Hallo, hier aarde?

Column: Hallo, hier aarde?

Hallo, hier aarde?

Paul de Bruijn– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind – 

Vivek Murthy, de Surgeon General van de Verenigde Staten die na een paar maanden Trump al dacht: wegwezen, heeft onlangs een boek geschreven. Nu doet iedereen die voor Trump heeft gewerkt dat, maar als dat het onderwerp was dan had ik hem hier niet genoemd. Over de persoonlijkheid van deze president kunnen we denk ik hele encyclopedieën volschrijven. Misschien wijd ik er nog een keer een column aan. Maar niet nu!

Nee, Vivek Murthy doet met zijn boek ‘Together’ (NL: ‘De kracht van verbinding’) een dringende oproep het grootste probleem van de huidige tijd aan te pakken. Je verwacht een ondergeschoven medisch probleem van een dokter met een hobby. Hij heeft het echter over Eenzaamheid. Ik schrijf het met een hoofdletter omdat ik het met hem eens ben.

Murthy stelt dat problemen als verslaving, geweld, angst en depressie vaak op eenzaamheid zijn terug te voeren. Deze tijd dwingt ons steeds meer in het keurslijf van onafhankelijkheid. Grootse vergezichten. Ontdekkingstochten. Steeds verder, steeds meer. En we moeten vooral bezig zijn. Woekeren met onze talenten. Volle agenda’s. Op naar het volgende target.
Contact met vrienden en familie gaat via Facebook, TikTok, Instagram, Whatsapp en staat altijd aan. Onderzoek laat zien dat met name zware gebruikers van sociale media zich veel eenzamer voelen.

Mensen zijn sociale dieren. Door zich steeds meer op te sluiten in een online wereld, maken zij zichzelf ziek. De eenzaamheid drijft tot polarisatie, gevoelens van afwijzing, korte lontjes en een groter wordende intolerantie ten aanzien van de ‘ander’.

Kijkend vanuit deze ontwikkeling kunnen we de komende jaren onze mouwen opstropen! We zullen mensen moeten leren inzicht te krijgen in dit fenomeen. We zullen ze ook de tools moeten geven om fysieke netwerken te bouwen. Hoe contacten te onderhouden. Verbindingen te maken. Het vraagt een kleine ‘tweak’ van de tools die we toch al hadden, maar zal in de toekomst het verschil gaan maken.

Laten we een vraag toevoegen aan onze intake lijsten. Hoe eenzaam voelt u zich op een schaal van 1 tot 10?

Misschien zelfs de vraag: hoeveel tijd besteedt u niet aan levende omgang met anderen?

Geen reactie's

Geef een reactie