Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

In Trouw was onlangs een artikel te lezen over de aantasting van het reuk- en smaakvermogen bij coronapatiënten. Inmiddels is gebleken dat vele patiënten lange tijd of – tot op heden – zelfs blijvend last hebben van een sterk verminderde waarneming van geuren en smaken. Bij sommige mensen zijn de zintuiglijke waarnemingen na verloop van tijd (gedeeltelijk) teruggekomen, maar lang niet altijd op de manier zoals men gewend was. Hoewel de meeste mensen dagelijks minder bewust met ruiken bezig zijn dan met bijvoorbeeld horen en zien, maakt geurbeleving toch een belangrijk deel uit van het leven. De impact van plotseling niet meer kunnen ruiken en/of proeven is voor veel coronapatiënten dan ook groot.

Het heeft een tijdje geduurd voordat duidelijk werd dat de aantasting van het reuk- en smaakvermogen niet zomaar een tijdelijke coronaklacht is, zoals bij een gemiddelde verkoudheid vaak het geval is. In het begin ging zowel bij artsen als in de media de aandacht logischerwijs vooral uit naar de levensbedreigende symptomen van COVID-19. Bij meldingen van problemen met ruiken en proeven, werd veelal verondersteld dat die weer weg zouden trekken zodra patiënten hersteld zouden zijn van het virus.

Langdurige problemen

Na enkele maanden werden er echter meer verhalen bekend van mensen die al langere tijd hersteld waren van de coronaklachten, maar nog steeds hun reuk en smaak nog niet (volledig) terug hadden. In het artikel van Trouw is te lezen hoe professioneel koffieproever Norman Mazel van de ene op de andere dag zijn reuk en smaak verloor. En dat terwijl beide een essentieel onderdeel zijn van Mazels beroep. “Ik heb afgelopen jaren als kwaliteitscontroleur zorgvuldig mijn neus getraind: ik ben zelfs tweede geworden bij het NK koffieproeven. Nu zijn al die finesses weg en het is totaal onduidelijk of en hoe die terugkomen”, aldus de koffie-deskundige in Trouw.

Maar ook als je geur en smaak niet ‘nodig’ hebt voor je werk, is het een groot gemis om vertrouwde luchtjes of lekkernijen niet meer te kunnen ruiken en proeven. Of om de geur van je partner of kind bijvoorbeeld niet meer te herkennen. Daarnaast vormt ons reukvermogen een belangrijk waarschuwingssysteem, waardoor er zelfs gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als geuren letterlijk aan je neus voorbijgaan. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen waarnemen van de geur van bedorven voedsel, of van een brand- of gaslucht.

Meer onderzoek nodig

In hoeverre de schade (volledig) omkeerbaar is, zal nog moeten blijken. Een positief bericht van onderzoekers van Harvard is dat zij recentelijk ontdekt hebben dat het coronavirus niet direct de zenuwcellen aantast die verantwoordelijk zijn voor geurwaarneming. Het blijkt dat het coronavirus vooral schade toebrengt aan ondersteunende cellen bovenin de neusholte. Hierdoor verwachten de onderzoekers dat het reukverlies in de meeste gevallen niet permanent van aard zal zijn.

Belangrijk is wel dat er meer aandacht voor en inzicht in deze nog onderbelichte coronaklachten komt, om patiënten zowel op fysiek als mentaal vlak meer ondersteuning te kunnen bieden. Ook Hilde kreeg te maken met volledig reukverlies; aan ggz.nl vertelt ze haar verhaal over de impact die dit op haar heeft:

“Sinds half maart ben ik mijn reuk volledig kwijt, na een hoogstwaarschijnlijke infectie met corona. Ik ben jong (28), helemaal gezond, sportief en ik heb slechts één nacht lichte klachten gehad tijdens mijn wintersportvakantie in Oostenrijk. Graag deel ik mijn verhaal om meer bewustzijn te creëren voor deze onderbelichte klachten bij corona.

Ik was met een groep vrienden op wintersport in Königsleiten, een gebied waar blijkbaar corona sluimerde. In mijn wintersport-groep volgden we elkaar op met klachten van hoesten en verhoging. Eenmaal terug in Nederland had een deel van mijn vrienden ook last van reukverlies. Dit duurde bij hen 2-3 weken; bij mij houdt het inmiddels al 5 maanden aan.

Het is moeilijk uit te leggen hoe het is om je reuk te verliezen. Ik realiseerde me nooit dat geuren zoals versgebakken brood, koffie, vers gemaaid gras, de buitenlucht na onweersbuien, zo belangrijk zijn in het dagelijks leven. Dat merk je pas als ze weg zijn. Het grootste deel van je smaak wordt ook bepaald door geur, waardoor je alleen de extreme smaken waarneemt die via je tong gaan. Kruiden in het eten doen weinig meer voor me. Ik ben me er ook bewust van geworden dat er een gevaarlijke kant aan zit. Bij het koken moet ik goed opletten dat eten niet verbrandt, want ook dat ruik ik niet.

Intussen doe ik al een tijd reuktraining (2 keer per dag aan 4 potjes oliën ruiken) en dat lijkt wat effect te hebben. Ik ruik nu sterke plotselinge geuren zoals parfum of sigarettenrook. Het zijn echter vreemde, vaak vieze geuren. Zo ruikt sigarettenrook hetzelfde als mijn douchegel, en zo'n mismatch maakt me soms misselijk. Ook wordt mijn smaak veranderd, in plaats van alleen verminderd. Eten en drinken dat rust op nasmaak, zoals wijn, pepermunt, is daardoor niet meer lekker. Maar, er is dus wel ontwikkeling, en dat geeft hoop!

Ik heb een aantal keer contact gehad met mijn huisarts om te kijken of er inmiddels bepaalde behandelingen zijn die kunnen bijdragen aan het terugkrijgen van mijn reuk. Zij hing aan mijn klachten de medische term ‘post-virale anosmie’. Van tevoren had ik me ingelezen en gevonden dat de reuktraining kan helpen bij het verlies van reuk. Dit werd door de huisarts en de KNO-arts met wie zij contact had gehad bevestigd. Ook heb ik neusdruppels met corticosteroïden voorgeschreven gekregen om uit te sluiten dat een zwelling in het epitheelgebied het reukverlies veroorzaakt.

Ik verloor mijn reuk vroeg in de corona-piek, waardoor er (voor zover mij bekend) weinig mensen zijn die hersteld zijn. Is het permanent? Kan ik ooit weer genieten van een koud biertje of wijntje in de zon? Zal ik de babygeur van mijn pasgeboren neefje ooit kunnen ruiken? De huisarts heeft hierover helaas geen uitsluitsel kunnen geven. Ze weten het simpelweg nog niet. Mentaal is deze onzekerheid best zwaar, en dat heb ik zelf erg onderschat. Het heeft mij geholpen om er heel open over te zijn en mensen erover te vertellen. Ook ben ik in contact met de patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis om mee te denken over voorlichting over dit onderwerp. Zo probeer ik op mijn manier wat bij te dragen.

Het is logisch dat de aandacht eerst naar onderwerpen zoals het aantal IC-opnames en uitgestelde zorg is gegaan. Zulke ernstige gevallen zijn het meest prangend en leggen ook de grootste druk op de gezondheidszorg. Maar nu we bijna een half jaar verder zijn, en er (voor nu) een grote hobbel achter ons ligt, is het in mijn ogen belangrijk om ook over de andere coronaklachten te praten. Reuk- en smaakproblemen zijn hier onderdeel van, maar mogelijk zijn er ook andere symptomen die onder de radar blijven.

In de tussentijd blijf ik boven mijn geurpotjescollectie hangen, die zich intussen met 4 nieuwe geuren heeft uitgebreid. Het belangrijkste vind ik: als je je herkent in dit verhaal, zoek contact met je huisarts en praat erover met je omgeving! Hoe meer bekend wordt dat dit speelt, hoe meer aandacht ervoor zal komen. Start ook met de reuktraining. Dit kan zeker geen kwaad, en het geeft je ook een beeld hoe je reuk zich ontwikkelt. De potjes kun je online bestellen, of je kunt etherische oliën bij een natuurdrogist halen.”

Beluister hier een radiofragment waarin KNO-arts Philippe Gevaert van het Universitair Ziekenhuis Gent aan het woord is over reukverlies en het trainen van je reukvermogen. De app Reuktraining.nl kan helpen om via je telefoon te oefenen met het herkennen van geuren; meer informatie over de app vind je op deze website.

74 Reactie's
 • Sanne Boesveldt
  Geplaatst op 15:18h, 21 augustus Beantwoorden

  Je kunt ook meedoen aan (wereldwijd) onderzoek hiernaar: een vragenlijst als je in de afgelopen 2 weken klachten hebt gehad, of een thuistest om zelf je reuk-smaakvermogen te testen en over de tijd te volgen.
  https://gcchemosensr.org/

  • Corrie
   Geplaatst op 14:38h, 03 november Beantwoorden

   Bedankt voor de tip Sanne,

   Ik ga zeker mee doen aan dit onderzoek.

 • Michelle Bollen
  Geplaatst op 16:19h, 26 augustus Beantwoorden

  Ik heb precies dezelfde klachten.
  Het is heftig maar ik houd goede hoop.
  Al sinds Pasen mijn reuk en smaak kwijt door Corona, sommige dingen ruik ik heel licht maar dan ook een hele andere geur dan voorheen. En sommige dingen zoals gebakken vlees ruikt totaal anders ik word daar gewoon misselijk van.

  • Ria
   Geplaatst op 22:40h, 29 december Beantwoorden

   Michelle ,is het reukvermogen inmiddels (deel)terug? Ik ben ook besmet geraakt met corona,helaas ook geen reukvermogen meer.

   • Ferdy
    Geplaatst op 12:42h, 05 februari Beantwoorden

    Hey Ria, ik heb sinds afgelopen maand nog steeds niet mijn reukvermogen terug. En bij mij proeft vlees ook apart. Eieren en bier zijn helemaal ranzig geworden. Maar ik houd goede hoop 🙂

 • Sofie Voorsluys
  Geplaatst op 09:02h, 28 augustus Beantwoorden

  Geëmotioneerd lees ik dit artikel. Ook ik ben 28 jaar en sinds half maart mijn volledige reuk kwijt. Het aller ergste vind ik dat ik de geur van mijn eigen baby (september 2019 geboren) niet meer kan ruiken. Ik herken mezelf volledig in de ervaringen van de schrijfster. Ook ik doe nu aan reuktraining en dit lijkt enigszins effect te hebben dus dit wil ik iedereen aanraden die hetzelfde ervaart.

  • Youss
   Geplaatst op 04:48h, 24 september Beantwoorden

   Ik heb precies het zelfde! Ben m’n geur en smaak kwijt.. ben hoogzwanger en bang dat k m’n baby nooit zal kunnen ruiken.. ik ben benieuwd naar je huidige situatie.. heb je vooruitgang geboekt?

   Ik vind het vreselijk voor je dat je je kind niet meer kan ruiken !

 • Martin van der Maden
  Geplaatst op 17:08h, 29 augustus Beantwoorden

  Ik heb dezelfde klachten, geen reuk en smaak sinds maart.
  Niet eens ziek geweest, maar alleen een beetje verkouden.
  Ben niet op corona getest, maar wel een anti stoffen test gehad door mijn werkgever geregeld.
  Test was positief !
  Het enige wat ik waarneem is zoet, zuur, zout en bitter, maar ruiken helemaal niks.
  Verschillende keren de huisarts gebeld, maar die weet niet wat ze er mee aan moet.
  Mijn werkplekken zijn scheeps machinekamers, maar ruik geen brand, brandstoffen, gas, uitlaatgassen, oliën enz. dus het is ook best gevaarlijk.

 • eef hermans
  Geplaatst op 22:14h, 30 augustus Beantwoorden

  Ik worstel ook met dit probleem na corona doorgemaakt te hebben. Er zijn momenten dat het proeven/ruiken beter lijkt te gaan en dan weer helemaal niet. Ik heb soms dagen zo’n vreemde geur in mijn neus. Af en toe smaakt mijn eten ook bijna naar afwasmiddel. Ik kan het niet goed verwoorden maar het is echt vreselijk.

  • Els
   Geplaatst op 17:21h, 01 januari Beantwoorden

   Ik heb 2 maande geleden corona gehad. Ook me reuk en smaak kwijt geweest. Dat kwam beetje bij beetje weer terug. Het rare is dat ik nu sinds 2 weken last heb van een vieze geur en smaak. Bv koffie en tandpasta, maar ook vlees. T stinkt en smaakt verschrikkelijk. Baal er echt van.

   • Vera
    Geplaatst op 18:28h, 06 januari Beantwoorden

    Dit heb ik nu precies hetzelfde. Heel raar. Zou bijna zeggen dat je weer corona hebt, alleen voor de rest helemaal geen andere klachten. Hoop dat dit weer over gaat.

 • Antoinette Knevel
  Geplaatst op 19:40h, 08 september Beantwoorden

  Sinds de eerste week van maart heb ik geen reukvermogen meer na een niet zo zware Coronabesmetting (vnl bronchitis en koorts). De smaak beperkt zich tot zoet, zuur, bitter en zout waardoor het eten niet meer herkenbaar is. Veel producten hebben een smaak van petroleum of schoonmaakmiddelen. Bij de reuktraining die ook ik heb aangeschaft is geen smaakassociatie aanwezig, zoals wanneer je uitgeperste citroenen ruikt. Soms ruik ik ineens een kudde voorbijgaande schapen, een oud brommertje e.d. Meestal vieze geuren. Soms zijn geuren er even en komen dan niet meer terug. Ik at altijd gezond maar dat kost me nu steeds meer moeite. Ik heb vernomen dat een patientenvereniging in oprichting is en kijk hiernaar uit. Bovenstaand verhaal is zeer herkenbaar.

 • Emre Erdil
  Geplaatst op 04:51h, 13 september Beantwoorden

  Net wanneer ik me klachtenvrij voel en corona overwonnen te hebben gedacht besef ik dat ik mijn geur en smaak zintuigen kwijt ben. Het is mijn eerste ochtend waarin ik klachtenvrij ben opgestaan. Na een uur voelde ik milde hoofd en oorpijn wat uitzaaide naar mn neusgeholte. Ik heb nu al de hele dag dezelfde klachten; vooral een branderig gevoel in de neusgeholte.

  Zintuigen weg. Hopen dat het terug komt. Uiteraard is dit niet het einde van de wereld mensen, hou je sterk.

  • Christine van Doren
   Geplaatst op 09:49h, 18 september Beantwoorden

   Ik ervaar helaas hetzelfde. Ik vind het ook belangrijk gehoord te worden want het heeft voor mij een hele grote impact in mijn leven. Eind maart had ik Corona en sinds dan ruik ik ook niets meer. Nu neem ik geuren verandert waar. Niets ruikt meer zo als het was. Van vlees en de geur van ei moet ik bijna overgeven. Ook ik doe ruiktraining en neusspray met cortisone. Laten we hoop houden!

  • Katrijnop
   Geplaatst op 22:34h, 28 september Beantwoorden

   Ik had net hetzelfde, maar na 3 weken kwam alles weer terug. Nu, 6 maanden later, merk ik alleen dat paprika vreselijk vies smaakt en ruikt, heel chemisch, terwijl ik het vroeger zo lekker vond. Heel bizar allemaal!

   • MarryV
    Geplaatst op 21:54h, 30 oktober Beantwoorden

    Inderdaad bizar. Ik heb hetzelfde met paprika.

    • PBur
     Geplaatst op 01:34h, 11 november Beantwoorden

     Bij mij proeft komkommer chemisch…

  • Jaimy
   Geplaatst op 18:23h, 03 maart Beantwoorden

   Ik heb eind Oktober Corona gekregen en had rond midden December weer wat meer reuk en smaak vermogen. Nu sinds 3 weken zijn er steeds meer dingen die niet meer lekker smaken (goor smaken) zoals pinda’s / pindakaas / pure chocolade en alles wat in de frituur is geweest. Heeft iemand hier ook ervaring mee. Vind het zo raar dat er nu na periode van ruim 2 maanden er tussen nu opeens deze klachten komen. Mvg, Jaimy

 • Yara Hendriks
  Geplaatst op 00:02h, 25 september Beantwoorden

  Ik heb precies hetzelfde sinds half maart, nadat we in Oostenrijk zijn geweest met de hele familie…

  Ik heb een CT scan gehad waarbij er helaas niets was te zien in mijn neusholtes (wat dan hopelijk operatief opgelost zou kunnen worden). Niet het geval.

  Heel veel smaken krijgen inderdaad een andere/vaak niet lekkere wending. Ik heb helemaal geen nasmaak.

  Ik doe ook al een hele tijd de reuktraining en merk dat het met vlagen beter gaat. De ene dag veel meer dan de ander.

  Dit artikel is in ieder geval positief en laten we vooral hopen dat het niet voor altijd is!

 • Remko van Klaveren
  Geplaatst op 14:27h, 25 september Beantwoorden

  Ik heb een reuk en smaak vervorming opgelopen na waarschijnlijk Corona. De KNO arts vertelde mij dat hij hier niets aan kan doen. Toch krijg ik een CT-scan om te checken of het toch niet iets anders is.
  Ik zal ook zeker gaan vragen naar een reuktraining, want ik wil heel graag min smaak en reuk terug en weer kunnen genieten van een kop koffie of een lekker biertje.

 • Wouter Bruins
  Geplaatst op 00:47h, 26 september Beantwoorden

  En dit verhaal kan ik mij precies vinden! Bij mij begon het in maart
  ik kon een sigaret onder mijn neus houden en ik rook gewoon helemaal niks! Het is inmiddels eind september en er is heel iets van de smaak en geur terug gekomen. Maar absoluut niet zo als het voorheen was… alle smaken en geuren zijn totaal opgemixed! Bepaalde geuren zijn zeer transparant, deo of parfum ruikt allemaal het zelfde. Mac Donalds of KFC maakt geen verschil kwa smaak. Of ik nou een kip burger of en hamburger eet. Het smaakt enorm transparant, niet te beschrijven. Ik bestelde laatst een broodje warm vlees en die smaak was dus het zelfde als de geur van op gedroogde oksels wat dus ook allemaal de zelfde geur en smaak heeft. Echt ranzig !
  Bepaalde smaken kom wel erg goed terug zoals bevoordeeld chocolade, speculaasjes en olijven.
  Hopelijk komt het beetje bij beetje terug zo als het voorheen was.
  Ik probeer mijn geuren momenteel ook te trainen. Bedankt voor de tip !
  PS de Huisarts bellen heeft geen zin die weten er allemaal geen raad mee.

 • Annemiek
  Geplaatst op 14:16h, 26 september Beantwoorden

  Ook ik ben net uit isolatie na een positieve test. Mijn man is er zieker van dan ik, allebei nu ( bijna) klachtenvrij alleen ik heb mijn geur niet meer en mijn man geen smaak. Ik kan er niet heel erg mee zitten, als dit het is. De geuren staan in mijn herinnering en ik heb constant een frisse lucht geur en heb nog nooit zo vrij kunnen ademen door mijn neus. Tuurlijk hoop ik dat het terug komt maar het stuk acceptatie is er ook, komt zoals het komt.

  • stanny Zwiers
   Geplaatst op 13:20h, 01 oktober Beantwoorden

   Beste lezers en lotgenoten,

   Ook ik ben vanaf dat ik corona heb opgelopen mijn geur volledig en mijn smaak gedeeltelijk kwijt. Mijn dochter die ook positief getest is op corona ervaart dezelfde problemen.
   Door je geur verlies neem je minder waar en is alles vlakker. Ik hoop van harte dat het terugkeert.

 • Hecker
  Geplaatst op 17:32h, 03 oktober Beantwoorden

  Vraag: af en toe denk ik dat ik geen smaak en reukvermogen heb, maar dan trek ik een potje mosterd open , ruik en proef, en dan blijkt dat er niets van waar is en ik smaak en reuk heb.

  Is het nu zo dat alle reuk en smaak bij corona verloren gaat of alleen bij bepaalde stoffen?

  Goeie vraag he !

 • Diana Spierings
  Geplaatst op 17:11h, 10 oktober Beantwoorden

  Sinds Juni was ik mijn reuk en smaak kwijt. Mijn smaak is redelijk teruggekomen. Mijn reuk is terug maar wel heel anders. Wat ik eerst lekker vond om.te ruiken is nu niet lekker meer.
  Herkend iemand dit probleem?

 • Jack
  Geplaatst op 17:14h, 13 oktober Beantwoorden

  Ik heb sinds anderhalve week klachten van mijn reuk en smaak. En het begint nu terug te komen. Heb een positieve test uitslag gekregen en heb voor de rest geen enkel ander symptoom gehad. Succes voor iedereen die er mee bezig is.

  • Rosika
   Geplaatst op 20:22h, 13 oktober Beantwoorden

   Jullie zijn niet de enigen! Heb ook sinds eind maart geen normale geur- en smaakbeleving meer. Had 2 dagen extreme hoofdpijn verder geen symptomen. Kon toen niet getest worden in maart. Weet dus niet of ik Corona heb gehad. Zout en zuur kan ik na 7 maanden wel onderscheiden. Verder ruiken veel dingen zoals bijv. koffie en wc reiniger uiterst smerig. Vraag me ernstig af of alles weer terug zal komen. Blijf met jullie hoop houden!

  • Jay
   Geplaatst op 20:38h, 13 oktober Beantwoorden

   EXACT dezelfde situatie bij mij. Nergens last van gehad, positief getest na de lichtste verkoudheid die ik sinds mensenheugenis heb gehad. Toen dat weg was, 2 dagen alles prima. Nu sinds 3 dagen werkt mijn tong wel (smaak zoet, zuur etc. op mijn tong), maar proef en ruik helemaal niets.

   Afwachten en hopen op het beste.

 • Ineke Stellink
  Geplaatst op 21:36h, 13 oktober Beantwoorden

  Ook ik ben door het COVID sars virus mijn smaak en reuk kwijt, ik hoop echt dat het weer terug komt.

 • Jos freriks
  Geplaatst op 18:41h, 21 oktober Beantwoorden

  Sinds maart ook ineens geen smaak en geur meer!!
  Hopelijk komt het terug!!
  Nu sinds kort veranderd het iets maar heb nu een hele chemische geur en smaak beleving als ik wat eet.
  Wil graag weer kunnen genieten van een lekker wijntje of een kaasje oid.

  • Cathy Schlee
   Geplaatst op 11:08h, 06 november Beantwoorden

   Helaas hier ook, ziek geweest (Brabant) vanaf eind feb, tot half maart. Geen test kunnen doen in deze begin periode.
   En nog steeds geen geur en smaak 🙁

 • Huggo
  Geplaatst op 20:41h, 22 oktober Beantwoorden

  Ik ben een week geleden positief getest. Zelf lichte klachten gehad, maar ik heb sindsdien letterlijk op alles wat je kunt bedenken 0,0 geur of smaakvermogen. Ik heb van alles getest. Het voelt zo zwart wit. Ongelofelijk zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.!

  • Robin Visser
   Geplaatst op 21:04h, 01 december Beantwoorden

   Hoe is dit inmiddels afgelopen. Ik heb precies hetzelfde!

 • Heleen R
  Geplaatst op 16:08h, 28 oktober Beantwoorden

  Ook ik ben positief getest geweest op Corona en heb daarna nog een tijd verlies van geur en smaak gehad.
  Diverse experimenten gedaan om de geur en smaak weer terug te krijgen, waarvan één écht werkt:
  Het gebruik van een neusinhaler. In mijn geval heb ik Dampo 2-in-1 inhaler gebruikt, maar andere merken werken ongetwijfeld ook.
  Ik gebruik de inhaler vóór maaltijden & het is een feestje om weer te kunnen proeven en ruiken! Inmiddels heb ik een aantal (positief geteste) mensen in mijn vriendenkring dit aangeraden & ook zij merken een positief effect.
  Ik hoop dat het voor jullie ook gaat werken!

  • Petra
   Geplaatst op 10:47h, 03 november Beantwoorden

   Ook ik ben door covid 19 mijn smaak en reuk helemaal kwijt. Alles smaakt naar ….niets. Hopelijk komt dit terug

   • Marijke Steenbergen
    Geplaatst op 18:55h, 04 november Beantwoorden

    Ik word niet vrolijk van het lezen van deze berichten. Naast geur- en reukverlies ook contante piep in mijn oren. Ben nu 14 dagen ziek, hoop zo dat het beter wordt.

    • J M
     Geplaatst op 12:00h, 23 november Beantwoorden

     Die piep heb ik ook. Smaak is ‘off’ en na 3 weken ruik ik heel erg weinig. Menthol en tea tree ruik ik. Koffie heel erg vaag en alcohol voelt alleen ‘scherp’ als ik eraan ruik. Verder een branderige geur in de neus wat heel vervelend is.

     • Teun
      Geplaatst op 12:49h, 19 maart

      Hi J M heel herkenbaar. Hoe is het inmiddels met de klachten. Ik heb sinds een paar weken nu ook dezelfde klachten maar geen idee of dit permanent is of tijdelijk van aard.

  • Fiep
   Geplaatst op 12:40h, 06 november Beantwoorden

   Dag Heleen!
   Wat een goede tip. Ga ik zeker uitproberen.

  • Hans
   Geplaatst op 17:31h, 30 november Beantwoorden

   Heb de 2 in 1 dampo nu ook gebruikt,sinds kort het lijkt te helpen,heb al 8 maanden geen smaak,heb het idee dat ik steeds meer proef, goede tip!!!

   • Marry
    Geplaatst op 23:01h, 10 maart Beantwoorden

    Hi na hoeveel dagen kwam je reukvermogen weer terug ?na het gebruik van de inhaler ? Zou dat graag willen weten groetjes marry

  • Petra
   Geplaatst op 11:46h, 04 december Beantwoorden

   Fijn dat je deze informatie deelt, Heleen! Ik ben pas sinds vier dagen positief getest en nu pas twee dagen volledig mijn geur en smaak kwijt. Vind het nu al vreselijk, temeer omdat ik altijd zo’n goede reuk had! Ik ga die Dampo zeker uitproberen en kom hier dan zo snel mogelijk op terug….!

  • Marry
   Geplaatst op 22:59h, 10 maart Beantwoorden

   Hi ik had een vraag nadat je de inhaler had gebruikt kon je dan meteen ruiken ? Of duurde het ongeveer een week ? Groetjes

 • Dennis V
  Geplaatst op 17:56h, 09 november Beantwoorden

  Hoi allemaal,
  Mijn smaak is al beter dan het is geweest (eind maart), maar mijn reukvermogen is nog lang niet terug. Eten uit de magnetron, zweet(nooit stinkzweet gehad), douchegel, fruit.. alles ruikt anders. Het is een niet te verklaren vieze geur.
  Naarmate de tijd voorbij gaat, maak ik mij steeds meer zorgen of het ooit nog weer zal worden als het was.
  Wat zijn jullie ervaringen?

  • Adrienne visser
   Geplaatst op 16:51h, 20 november Beantwoorden

   Ik ben sinds 2 weken mijn smaak en geur kwijt. Het was ineens weg. Heb 1 dag wat griepverschijnselen gehad maar dat was het. Huisarts gebeld die vertelde dat ik waarschijnlijk covid 19 heb gehad. Het is zo vervelend je ruikt en proeft bijna niks. Doordat je weet hoe iets smaakt denk je soms ik proef wat maar dat is het niet. Zo vervelend dat ik aan iemand anders moet vragen of iets stinkt ofzo .

 • Peggye1970@gmail.com
  Geplaatst op 22:06h, 25 november Beantwoorden

  Zink slikken misschien helpt het.

  • Silke
   Geplaatst op 00:21h, 28 november Beantwoorden

   Ja ook hier sinds begin april geen tot weinig reukvermogen. Ik denk dat ik toen wel Covid heb gehad maar weet het niet zeker ivm niet testen toen. Wel koorts benauwdheid en hoofdpijn en al een week vooraf nare geur en nu zo goed als geen geur. Of de hele tijd alsof je citroenen ruikt. Dus ook weinig smaak. Al bijna 8 maanden. En helaas daardoor ook weinig tot vreemde smaak.

 • Hans
  Geplaatst op 23:20h, 28 november Beantwoorden

  Ik herken me in het verhaal hierboven.
  Ook ik heb sinds begin maart mijn reuk en smaak verloren,ik had toen griep verschijnselen maar geen verhoging,ik ben niet in het buitenland geweest,maar heb het waarschijnlijk op het werk opgelopen,waar meer mensen dezelfde klachten hadden.
  Van laten testen was nog geen sprake.
  Sommige reuken heb ik wel zoals uitlaatgassen van mijn scooter ,en een herkenning van mijn deodorant,maar sommige dingen ruiken totaal anders,zoals gebakken vlees,koffie pads maar van smaak is tot op heden nog geen sprake.ook heb ik regelmatig vreemde geuren in mij neus,elke keer andere geuren,ik kan ze niet thuis brengen.
  Zout,zoet,zuur en pittig proef ik wel.
  Volgens mijn huisarts waren dat corona verschijnselen, maar hoefde ik geen actie te ondernemen.
  Ik kon toen wel aan een onderzoek meedoen.

 • Marjolijn
  Geplaatst op 21:55h, 30 november Beantwoorden

  Ik ben mijn reuk kwijtgeraakt door een ongeluk, ruim 12 jaar terug. Je noemde al een aantal dingen die je mist nu. Ik wil nog wel wat toevoegen aan je lijstje: Herinneringen hebben ook een geur. Naarmate je ouder wordt zal je dat steeds meer gaan missen. En het schoonmaken van je huis is helemaal niet bevredigend meer, omdat het nooit meer fris en schoon ruikt als je klaar bent. Eten wat je nooit lekker vond (en daarom niet at) proef je niet meer, dus je eet gewoon mee met de rest van het gezin. Om er na een paar jaar achter te komen dat je toch wel erg veel gezondheidsklachten krijgt, wat terug te voeren blijkt op een voedselovergevoeligheid voor juist dàt eten. Of teveel eten omdat je zoekt naar een verzadigingsgevoel, met overgewicht tot gevolg. Wat voor een parfum moet ik kiezen, als mijn merk van toen ik nog kon ruiken niet meer te koop is?

 • Karina
  Geplaatst op 22:51h, 30 november Beantwoorden

  Ik ben vorge week getest op Corona en ik heb Corona. Een week daar voor had ik het gevoel dat er iets in mijn neus zat. Ik klonk verkouden, maar was niet verkouden kon gewoon door mijn neus adem halen. Mijn smaak was ook helemaal weg. Ziek ben ik niet geweest geen koorts. Ik heb long en astma problemen. Mijn smaak gaat op en neer. Dan proef ik weer wat en later weer niks. Ik woon 2 hoog en als mijn beneden buurman rookte en mijn raam staat open rook ik het. 4 december mag ik weer mijn flatje weer verlaten maar ruik niks. Heb altijd een hele goede sterke neus geur gehad. Maar ruik niks meer. Maak mij daar wel zorgen om ben 45 maar mijn geurkaarsen daar kan ik niet meer van genieten. Weet niet hoe ver zo nu op dat gebied zijn met Corona. Maar merk dat dit wel een extra handicap voor mij is geworden. Is mijn neus een beetje vol dan proef ik ook niks. Dit heeft wel grote invloed op mijn dagelijkse leven

 • Corina
  Geplaatst op 09:43h, 10 december Beantwoorden

  Ik wil graag deze tip met jullie delen. Onlangs corona gehad. Na een paar dagen geur en smaak volledig kwijt. Op internet gezocht naar oplossing, en alles geprobeerd. Wat mij uiteindelijk heeft geholpen: iedere dag meerde malen ruiken aan een stoffen zakdoek, met daarin flink wat dotjes hete balsem (ik had Toco Tholin Balsem Speciaal Extra Sterk) Kan ook tijgerbalsem. Ik was na ong 5 dagen van deze vreselijke klachten af. Hopelijk helpt dit jullie ook. Gr

  • Cyril
   Geplaatst op 09:06h, 28 december Beantwoorden

   Bedankt voor de tip. Heb wat besteld om te proberen.

 • Rianne
  Geplaatst op 21:46h, 23 december Beantwoorden

  Ik heb ook dezelfde klachten na positief getest te zijn op corona 🙁 Ik ben zelf 24 en vind dit zo vreselijk! Mn cola smaakt naar water met prik en zelfs de sterkste bak koffie smaakt naar heet water. Kan wel janken!! Hopelijk snel voorbij allemaal.

  • Yasmina
   Geplaatst op 23:49h, 23 december Beantwoorden

   Kan je me misschien even helpen ik ben 10 jaar en heb vandaag de Corona test gedaan ik heb 3 dagen geleden erg last gekregen van hoofdpijn verkoudheid kil pijn en daar had ik geen andere smaak in me mond gisteren voelde ik me een stuk beter maar had erg pijn aan me keel en was een klein beetje verkouden en nu is het vandaag ben me smaak kwijt heb een klein beetje hoofd pijn en ben wel verkouden dat smaakje is erg irritant en ik heb zelfs parfum op me mond gespoten want ik proef niks en ik proef de die parfum niet en ruimte niks ik had 10 spuitjes op me arm gedaan maar rook ook helemaal niks en heb cola gedronken en proef alleen dat suiker maar dat smaakje is van niks te bekennen kan je me alstublieft helpen ik krijg de uitslag pas over 2 dagen binnen xx😭

 • Sydney
  Geplaatst op 13:11h, 14 januari Beantwoorden

  Beste,

  Voor iedereen die te maken heeft met geur verlies. Helaas vond ik niet gelijke duidelijke informatie online wat jezelf kan doen tegen het geur verlies na een besmetting door Corona. Door het zoeken op internet vond ik een aantal handige websites waar advies wordt gegeven over wat jezelf kan doen om de reuk & smaak bij verlies te stimuleren: 

  https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/hoe-covid-19-patienten-hun-reuk-en-smaakzin-verliezen 
  Youtube film: https://www.youtube.com/watch?v=1tw_bhCSNME 
  Uitleg van een arts en specialist op het gebied van geur – smaak mbt wat je zelf kan doen om de reuk te stimuleren. (wel Engels gesproken). 

  Geur therapie: https://www.kno-winkel.nl/nl/reuktraining.html
  Lees ook info op de https://reuksmaakstoornis.nl/informatie/reuk-en-smaakstoornissen/

  Ik heb zelf een geurset aangeschaft van de kno-shop waarbij ik 2x per dag 4 * 20 seconden aan 4 verschillende aroma’s ruik. Daarnaast heb ik een antioxidant Alfaliponzuur aangeschaft. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Alfaliponzuur een positief effect heeft op het gedeeltes in de hersenen zo ook het gedeelte dat geur & smaak reguleert. Lees op internet nog even over het dit supplement en de werking. In het filmpje en in één van de artikelen wordt hier ook naar verwezen.  

  Uiteraard biedt dit allen geen garantie, maar ik dacht baad het niet dan schaadt het niet. 
  Ik ben nu circa 3 weken verder na mijn besmetting en mijn reuk is weer goed aan het terug komen, zit nu op zo’n 70%. Ik hoop dat het bovenstaande u kan helpen en sterkte gewenst.

  Mvg, 

 • Jose
  Geplaatst op 15:04h, 24 januari Beantwoorden

  Ik heb ook Corona, nu en kan niets meer ruiken of proeven. Ik ben een echte Bourgondiër en kokken is een passie. Ik kijk en lees graag in kookboeken en eet gezond, vegetarisch en nauwelijks suiker en gebruik geen pakjes. Ik heb ooit in een smaakpanel gezeten wat laat zien dat ik goed kan/kon ruiken en proeven.
  Ik hoop dat mijn s aak en geur terug zal komen.

 • Niels Sinke
  Geplaatst op 08:02h, 25 januari Beantwoorden

  Ook ik heb corona gehad. Ik ben 38 jaar en gezond en had een heel lichte neus verkoudheid waarna ik twee dagen rooklucht in mijn neus had… Een week later was op een avond mijn geur compleet weg.

  Dit was in oktober 2020 en in januari had ik heel licht mijn reuk weer terug. Maar alleen als ik het voorwerp of geur voor mijn neus hield…. Eindelijk weer wat geur van je kleine baby of vrouw! Ik had goede hoop maar sinds een week nu is de rooklucht teruggekeerd….een enorm heftige geur alsof er een kettingroker naast je in je gezicht blaast. Het overstemd elke progressie die ik heb gehad.

  Enige positiefe dat ik er bij kan vinden is dat men denkt dat dit wellicht ten gevolge is van herstel van de geur zenuwen. Waarbij het nog niet helemaal goed gaat maar ik raak nu enorm in de twijfel en lichtelijk in paniek of ik dit altijd zal houden.. Mijn ogen prikken en wateren gewoon af en toe van de sterke rooklucht.

  Heftige verhalen van iedereen hier en ontzettend naar bijkomende klachten. Gelukkig heb ik mijn smaak nog wel enigszins.

  Succes voor iedereen hier…

 • Truus
  Geplaatst op 14:48h, 30 januari Beantwoorden

  Hallo ik heb maart ook corona geladen constant vieze reuk..ben niet getest toen..zou er graag vanaf willen..

 • Bjorn
  Geplaatst op 12:56h, 23 februari Beantwoorden

  Heb enkele maanden een milde vorm gekregen van corona. Een zwaar griepje zoals het voelde. Mijn geur is toen volledig weggegaan maar smaak had in nog. Nu na ongeveer een maand na dat ik genezen was zijn de meeste geuren teruggekomen voor ongeveer 50%.
  Een goede 2 weken geleden heb ik een heel vieze geur en smaak gekregen. Kan deze geur niet uitleggen maar kan wel zeggen dat het wel de vieste geur moet zijn dat ik ooit geroken heb. Het is dan ook bij heel veel dingen die zo rieken. Bv ajuin en prei en andere groenten maar dan broccoli niet, echt raar. Bij zowat alle vlees soorten. Charcuterie zoal kippenwit en paardenvlees rieken ook raar maar een milde vorm daarvan. Maar het lastige is als ik naar het toilet moet of mijn zweet riekt ook zo en dan kan je aannemen als dat hetzelfde riekt als je eten dat dat helemaal niet aangenaam is. Nu zit uiteraard mijn eetpatroon helemaal in de war. Koken doe ik meestal maar nu is dat een probleem en in de kamer blijven waar de geur is gaat ook niet. Je wordt er misselijk en ziek van en hebt geen honger meer. Gewoon iets eten omdat het moet.Geurtraining helpt niet. Heb ontstekingsremmers voor mijn rug genomen en kort daarna rook ik deze geuren minder en sommige waren terug. Nu 1 dag later is het nog nooit zo hevig geweest en moet vrijwel waar eten is , zelf soep op het werk , overal van gaan lopen. Het is niet meer te houden. Ben futloos, misselijk en moe en hoop echt dat dit weggaat of ze daar iets voor vinden want dit is echt niet vol te houden !!

 • C. Steenman
  Geplaatst op 15:01h, 22 maart Beantwoorden

  Ik kreeg net voor de kerst Corona. Geen klachten, had het alleen heel koud. Reuk en smaak, al nooit mijn sterkste punten, waren wel een heel stuk minder sinds die tijd. Beide lijken wat terug te komen, maar zijn nog heel slecht. Waar ik echt last van heb is een constante lucht van sigarettenrook in mijn neus. Niemand in mijn omgeving rookt, al jaren niet, en ik werk mijn hele leven al in een rookvrije omgeving. Ik vind het echt heel smerig!

 • Teun
  Geplaatst op 21:31h, 25 maart Beantwoorden

  In oktober positief getest heb toen milde klachten gehad. Ik was na twee weken weer redelijk hersteld en reuk en smaak ook weer bijna 100%. Dit ging goed tot februari en ik merkte dat mijn smaak en reuk aan het veranderen waren. 7 weken verder zijn de vreemde chemische geuren en smaak sterker geworden waardoor ik nu al dagen misselijk ben geworden. Eet niet goed en slaap niet goed. Kno arts heeft niets vreemds kunnen vinden. Uitzieken dan maar maar als ik berichten hier lees zie weinig perspectief. Ik hoop samen met jullie op het beste en dat we weer gauw terug kunnen naar het oude leventje. Sterkte allemaal! Grt T

 • Ingrid
  Geplaatst op 16:18h, 21 april Beantwoorden

  Ben vlak na Pasen positief getest op corona, begon met milde klachten, maar daarna hevige verkoudheid gehad.
  Hierdoor ben ik mijn reuk en smaak kwijt geraakt. Mijn schoonzusje heeft ook corona gehad en was heel erg ziek, zij had alleen geen smaak meer. Wat zij een aantal dagen lang heeft gegeten waren rode besjes. Ik heb dat nu ook al een aantal dagen gedaan en ik moet zeggen dat mijn smaak al enigszins terug aan het komen is. Ook ruik ik elke dag aan allerlei oliën, zoals lavendel, eucalyptus en rozen en moet zeggen dat mijn reukvermogen licht verbetert. Mijn broer heeft drie maanden geen reuk gehad, maar daarna herstelde het volledig en zo ken ik wel meer mensen die na een paar maanden hun reuk en smaak volledig terug gekregen hebben. Vooral blijven trainen met smaak ook, rustig eten en je best doen iets te proeven (probeer anders in gedachten voor te stellen hoe het eigenlijk zou moeten smaken, dat doe ik nu steeds). Mijn smaak is nog wel vervormd, maar heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Sterkte voor iedereen en hopelijk helpt de tip van de rode besjes voor heel veel mensen om in ieder geval wat meer smaaksensatie te krijgen.

 • Jan
  Geplaatst op 20:06h, 23 april Beantwoorden

  Begin oktober 2020 Corona gehad. Het is nu bijna mei. Ik heb mijn geur en reukvermogen nog niet terug. Alles “ruikt” hetzelfde; een beetje een combinatie van shampoo, terpentine en een weeïge lucht. Ik proef ook niets. Of ik nu prei, witlof, broccoli of bloemkool eet; alles smaakt hetzelfde.
  Wel proef ik zout, zuur, bitter en zoet. Ook pittig “voel” ik. Logisch denk ik, aangezien die smaken op de tong zitten en niet met de geur papillen te maken hebben.

  Ik hoop dat het terugkeert. Ik vind het link, want ik proef bijvoorbeeld niet of iets nu niet meer goed is.

  Sterkte aan iedereen die hier last van heeft!
  Groetjes,
  Jan

 • Linda
  Geplaatst op 22:26h, 16 mei Beantwoorden

  Ik heb in januari corona gehad nog steeds een rare lucht in mijn neus en mond ik ruik de hele dag rook en als ik adem moet ik hoesten net of de rook op je adem slaat maar er is geen rook

 • Cindy de jong
  Geplaatst op 16:36h, 25 mei Beantwoorden

  Ook hier al bijna half jaar geen geur of de waarneming klopt niet. Groene zeep vond ik altijd heerlijk ruiken maar nu is in mijn beleving de geur heel chemisch. Geld ook voor parfum , deo , etc. Eten zit weinig smaak aan . Hoop ook zo dat het wel weer terug komt want mis de geuren echt.

 • Vincent Rondwijk
  Geplaatst op 15:57h, 23 juni Beantwoorden

  Bedankt voor het delen van deze onderbelichte coronaklachten. Ik hoor ook in mijn omgeving dat het revalideren en herstellen een tijdje kan duren. Gelukkig spelen fysiotherapeuten hier ook goed op in en kan je daar terecht voor advies of een behandeling.

 • Wammes Waggel
  Geplaatst op 16:12h, 03 november Beantwoorden

  Sinds vorige week woensdag…..had vakantie en kreeg toen ‘klachten’…..ik kan het nog geeneens een verkoudheidje noemen en anders de lichtste die ik ooit heb gehad….vrijdag wat wazig in hoofd, geen enkele dag ook maar verhoging/koorts…..maandag gewerkt, op weg naar huis koud, maar ja donker, regen en zomerjas aan.misschien winterjas maar pakken…..maar ik dacht ok ff zelftestje vooruit maar….en verdraaid….positief. Gisteren positief getest bij de ggd. Heb nergens last van dus morgen zou mijn quarantaine ook klaar zijn……had vrij en niet uit huis geweest, ook geen bezoek gehad. Voor de zekerheid blijf ik deze week thuis nog.
  Ik kwam er net achter dat mijn reuk weg is. Zat wat snoepjes weg te werken en bedacht ineens hey ik ruik niks als ik boven die snoeppot hang……..deo en geurtje geprobeerd, ik ruik niks.

  Al eens eerder ervaren…..en alles smaakte toen vies/bitter ook. Dat kwam toen door het eten van Chinese pijnboompitjes en duurde zo’n 3 dagen.

 • Dorien
  Geplaatst op 00:20h, 09 november Beantwoorden

  Heee,
  Heel herkenbaar Wammes Waggel, ook van de chinese pijnboompitjes van de Aldi destijds…. wat een NARE smaak was dat.
  Ik heb geen geur sinds vandaag (nu op dag 5 van corona) smaak nog wel, maar wel ‘doffer/minder’ dan anders

 • Marlies
  Geplaatst op 20:41h, 05 maart Beantwoorden

  hallo
  Ik heb in oktober Corona gehad.
  Geen last van geur verlies
  Maar sinds januari ruik ik steeds gier ( wat ze op het land uitstrooien)
  Echt heel vies is dat
  Zou dit toch van Corona zijn.

 • h. Henderson
  Geplaatst op 16:55h, 02 augustus Beantwoorden

  Nooit covid-klachten gehad, althans niet bewust in de tijd dat er nog niet getest kon worden, maar sinds maart/april 2020 ongeveer smaak en geur bijna volledig verdwenen. Ik ruik bijna niets, proef warm en koud, structuur, maar het smaakt nergens naar. Soms met veel zout of sambal, maar dat is niet gezond.. Heb de geurtraining gedaan, maar dat heeft geen effect gehad. Vrees dat het niet meer terugkomt.

 • R. coolen
  Geplaatst op 11:27h, 06 augustus Beantwoorden

  5 weken geleden corona gehad 3 weken geen geur en smaak gehad. Nu na 1.5 week is mijn geur en smaak weer weg. Verder geen corona klachten. Smaak is helemaal weg de geur ruik ik heel kort. Pot pindakaas bij openen en na een paar keer ruiken is de geur direct weg.

 • Marielle
  Geplaatst op 12:41h, 19 september Beantwoorden

  Hier nog 1, corona gehad met oudjaarsdag en nieuwjaarsdag geen smaak en reuk meer, pff ben het zo zat, inmiddels proef ik wel wat en ruik ik wel wat maar heel veel is vervormd en vies het lijkt wel of m’n brein in de war is! Groenten en thee die naar elektriciteit ruiken vlees proef ik niet of rare smaak gekookt ei proeft naar gloor, en veel dingen proef en ruik ik ook niet, En ja.. dan vraag je je wel af komt dit nog wel goed.. hulp van dokters/artsen is er tegenwoordig bijna niet meer, geen tijd te druk of ze weten het niet.. dus mijn hoop vervliegt zo langzamerhand wel…

 • Dinja Bevers
  Geplaatst op 12:51h, 27 oktober Beantwoorden

  Ik weet niet of ik dit bericht mag plaatsen, Zo niet, dan verwijder maar.

  Inmiddels hebben we een hoop mensen hun geur en smaak terug kunnen geven door middel van een combinatie van energetisch werk en opstellingen. De mensen die wij hebben kunnen helpen, hadden geur- en smaakverlies na corona. Een aantal mensen had gedeeltelijk smaakverlies en bij de meesten was er totaal geen reuk en smaak meer. Tot nu toe is het bij iedereen gelukt om ze weer te laten ruiken en proeven. We hopen nog veel mensen blij te kunnen maken, want een leven zonder geur en/ of smaak, dat lijkt mij niet fijn.

Geef een reactie