23 dec Kerstgedachte in praktijk gebracht met persoonlijke pakketten voor buurtgenoten
Een hoop mensen zien kerst vooral als een gezellige feestdag, een moment om (waar mogelijk) gezellig samen te zijn met familie en/of vrienden. Naar de sfeer, jaarlijkse tradities en kerststemming wordt door velen al dagen, weken of soms maanden van te voren toegeleefd. Sommigen grijpen deze periode echter aan om daadwerkelijk met de kerstgedachte aan de slag te gaan en zich in te zetten voor anderen. Zo ook de 41-jarige Ilse van Cappelle uit Amerongen. Ze organiseert voor het tweede jaar op rij een speciale kerstpakkettenactie voor buurtgenoten die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
“Het lijkt misschien een klein gebaar, maar de wetenschap dat zo veel mensen tijd en aandacht hebben besteed aan een pakket dat speciaal voor hen is samengesteld, dat is voor veel ontvangers heel bijzonder. Het is zo fijn dat je op deze manier iets voor een ander kunt doen”, vertelt Ilse in een interview met het AD. Met haar kerstpakketten wil ze mensen uit de omgeving die extra steun kunnen gebruiken, door bijvoorbeeld eenzaamheid of ziekte, laten zien dat ze er niet alleen voor staan.
Het idee voor de actie ontstond vorig jaar, toen ze eigenlijk van plan was een kerstdiner te organiseren voor buurtgenoten. Door de coronamaatregelen kon dit helaas niet doorgaan; daarom besloot ze op het laatste moment om kerstpakketten te gaan maken en deze bij mensen langs te brengen. Dit jaar zet ze het initiatief graag voort, met hulp van inwoners uit het dorp en enkele bedrijven en verenigingen. Ilse: “Ik hoef maar te appen en de mensen staan klaar om te helpen. Mensen vinden het ook gewoon heel fijn dat ze iets kunnen doen voor iemand anders.“
De pakketten zijn ook nog eens extra persoonlijk doordat de inhoud wordt afgestemd op de ontvanger. “Het is zeker geen lopendebandwerk, pakketten worden met liefde en aandacht samengesteld”, laat Ilse weten. Dat maakt het voor de ontvangers nog specialer. Dit jaar heeft ze al meer dan 100 pakketten gemaakt, er werden massaal aanvragen ingediend voor personen die volgens inwoners wel wat steun konden gebruiken in deze tijd.
Bij het bezorgen van de pakketten ontstaan regelmatig bijzondere gesprekken, vertelt Ilse. “Die duren soms wel een half uur. Zoals vorig jaar bij die ene oudere dame, voor wie wij het enige contact rond kerst waren. Heel mooi en belangrijk dat we dit kunnen doen voor mensen, dat ze merken dat ze niet alleen zijn maar gezien worden. Ja, dat zorgt ook bij mijzelf voor een geluksmomentje.”
Lees hier het volledige artikel van het AD.
Geen reactie's