Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

In Trouw was onlangs een artikel te lezen over de aantasting van het reuk- en smaakvermogen bij coronapatiënten. Inmiddels is gebleken dat vele patiënten lange tijd of – tot op heden – zelfs blijvend last hebben van een sterk verminderde waarneming van geuren en smaken. Bij sommige mensen zijn de zintuiglijke waarnemingen na verloop van tijd (gedeeltelijk) teruggekomen, maar lang niet altijd op de manier zoals men gewend was. Hoewel de meeste mensen dagelijks minder bewust met ruiken bezig zijn dan met bijvoorbeeld horen en zien, maakt geurbeleving toch een belangrijk deel uit van het leven. De impact van plotseling niet meer kunnen ruiken en/of proeven is voor veel coronapatiënten dan ook groot.

Het heeft een tijdje geduurd voordat duidelijk werd dat de aantasting van het reuk- en smaakvermogen niet zomaar een tijdelijke coronaklacht is, zoals bij een gemiddelde verkoudheid vaak het geval is. In het begin ging zowel bij artsen als in de media de aandacht logischerwijs vooral uit naar de levensbedreigende symptomen van COVID-19. Bij meldingen van problemen met ruiken en proeven, werd veelal verondersteld dat die weer weg zouden trekken zodra patiënten hersteld zouden zijn van het virus.

Langdurige problemen

Na enkele maanden werden er echter meer verhalen bekend van mensen die al langere tijd hersteld waren van de coronaklachten, maar nog steeds hun reuk en smaak nog niet (volledig) terug hadden. In het artikel van Trouw is te lezen hoe professioneel koffieproever Norman Mazel van de ene op de andere dag zijn reuk en smaak verloor. En dat terwijl beide een essentieel onderdeel zijn van Mazels beroep. “Ik heb afgelopen jaren als kwaliteitscontroleur zorgvuldig mijn neus getraind: ik ben zelfs tweede geworden bij het NK koffieproeven. Nu zijn al die finesses weg en het is totaal onduidelijk of en hoe die terugkomen”, aldus de koffie-deskundige in Trouw.

Maar ook als je geur en smaak niet ‘nodig’ hebt voor je werk, is het een groot gemis om vertrouwde luchtjes of lekkernijen niet meer te kunnen ruiken en proeven. Of om de geur van je partner of kind bijvoorbeeld niet meer te herkennen. Daarnaast vormt ons reukvermogen een belangrijk waarschuwingssysteem, waardoor er zelfs gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als geuren letterlijk aan je neus voorbijgaan. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen waarnemen van de geur van bedorven voedsel, of van een brand- of gaslucht.

Meer onderzoek nodig

In hoeverre de schade (volledig) omkeerbaar is, zal nog moeten blijken. Een positief bericht van onderzoekers van Harvard is dat zij recentelijk ontdekt hebben dat het coronavirus niet direct de zenuwcellen aantast die verantwoordelijk zijn voor geurwaarneming. Het blijkt dat het coronavirus vooral schade toebrengt aan ondersteunende cellen bovenin de neusholte. Hierdoor verwachten de onderzoekers dat het reukverlies in de meeste gevallen niet permanent van aard zal zijn.

Belangrijk is wel dat er meer aandacht voor en inzicht in deze nog onderbelichte coronaklachten komt, om patiënten zowel op fysiek als mentaal vlak meer ondersteuning te kunnen bieden. Ook Hilde kreeg te maken met volledig reukverlies; aan ggz.nl vertelt ze haar verhaal over de impact die dit op haar heeft:

“Sinds half maart ben ik mijn reuk volledig kwijt, na een hoogstwaarschijnlijke infectie met corona. Ik ben jong (28), helemaal gezond, sportief en ik heb slechts één nacht lichte klachten gehad tijdens mijn wintersportvakantie in Oostenrijk. Graag deel ik mijn verhaal om meer bewustzijn te creëren voor deze onderbelichte klachten bij corona.

Ik was met een groep vrienden op wintersport in Königsleiten, een gebied waar blijkbaar corona sluimerde. In mijn wintersport-groep volgden we elkaar op met klachten van hoesten en verhoging. Eenmaal terug in Nederland had een deel van mijn vrienden ook last van reukverlies. Dit duurde bij hen 2-3 weken; bij mij houdt het inmiddels al 5 maanden aan.

Het is moeilijk uit te leggen hoe het is om je reuk te verliezen. Ik realiseerde me nooit dat geuren zoals versgebakken brood, koffie, vers gemaaid gras, de buitenlucht na onweersbuien, zo belangrijk zijn in het dagelijks leven. Dat merk je pas als ze weg zijn. Het grootste deel van je smaak wordt ook bepaald door geur, waardoor je alleen de extreme smaken waarneemt die via je tong gaan. Kruiden in het eten doen weinig meer voor me. Ik ben me er ook bewust van geworden dat er een gevaarlijke kant aan zit. Bij het koken moet ik goed opletten dat eten niet verbrandt, want ook dat ruik ik niet.

Intussen doe ik al een tijd reuktraining (2 keer per dag aan 4 potjes oliën ruiken) en dat lijkt wat effect te hebben. Ik ruik nu sterke plotselinge geuren zoals parfum of sigarettenrook. Het zijn echter vreemde, vaak vieze geuren. Zo ruikt sigarettenrook hetzelfde als mijn douchegel, en zo'n mismatch maakt me soms misselijk. Ook wordt mijn smaak veranderd, in plaats van alleen verminderd. Eten en drinken dat rust op nasmaak, zoals wijn, pepermunt, is daardoor niet meer lekker. Maar, er is dus wel ontwikkeling, en dat geeft hoop!

Ik heb een aantal keer contact gehad met mijn huisarts om te kijken of er inmiddels bepaalde behandelingen zijn die kunnen bijdragen aan het terugkrijgen van mijn reuk. Zij hing aan mijn klachten de medische term ‘post-virale anosmie’. Van tevoren had ik me ingelezen en gevonden dat de reuktraining kan helpen bij het verlies van reuk. Dit werd door de huisarts en de KNO-arts met wie zij contact had gehad bevestigd. Ook heb ik neusdruppels met corticosteroïden voorgeschreven gekregen om uit te sluiten dat een zwelling in het epitheelgebied het reukverlies veroorzaakt.

Ik verloor mijn reuk vroeg in de corona-piek, waardoor er (voor zover mij bekend) weinig mensen zijn die hersteld zijn. Is het permanent? Kan ik ooit weer genieten van een koud biertje of wijntje in de zon? Zal ik de babygeur van mijn pasgeboren neefje ooit kunnen ruiken? De huisarts heeft hierover helaas geen uitsluitsel kunnen geven. Ze weten het simpelweg nog niet. Mentaal is deze onzekerheid best zwaar, en dat heb ik zelf erg onderschat. Het heeft mij geholpen om er heel open over te zijn en mensen erover te vertellen. Ook ben ik in contact met de patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis om mee te denken over voorlichting over dit onderwerp. Zo probeer ik op mijn manier wat bij te dragen.

Het is logisch dat de aandacht eerst naar onderwerpen zoals het aantal IC-opnames en uitgestelde zorg is gegaan. Zulke ernstige gevallen zijn het meest prangend en leggen ook de grootste druk op de gezondheidszorg. Maar nu we bijna een half jaar verder zijn, en er (voor nu) een grote hobbel achter ons ligt, is het in mijn ogen belangrijk om ook over de andere coronaklachten te praten. Reuk- en smaakproblemen zijn hier onderdeel van, maar mogelijk zijn er ook andere symptomen die onder de radar blijven.

In de tussentijd blijf ik boven mijn geurpotjescollectie hangen, die zich intussen met 4 nieuwe geuren heeft uitgebreid. Het belangrijkste vind ik: als je je herkent in dit verhaal, zoek contact met je huisarts en praat erover met je omgeving! Hoe meer bekend wordt dat dit speelt, hoe meer aandacht ervoor zal komen. Start ook met de reuktraining. Dit kan zeker geen kwaad, en het geeft je ook een beeld hoe je reuk zich ontwikkelt. De potjes kun je online bestellen, of je kunt etherische oliën bij een natuurdrogist halen.”

Beluister hier een radiofragment waarin KNO-arts Philippe Gevaert van het Universitair Ziekenhuis Gent aan het woord is over reukverlies en het trainen van je reukvermogen. De app Reuktraining.nl kan helpen om via je telefoon te oefenen met het herkennen van geuren; meer informatie over de app vind je op deze website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
57 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sanne Boesveldt
Sanne Boesveldt
6 maanden geleden

Je kunt ook meedoen aan (wereldwijd) onderzoek hiernaar: een vragenlijst als je in de afgelopen 2 weken klachten hebt gehad, of een thuistest om zelf je reuk-smaakvermogen te testen en over de tijd te volgen.
https://gcchemosensr.org/

Corrie
Corrie
Antwoord aan  Sanne Boesveldt
4 maanden geleden

Bedankt voor de tip Sanne,

Ik ga zeker mee doen aan dit onderzoek.

Michelle Bollen
Michelle Bollen
6 maanden geleden

Ik heb precies dezelfde klachten.
Het is heftig maar ik houd goede hoop.
Al sinds Pasen mijn reuk en smaak kwijt door Corona, sommige dingen ruik ik heel licht maar dan ook een hele andere geur dan voorheen. En sommige dingen zoals gebakken vlees ruikt totaal anders ik word daar gewoon misselijk van.

Laatst bewerkt op 6 maanden geleden door Michelle Bollen
Ria
Ria
Antwoord aan  Michelle Bollen
2 maanden geleden

Michelle ,is het reukvermogen inmiddels (deel)terug? Ik ben ook besmet geraakt met corona,helaas ook geen reukvermogen meer.

Ferdy
Ferdy
Antwoord aan  Ria
27 dagen geleden

Hey Ria, ik heb sinds afgelopen maand nog steeds niet mijn reukvermogen terug. En bij mij proeft vlees ook apart. Eieren en bier zijn helemaal ranzig geworden. Maar ik houd goede hoop 🙂

Sofie Voorsluys
Sofie Voorsluys
6 maanden geleden

Geëmotioneerd lees ik dit artikel. Ook ik ben 28 jaar en sinds half maart mijn volledige reuk kwijt. Het aller ergste vind ik dat ik de geur van mijn eigen baby (september 2019 geboren) niet meer kan ruiken. Ik herken mezelf volledig in de ervaringen van de schrijfster. Ook ik doe nu aan reuktraining en dit lijkt enigszins effect te hebben dus dit wil ik iedereen aanraden die hetzelfde ervaart.

Laatst bewerkt op 6 maanden geleden door Sofie Voorsluys
Youss
Youss
Antwoord aan  Sofie Voorsluys
5 maanden geleden

Ik heb precies het zelfde! Ben m’n geur en smaak kwijt.. ben hoogzwanger en bang dat k m’n baby nooit zal kunnen ruiken.. ik ben benieuwd naar je huidige situatie.. heb je vooruitgang geboekt?

Ik vind het vreselijk voor je dat je je kind niet meer kan ruiken !

Martin van der Maden
Martin van der Maden
6 maanden geleden

Ik heb dezelfde klachten, geen reuk en smaak sinds maart.
Niet eens ziek geweest, maar alleen een beetje verkouden.
Ben niet op corona getest, maar wel een anti stoffen test gehad door mijn werkgever geregeld.
Test was positief !
Het enige wat ik waarneem is zoet, zuur, zout en bitter, maar ruiken helemaal niks.
Verschillende keren de huisarts gebeld, maar die weet niet wat ze er mee aan moet.
Mijn werkplekken zijn scheeps machinekamers, maar ruik geen brand, brandstoffen, gas, uitlaatgassen, oliën enz. dus het is ook best gevaarlijk.

eef hermans
eef hermans
6 maanden geleden

Ik worstel ook met dit probleem na corona doorgemaakt te hebben. Er zijn momenten dat het proeven/ruiken beter lijkt te gaan en dan weer helemaal niet. Ik heb soms dagen zo’n vreemde geur in mijn neus. Af en toe smaakt mijn eten ook bijna naar afwasmiddel. Ik kan het niet goed verwoorden maar het is echt vreselijk.

Els
Els
Antwoord aan  eef hermans
2 maanden geleden

Ik heb 2 maande geleden corona gehad. Ook me reuk en smaak kwijt geweest. Dat kwam beetje bij beetje weer terug. Het rare is dat ik nu sinds 2 weken last heb van een vieze geur en smaak. Bv koffie en tandpasta, maar ook vlees. T stinkt en smaakt verschrikkelijk. Baal er echt van.

Vera
Vera
Antwoord aan  Els
1 maand geleden

Dit heb ik nu precies hetzelfde. Heel raar. Zou bijna zeggen dat je weer corona hebt, alleen voor de rest helemaal geen andere klachten. Hoop dat dit weer over gaat.

Antoinette Knevel
Antoinette Knevel
5 maanden geleden

Sinds de eerste week van maart heb ik geen reukvermogen meer na een niet zo zware Coronabesmetting (vnl bronchitis en koorts). De smaak beperkt zich tot zoet, zuur, bitter en zout waardoor het eten niet meer herkenbaar is. Veel producten hebben een smaak van petroleum of schoonmaakmiddelen. Bij de reuktraining die ook ik heb aangeschaft is geen smaakassociatie aanwezig, zoals wanneer je uitgeperste citroenen ruikt. Soms ruik ik ineens een kudde voorbijgaande schapen, een oud brommertje e.d. Meestal vieze geuren. Soms zijn geuren er even en komen dan niet meer terug. Ik at altijd gezond maar dat kost me nu… Lees verder »

Emre Erdil
Emre Erdil
5 maanden geleden

Net wanneer ik me klachtenvrij voel en corona overwonnen te hebben gedacht besef ik dat ik mijn geur en smaak zintuigen kwijt ben. Het is mijn eerste ochtend waarin ik klachtenvrij ben opgestaan. Na een uur voelde ik milde hoofd en oorpijn wat uitzaaide naar mn neusgeholte. Ik heb nu al de hele dag dezelfde klachten; vooral een branderig gevoel in de neusgeholte.

Zintuigen weg. Hopen dat het terug komt. Uiteraard is dit niet het einde van de wereld mensen, hou je sterk.

Christine van Doren
Christine van Doren
Antwoord aan  Emre Erdil
5 maanden geleden

Ik ervaar helaas hetzelfde. Ik vind het ook belangrijk gehoord te worden want het heeft voor mij een hele grote impact in mijn leven. Eind maart had ik Corona en sinds dan ruik ik ook niets meer. Nu neem ik geuren verandert waar. Niets ruikt meer zo als het was. Van vlees en de geur van ei moet ik bijna overgeven. Ook ik doe ruiktraining en neusspray met cortisone. Laten we hoop houden!

Katrijnop
Katrijnop
Antwoord aan  Emre Erdil
5 maanden geleden

Ik had net hetzelfde, maar na 3 weken kwam alles weer terug. Nu, 6 maanden later, merk ik alleen dat paprika vreselijk vies smaakt en ruikt, heel chemisch, terwijl ik het vroeger zo lekker vond. Heel bizar allemaal!

MarryV
MarryV
Antwoord aan  Katrijnop
4 maanden geleden

Inderdaad bizar. Ik heb hetzelfde met paprika.

PBur
PBur
Antwoord aan  MarryV
3 maanden geleden

Bij mij proeft komkommer chemisch…

Jaimy
Jaimy
Antwoord aan  Emre Erdil
1 dag geleden

Ik heb eind Oktober Corona gekregen en had rond midden December weer wat meer reuk en smaak vermogen. Nu sinds 3 weken zijn er steeds meer dingen die niet meer lekker smaken (goor smaken) zoals pinda’s / pindakaas / pure chocolade en alles wat in de frituur is geweest. Heeft iemand hier ook ervaring mee. Vind het zo raar dat er nu na periode van ruim 2 maanden er tussen nu opeens deze klachten komen. Mvg, Jaimy

Yara Hendriks
Yara Hendriks
5 maanden geleden

Ik heb precies hetzelfde sinds half maart, nadat we in Oostenrijk zijn geweest met de hele familie… Ik heb een CT scan gehad waarbij er helaas niets was te zien in mijn neusholtes (wat dan hopelijk operatief opgelost zou kunnen worden). Niet het geval. Heel veel smaken krijgen inderdaad een andere/vaak niet lekkere wending. Ik heb helemaal geen nasmaak. Ik doe ook al een hele tijd de reuktraining en merk dat het met vlagen beter gaat. De ene dag veel meer dan de ander. Dit artikel is in ieder geval positief en laten we vooral hopen dat het niet voor… Lees verder »

Remko van Klaveren
Remko van Klaveren
5 maanden geleden

Ik heb een reuk en smaak vervorming opgelopen na waarschijnlijk Corona. De KNO arts vertelde mij dat hij hier niets aan kan doen. Toch krijg ik een CT-scan om te checken of het toch niet iets anders is.
Ik zal ook zeker gaan vragen naar een reuktraining, want ik wil heel graag min smaak en reuk terug en weer kunnen genieten van een kop koffie of een lekker biertje.

Wouter Bruins
Wouter Bruins
5 maanden geleden

En dit verhaal kan ik mij precies vinden! Bij mij begon het in maart ik kon een sigaret onder mijn neus houden en ik rook gewoon helemaal niks! Het is inmiddels eind september en er is heel iets van de smaak en geur terug gekomen. Maar absoluut niet zo als het voorheen was… alle smaken en geuren zijn totaal opgemixed! Bepaalde geuren zijn zeer transparant, deo of parfum ruikt allemaal het zelfde. Mac Donalds of KFC maakt geen verschil kwa smaak. Of ik nou een kip burger of en hamburger eet. Het smaakt enorm transparant, niet te beschrijven. Ik bestelde… Lees verder »

Annemiek
Annemiek
5 maanden geleden

Ook ik ben net uit isolatie na een positieve test. Mijn man is er zieker van dan ik, allebei nu ( bijna) klachtenvrij alleen ik heb mijn geur niet meer en mijn man geen smaak. Ik kan er niet heel erg mee zitten, als dit het is. De geuren staan in mijn herinnering en ik heb constant een frisse lucht geur en heb nog nooit zo vrij kunnen ademen door mijn neus. Tuurlijk hoop ik dat het terug komt maar het stuk acceptatie is er ook, komt zoals het komt.

stanny Zwiers
stanny Zwiers
Antwoord aan  Annemiek
5 maanden geleden

Beste lezers en lotgenoten,

Ook ik ben vanaf dat ik corona heb opgelopen mijn geur volledig en mijn smaak gedeeltelijk kwijt. Mijn dochter die ook positief getest is op corona ervaart dezelfde problemen.
Door je geur verlies neem je minder waar en is alles vlakker. Ik hoop van harte dat het terugkeert.

Hecker
Hecker
5 maanden geleden

Vraag: af en toe denk ik dat ik geen smaak en reukvermogen heb, maar dan trek ik een potje mosterd open , ruik en proef, en dan blijkt dat er niets van waar is en ik smaak en reuk heb.

Is het nu zo dat alle reuk en smaak bij corona verloren gaat of alleen bij bepaalde stoffen?

Goeie vraag he !

Diana Spierings
Diana Spierings
4 maanden geleden

Sinds Juni was ik mijn reuk en smaak kwijt. Mijn smaak is redelijk teruggekomen. Mijn reuk is terug maar wel heel anders. Wat ik eerst lekker vond om.te ruiken is nu niet lekker meer.
Herkend iemand dit probleem?

Jack
Jack
4 maanden geleden

Ik heb sinds anderhalve week klachten van mijn reuk en smaak. En het begint nu terug te komen. Heb een positieve test uitslag gekregen en heb voor de rest geen enkel ander symptoom gehad. Succes voor iedereen die er mee bezig is.

Rosika
Rosika
Antwoord aan  Jack
4 maanden geleden

Jullie zijn niet de enigen! Heb ook sinds eind maart geen normale geur- en smaakbeleving meer. Had 2 dagen extreme hoofdpijn verder geen symptomen. Kon toen niet getest worden in maart. Weet dus niet of ik Corona heb gehad. Zout en zuur kan ik na 7 maanden wel onderscheiden. Verder ruiken veel dingen zoals bijv. koffie en wc reiniger uiterst smerig. Vraag me ernstig af of alles weer terug zal komen. Blijf met jullie hoop houden!

Jay
Jay
Antwoord aan  Jack
4 maanden geleden

EXACT dezelfde situatie bij mij. Nergens last van gehad, positief getest na de lichtste verkoudheid die ik sinds mensenheugenis heb gehad. Toen dat weg was, 2 dagen alles prima. Nu sinds 3 dagen werkt mijn tong wel (smaak zoet, zuur etc. op mijn tong), maar proef en ruik helemaal niets.

Afwachten en hopen op het beste.

Ineke Stellink
Ineke Stellink
4 maanden geleden

Ook ik ben door het COVID sars virus mijn smaak en reuk kwijt, ik hoop echt dat het weer terug komt.

Jos freriks
Jos freriks
4 maanden geleden

Sinds maart ook ineens geen smaak en geur meer!!
Hopelijk komt het terug!!
Nu sinds kort veranderd het iets maar heb nu een hele chemische geur en smaak beleving als ik wat eet.
Wil graag weer kunnen genieten van een lekker wijntje of een kaasje oid.

Cathy Schlee
Cathy Schlee
Antwoord aan  Jos freriks
3 maanden geleden

Helaas hier ook, ziek geweest (Brabant) vanaf eind feb, tot half maart. Geen test kunnen doen in deze begin periode.
En nog steeds geen geur en smaak 🙁

Huggo
Huggo
4 maanden geleden

Ik ben een week geleden positief getest. Zelf lichte klachten gehad, maar ik heb sindsdien letterlijk op alles wat je kunt bedenken 0,0 geur of smaakvermogen. Ik heb van alles getest. Het voelt zo zwart wit. Ongelofelijk zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.!

Robin Visser
Robin Visser
Antwoord aan  Huggo
3 maanden geleden

Hoe is dit inmiddels afgelopen. Ik heb precies hetzelfde!

Heleen R
Heleen R
4 maanden geleden

Ook ik ben positief getest geweest op Corona en heb daarna nog een tijd verlies van geur en smaak gehad. Diverse experimenten gedaan om de geur en smaak weer terug te krijgen, waarvan één écht werkt: Het gebruik van een neusinhaler. In mijn geval heb ik Dampo 2-in-1 inhaler gebruikt, maar andere merken werken ongetwijfeld ook. Ik gebruik de inhaler vóór maaltijden & het is een feestje om weer te kunnen proeven en ruiken! Inmiddels heb ik een aantal (positief geteste) mensen in mijn vriendenkring dit aangeraden & ook zij merken een positief effect. Ik hoop dat het voor jullie… Lees verder »

Petra
Petra
Antwoord aan  Heleen R
4 maanden geleden

Ook ik ben door covid 19 mijn smaak en reuk helemaal kwijt. Alles smaakt naar ….niets. Hopelijk komt dit terug

Marijke Steenbergen
Marijke Steenbergen
Antwoord aan  Petra
4 maanden geleden

Ik word niet vrolijk van het lezen van deze berichten. Naast geur- en reukverlies ook contante piep in mijn oren. Ben nu 14 dagen ziek, hoop zo dat het beter wordt.

J M
J M
Antwoord aan  Marijke Steenbergen
3 maanden geleden

Die piep heb ik ook. Smaak is ‘off’ en na 3 weken ruik ik heel erg weinig. Menthol en tea tree ruik ik. Koffie heel erg vaag en alcohol voelt alleen ‘scherp’ als ik eraan ruik. Verder een branderige geur in de neus wat heel vervelend is.

Fiep
Fiep
Antwoord aan  Heleen R
3 maanden geleden

Dag Heleen!
Wat een goede tip. Ga ik zeker uitproberen.

Hans
Hans
Antwoord aan  Heleen R
3 maanden geleden

Heb de 2 in 1 dampo nu ook gebruikt,sinds kort het lijkt te helpen,heb al 8 maanden geen smaak,heb het idee dat ik steeds meer proef, goede tip!!!

Petra
Petra
Antwoord aan  Heleen R
3 maanden geleden

Fijn dat je deze informatie deelt, Heleen! Ik ben pas sinds vier dagen positief getest en nu pas twee dagen volledig mijn geur en smaak kwijt. Vind het nu al vreselijk, temeer omdat ik altijd zo’n goede reuk had! Ik ga die Dampo zeker uitproberen en kom hier dan zo snel mogelijk op terug….!

Dennis V
Dennis V
3 maanden geleden

Hoi allemaal,
Mijn smaak is al beter dan het is geweest (eind maart), maar mijn reukvermogen is nog lang niet terug. Eten uit de magnetron, zweet(nooit stinkzweet gehad), douchegel, fruit.. alles ruikt anders. Het is een niet te verklaren vieze geur.
Naarmate de tijd voorbij gaat, maak ik mij steeds meer zorgen of het ooit nog weer zal worden als het was.
Wat zijn jullie ervaringen?

Adrienne visser
Adrienne visser
Antwoord aan  Dennis V
3 maanden geleden

Ik ben sinds 2 weken mijn smaak en geur kwijt. Het was ineens weg. Heb 1 dag wat griepverschijnselen gehad maar dat was het. Huisarts gebeld die vertelde dat ik waarschijnlijk covid 19 heb gehad. Het is zo vervelend je ruikt en proeft bijna niks. Doordat je weet hoe iets smaakt denk je soms ik proef wat maar dat is het niet. Zo vervelend dat ik aan iemand anders moet vragen of iets stinkt ofzo .

Peggye1970@gmail.com
Peggye1970@gmail.com
3 maanden geleden

Zink slikken misschien helpt het.

Silke
Silke
Antwoord aan  Peggye1970@gmail.com
3 maanden geleden

Ja ook hier sinds begin april geen tot weinig reukvermogen. Ik denk dat ik toen wel Covid heb gehad maar weet het niet zeker ivm niet testen toen. Wel koorts benauwdheid en hoofdpijn en al een week vooraf nare geur en nu zo goed als geen geur. Of de hele tijd alsof je citroenen ruikt. Dus ook weinig smaak. Al bijna 8 maanden. En helaas daardoor ook weinig tot vreemde smaak.

Hans
Hans
3 maanden geleden

Ik herken me in het verhaal hierboven. Ook ik heb sinds begin maart mijn reuk en smaak verloren,ik had toen griep verschijnselen maar geen verhoging,ik ben niet in het buitenland geweest,maar heb het waarschijnlijk op het werk opgelopen,waar meer mensen dezelfde klachten hadden. Van laten testen was nog geen sprake. Sommige reuken heb ik wel zoals uitlaatgassen van mijn scooter ,en een herkenning van mijn deodorant,maar sommige dingen ruiken totaal anders,zoals gebakken vlees,koffie pads maar van smaak is tot op heden nog geen sprake.ook heb ik regelmatig vreemde geuren in mij neus,elke keer andere geuren,ik kan ze niet thuis brengen.… Lees verder »

Laatst bewerkt op 3 maanden geleden door Hans
Marjolijn
Marjolijn
3 maanden geleden

Ik ben mijn reuk kwijtgeraakt door een ongeluk, ruim 12 jaar terug. Je noemde al een aantal dingen die je mist nu. Ik wil nog wel wat toevoegen aan je lijstje: Herinneringen hebben ook een geur. Naarmate je ouder wordt zal je dat steeds meer gaan missen. En het schoonmaken van je huis is helemaal niet bevredigend meer, omdat het nooit meer fris en schoon ruikt als je klaar bent. Eten wat je nooit lekker vond (en daarom niet at) proef je niet meer, dus je eet gewoon mee met de rest van het gezin. Om er na een paar… Lees verder »

Karina
Karina
3 maanden geleden

Ik ben vorge week getest op Corona en ik heb Corona. Een week daar voor had ik het gevoel dat er iets in mijn neus zat. Ik klonk verkouden, maar was niet verkouden kon gewoon door mijn neus adem halen. Mijn smaak was ook helemaal weg. Ziek ben ik niet geweest geen koorts. Ik heb long en astma problemen. Mijn smaak gaat op en neer. Dan proef ik weer wat en later weer niks. Ik woon 2 hoog en als mijn beneden buurman rookte en mijn raam staat open rook ik het. 4 december mag ik weer mijn flatje weer… Lees verder »

Corina
Corina
2 maanden geleden

Ik wil graag deze tip met jullie delen. Onlangs corona gehad. Na een paar dagen geur en smaak volledig kwijt. Op internet gezocht naar oplossing, en alles geprobeerd. Wat mij uiteindelijk heeft geholpen: iedere dag meerde malen ruiken aan een stoffen zakdoek, met daarin flink wat dotjes hete balsem (ik had Toco Tholin Balsem Speciaal Extra Sterk) Kan ook tijgerbalsem. Ik was na ong 5 dagen van deze vreselijke klachten af. Hopelijk helpt dit jullie ook. Gr

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Corina
Cyril
Cyril
Antwoord aan  Corina
2 maanden geleden

Bedankt voor de tip. Heb wat besteld om te proberen.

Rianne
Rianne
2 maanden geleden

Ik heb ook dezelfde klachten na positief getest te zijn op corona 🙁 Ik ben zelf 24 en vind dit zo vreselijk! Mn cola smaakt naar water met prik en zelfs de sterkste bak koffie smaakt naar heet water. Kan wel janken!! Hopelijk snel voorbij allemaal.

Yasmina
Antwoord aan  Rianne
2 maanden geleden

Kan je me misschien even helpen ik ben 10 jaar en heb vandaag de Corona test gedaan ik heb 3 dagen geleden erg last gekregen van hoofdpijn verkoudheid kil pijn en daar had ik geen andere smaak in me mond gisteren voelde ik me een stuk beter maar had erg pijn aan me keel en was een klein beetje verkouden en nu is het vandaag ben me smaak kwijt heb een klein beetje hoofd pijn en ben wel verkouden dat smaakje is erg irritant en ik heb zelfs parfum op me mond gespoten want ik proef niks en ik proef… Lees verder »

Sydney
Sydney
1 maand geleden

Beste, Voor iedereen die te maken heeft met geur verlies. Helaas vond ik niet gelijke duidelijke informatie online wat jezelf kan doen tegen het geur verlies na een besmetting door Corona. Door het zoeken op internet vond ik een aantal handige websites waar advies wordt gegeven over wat jezelf kan doen om de reuk & smaak bij verlies te stimuleren:  https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/hoe-covid-19-patienten-hun-reuk-en-smaakzin-verliezen  Youtube film: https://www.youtube.com/watch?v=1tw_bhCSNME  Uitleg van een arts en specialist op het gebied van geur – smaak mbt wat je zelf kan doen om de reuk te stimuleren. (wel Engels gesproken).  Geur therapie: https://www.kno-winkel.nl/nl/reuktraining.html Lees ook info op de https://reuksmaakstoornis.nl/informatie/reuk-en-smaakstoornissen/ Ik… Lees verder »

Jose
Jose
1 maand geleden

Ik heb ook Corona, nu en kan niets meer ruiken of proeven. Ik ben een echte Bourgondiër en kokken is een passie. Ik kijk en lees graag in kookboeken en eet gezond, vegetarisch en nauwelijks suiker en gebruik geen pakjes. Ik heb ooit in een smaakpanel gezeten wat laat zien dat ik goed kan/kon ruiken en proeven.
Ik hoop dat mijn s aak en geur terug zal komen.

Niels Sinke
Niels Sinke
1 maand geleden

Ook ik heb corona gehad. Ik ben 38 jaar en gezond en had een heel lichte neus verkoudheid waarna ik twee dagen rooklucht in mijn neus had… Een week later was op een avond mijn geur compleet weg. Dit was in oktober 2020 en in januari had ik heel licht mijn reuk weer terug. Maar alleen als ik het voorwerp of geur voor mijn neus hield…. Eindelijk weer wat geur van je kleine baby of vrouw! Ik had goede hoop maar sinds een week nu is de rooklucht teruggekeerd….een enorm heftige geur alsof er een kettingroker naast je in je… Lees verder »

Truus
Truus
1 maand geleden

Hallo ik heb maart ook corona geladen constant vieze reuk..ben niet getest toen..zou er graag vanaf willen..

Bjorn
Bjorn
9 dagen geleden

Heb enkele maanden een milde vorm gekregen van corona. Een zwaar griepje zoals het voelde. Mijn geur is toen volledig weggegaan maar smaak had in nog. Nu na ongeveer een maand na dat ik genezen was zijn de meeste geuren teruggekomen voor ongeveer 50%. Een goede 2 weken geleden heb ik een heel vieze geur en smaak gekregen. Kan deze geur niet uitleggen maar kan wel zeggen dat het wel de vieste geur moet zijn dat ik ooit geroken heb. Het is dan ook bij heel veel dingen die zo rieken. Bv ajuin en prei en andere groenten maar dan… Lees verder »

57
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x