde van een kalenderblad. Flarden van gesprekken, een mededeling of vraag, in een tot op het laatst leesbaar handschrift.

Pappa verzamelde deze briefjes elke avond en bewaarde ze in een doos. Jaren later neem ik ze mee op reis naar Portugal, waar ik associatieve foto’s maak bij de teksten die op de briefjes staan en herinneringen die ik optekende van mamma’s vriendinnen en familie.

Met mijn auto zwerf ik over het platteland van de Alentejo, dat bezaaid is met marmergroeves. Dit enorme, verweerde marmerblok trekt mijn aandacht. De volgende dag kom ik terug met de briefjes. Het is een opluchting om ze in het licht van de zon uit te spreiden, zichtbaar te maken, terug te geven, maar aan wie of wat? Er staat een briesje en ik zoek stenen om de briefjes op hun plaats te houden. Ze wegen in mijn hand.

Ik neem afstand om de foto te kunnen maken. In die paar stappen ligt een wereld besloten. Loslaten van zwaarte en verdriet. Een altaar van respect.

Het foto-project ‘Zul je met mij’ is tot en met 17 juli 2021 te zien in een preview, gevolgd door een grote expositie in 2022 bij Pennings Foundation in Eindhoven. Op 7 juli geeft Gerdien een inspirerende Artist Talk eveneens bij de Pennings Foundation. Meer informatie over het foto-essay vind je hier

Liefdevol rouwen, deel 1: Altaar

Geen reactie's

Geef een reactie