Hamsters geven inzicht in langdurige coronaklachten

Hamsters geven inzicht in langdurige coronaklachten

Hamsters geven inzicht in langdurige coronaklachten

Het klachtenbeeld van corona ziet er bij iedereen die het virus heeft opgelopen net weer even anders uit. De symptomen kunnen zelfs behoorlijk uiteenlopen. Sommige mensen hebben geen of hele milde klachten, bij anderen heeft het wat weg van een verkoudheid of griep, en weer een andere groep kan er flink ziek van worden waarbij soms ook een ziekenhuisopname nodig is. Zo is er ook een groep coronapatiënten die redelijk hersteld lijken van het virus, maar rond blijven lopen met langdurige klachten als vermoeidheid, concentratieverlies en reuk- en/of smaakverlies. In de podcast Virusfeiten (NPO Radio 1) van vorige week wordt een recent onderzoek besproken waarin – met behulp van hamsters – meer inzicht is verkregen over een mogelijke oorzaak van chronische coronaklachten.

In eerder onderzoek bij mensen die last hadden van langdurig reuk- en smaakverlies, zagen wetenschappers dat er wat dieper in het lichaam – ook lange tijd nadat de infectie was opgelopen – nog geïnfecteerde cellen te vinden waren. Onder andere zenuwcellen die bij de waarneming van geur betrokken zijn, waren op dat moment nog geïnfecteerd. Dat zou kunnen betekenen dat de langdurige klachten van reuk- en smaakverlies aan blijven houden zolang het virus in die betreffende cellen nog aanwezig is.

Om dit verder te onderzoeken is bestudeerd hoe een corona-infectie bij hamsters verloopt. Bij hamsters bleek dat het virus via het reukorgaan dieper in de hersenen terecht kon komen. Later is ook bij mensen met chronische coronaklachten het virus in zulke hersencellen aangetroffen. Daarnaast bleken geïnfecteerde hamsters eveneens last te hebben van verdwijning van hun reukvermogen en smaak.

Dat laatste werd onderzocht door cornflakes te verstoppen en zowel suikerwater als normaal drinkwater aan de hamsters aan te bieden. De hamsters met het coronavirus konden de verstopte cornflakes niet of minder snel terugvinden dan de gezonde hamsters, en hadden in tegenstelling tot de gezonde hamsters ook geen voorkeur meer voor het drinken van suikerwater ten opzichte van het normale water.

In de podcast Virusfeiten bespreken arts Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans nog meer corona-gerelateerde zaken. De aflevering van afgelopen week beluister je hier terug.

Geen reactie's

Geef een reactie