In de categorie Vrouwen van Venus, Mannen van Mars

Column Paul de Bruijn

In de categorie Vrouwen van Venus, Mannen van Mars

Paul de Bruijn– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Was de afgelopen eeuw de top tien in de categorie meest stompzinnige onderzoeken niet meer echt gewijzigd, hebben we een nieuwe kandidaat voor de nummer één. Met stip! Stond de schedelmeting ongenaakbaar en onbedreigd vanaf bijna het begin op nummer één, wordt deze serieus bedreigd door het ‘onderzoek’ van Iris Sommer, Het vrouwenbrein.

Na eerdere kandidaten als Wij zijn ons brein van Dick Swaab (de man heeft de klok horen luiden, maar geen idee dat je daar een klepel voor nodig hebt!) en De vrije wil bestaat niet van Victor Lamme (aangezien ons denken een onbewust proces is kan er geen vrije wil van het systeem zijn) die in elk geval nog een discussie kunnen oproepen, spant zij de kroon. Het is schedelmeten in optima forma.

Het vrouwenbrein is gemiddeld genomen iets kleiner dan dat van mannen. En toch, zegt Iris, kunnen vrouwen ook goed denken. Hiep hoi! Tot zover een constatering. En als ze het daar bij had gelaten was er in mijn ogen niets mis mee. Een feitje, meer niet. Maar nee, ze schrijft een boek vol met mogelijke verklaringen waarom vrouwen desondanks niet minder dan mannen zijn. Maar vooral hoe ze anders zijn. Het is vreselijk om te lezen hoe ze de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen probeert te proppen in een rammelend cognitief model.

Toen ik het boek een paar maanden geleden kocht om er een doorwrochte kritiek op te schrijven raakte ik gaande het lezen in paniek. Waar te beginnen? Hoe krijg ik zoveel inconsistente flauwekul in een beperkt aantal woorden besproken? Over de boeken van Victor en Dick kom ik een heel eind, maar hier is geen beginnen aan. Al was het alleen al het feit dat ze meent te weten hoe onze hersenen werken…. Bizar! We weten nog vrijwel niets over hoe denken werkt en zij weet dat het verschil tussen het denken van mannen en vrouwen een fysiek dingetje is….

Waar moet ik beginnen…

Nee, er komt niets!

1 Reactie
  • Anoniem
    Geplaatst op 21:26h, 15 mei Beantwoorden

    Waarom moet altijd alles in hokjes geplaatst worden?Vrouwe dingen en mannen dingen.Kunnen we niet gewoon beginnen dat we allemaal mensen zijn.Niet alle vrouwen doen en denken het zelfde en ook niet alle mannen.Kijk naar de persoon niet naar wat die is.

Geef een reactie