GGz Inspiratieweek 2024: openheid en vertrouwen

GGz Inspiratieweek 2024: openheid en vertrouwen

GGz Inspiratieweek 2024: openheid en vertrouwen

Via Stichting Kracht uit Kwetsbaarheid

Van 25 t/m 28 maart 2024 vindt er weer een nieuwe editie plaats van de GGz Inspiratieweek in Sittard-Geleen. De Stichting Kracht uit Kwetsbaarheid organiseert deze week met als doelstelling de verbinding tussen cliënten, naasten en hulpverleners te verbeteren en stigma te verminderen. Het thema van dit jaar is ‘openheid en vertrouwen’. Hieronder alvast een voorproefje van het programma.

Tijdens de goed bezochte inspiratieweek 2023 met het thema ‘Samen Veerkrachtig’ kwam meerdere keren openheid en vertrouwen naar boven. Bijvoorbeeld tijdens het theater (een psychose verborgen houden voor je psychiater, maar niet voor je beste vriendin en vriend) en bij Aan Tafel (sociaal wenselijke antwoorden geven, omdat je familie wil dat je naar een psycholoog gaat). Hier zagen we heel verschillende reacties bij cliënten (herkenning en instemming) en naasten/hulpverleners (ongeloof, zo kan je toch niet geholpen worden). Een mooi thema dus om mee aan de slag te gaan tijdens de GGz Inspiratieweek 2024. Samen met andere cliënten, naasten en hulpverleners ontdekken wat nodig is voor meer openheid en vertrouwen zodat er een beter contact mogelijk is en een sneller en beter herstel.

Doelgroep

Iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheid(szorg). Dus cliënten, maar ook familieleden/mantelzorgers, professionals, studenten, docenten en alle andere betrokkenen en geïnteresseerden in de ggz. Eigenlijk is iedereen welkom, omdat iedereen wel iemand kent die te maken heeft met de ggz.

Zeker ook interessant voor hulpverleners en naasten

Herstel wordt beter bevorderd met een passende behandelrelatie tussen cliënten, hulpverleners én naasten. Uit eigen ervaring weten Rinie en Sandra (van Stichting Kracht uit Kwetsbaarheid) dat het betrekken van de naaste in het hersteltraject tot een beter en sneller herstel leidt. Je kunt wel therapieën volgen, maar als je de handvatten dan thuis gaat toepassen moet dat niet leiden tot onbegrip en ruzie! Regelmatig een gesprek hebben met de naaste erbij is helpend. Dat betekent dat de professional ook een vertrouwensband met de naaste moet opbouwen en een open gesprek moet kunnen voeren met cliënt en naaste tegelijk.

Kom dus ook als naaste of als hulpverlener naar de workshops. Deze kunnen je inzicht geven in jouw openheid en vertrouwen en die van de ander en zetten je hopelijk op het spoor van een beter contact. Er is veel te leren door de workshops juist gemengd te doen!

Programma

De GGz Inspiratieweek 2024 met het thema ‘openheid en vertrouwen’ vindt plaats van maandag 25 t/m donderdag 28 maart. Hieronder vind je het voorlopige programma, deze is nagenoeg definitief en deelname aan de activiteiten is gratis.

Op 25 maart opent wethouder Ivo Tillie – na de lunch – de week en spreken:
Albine Moser: lector van het bijzonder lectoraat Samen Beslissen door Verpleegkundigen
 Nicole Bogie (GZ-psycholoog) en Amy Hoonhorst (pedagoog en ervaringsdeskundige binnen de jeugd-ggz bij Care4Kidz)
 Arthur Sluijsmans: vader van een zoon met een psychische kwetsbaarheid
 Anouk Machielsen: huisarts
Ook dit jaar weer begeleid door dagvoorzitter Benoït Hameleers.

Op 26 maart houdt Zinnebeelden zoals elk jaar de kunstexpositie in de hal van ziekenhuis Zuyderland Sittard-Geleen. Kunst gemaakt door cliënten van Zuyderland GGz.

Bij Gilde Opleidingen is er 26 maart van 11.00 tot 12.30 uur een jeugdtheater.

Op woensdag 27 maart ben je welkom bij de open dag van De Villa van Levantogroep en zijn er workshops bij Burgerkracht Limburg, zoals:

Leren van Nikki, Leren van Evelien (vanuit documentaire Nikki) – Evelien van Hoogdalem en Egbert-Jaap Schipper
Boek Jonne: “Wil jij mijn woordvoerder zijn?” – Karin van den Berg en dochter Eefke
Een ander gesprek over Openheid – Nicki van Heugten
Positieve gezondheid – Nicolle Scholte en Frank Spijker
Empathiekracht: effectievere verbindende communicatie door de menselijke maat voorop te stellen – Ronald Pijls 
Goede zorg krijgen en geven – Laure, Eva en David
Het Onderbewuste – Ron Beckers
Vertrouwen in jezelf – Truus Bijker
Een uitgestrekte hand naar een vertrouwensband – Jeroen Kloet
Yucelmethode met positieve gezondheid – Cisca van der Meijs

Op donderdag 28 maart ben je welkom bij de muziektheatervoorstelling ‘Groeten uit de GGZ’.

Op onze website kun je een uitgebreidere beschrijving en updates van het programma terugvinden.

Je kunt je al aanmelden via info@ggzinspiratie.nl. Officieel start het inschrijven op 19 februari 2024, ook starten we dan met het verspreiden van al ons PR-materiaal – posters, folders en programmaboekjes. Zet de activiteiten alvast in je agenda!

Op 6 maart komen we in de radiouitzending van Bie Ös van 10.00 tot 12.00 uur. Wij mogen vertellen over onze stichting en de GGz Inspiratieweek. Om de uitzending te omlijsten mogen we 12 muziektitels kiezen. Woensdag 31 januari van 14.00 tot 16.00 uur gaan we een gezellige muziekmiddag organiseren bij Inloop Zuyderland GGz, Stationsstraat 18 in Sittard. Samen gaan we luisteren en praten over muziek. Wat betekent een bepaald liedje voor jou? Op deze middag zullen wij ook liedjes kiezen die wij laten draaien op 6 maart. Heb je zin om 31 januari mee te komen doen, meld je dan aan per e-mail: info@ggzinspiratie.nl.

2 Reactie's
  • Anoniem
    Geplaatst op 08:29h, 30 januari Beantwoorden

    ik snap het niet helemaal precies, is dit voor iedereen in Nederland? is dit een keer in de vijf jaar,? is dit elk jaar ?in een anderen provincie? wat is dit precies

  • Anoniem
    Geplaatst op 08:37h, 30 januari Beantwoorden

    ik snap trouwens ook niet wat openheid en vertrouwen met kunst te maken hebben, of met muziek, of met theater, das meer verschuilen achter, bovendien vind ik de workshops ook niet echt aanspreken, misschien zou het ggz zich moeten afvragen waarom er geen vertrouwensband is, en er staat helaas ook een spelfout in, onder het kopje progamma, deze is, deze is geen progamma, dit is een progamma, met vriendelijke groet, en veel plezier met het tobbe

Geef een reactie