Op naar een gezonde en veilige ggz: meer werkgeluk, minder verzuim

Op naar een gezonde en veilige ggz: meer werkgeluk, minder verzuim

Josephine Bijkerk is als Klinisch Psycholoog werkzaam bij Parnassia Groep in Alkmaar. Ook Patrick Adrichem is Klinisch Psycholoog en hij is werkzaam bij Parnassia Groep Haarlem.

In GGZ Vaktijdschrift nummer 10 bepleiten Patrick Adrichem en Josephine Bijkerk een gezond en veilig werkklimaat in de ggz te prioriteren.

In de ggz werken bevlogen mensen. Tegelijkertijd gaat de branche gebukt onder een hoge werkdruk; zorgmedewerkers raken overbelast, vallen uit of verlaten het werkveld. De stabiliteit en continuïteit van de ggz staat daarmee onder druk, terwijl de zorgvraag groeit. Om de bevlogenheid van zorgmedewerkers te behouden en duurzame inzetbaarheid van personeel na te streven, moet het roer om. Wij bepleiten een gezond en veilig werkklimaat in de ggz te prioriteren. Een werkklimaat dat zich kenmerkt door psychologische veiligheid, openheid, vertrouwen en collegiale verbinding, en waarin aandacht bestaat voor het mentale welzijn van zorgmedewerkers. Hierbij geldt het oude adagium dat voorkómen nog altijd beter is dan genezen. Het doel: een betere kwaliteit van zorg, meer werkgeluk, veerkracht en productiviteit, en minder verzuim en uitstroom van personeel. Hiervoor is bewust, mensgericht leiderschap en werkgeverschap nodig. Ggz-instellingen, leidinggevenden en zorgmedewerkers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid in dit proces.

De auteurs concluderen dat het door hen beoogde werkklimaat niet van de grond kan komen zonder gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid van en urgentie bij alle medewerkers in de ggz. Iedereen is aan zet.

Bekijk het volledige artikel in pdf (originele publicatie)
https://doi.org/10.31739/GGZV.2024.1.2
Op naar een gezonde en veilige ggz: meer werkgeluk, minder verzuim

Meer gratis artikelen van GGZ
GGZ Vaktijdschrift (sinds 2018)

Applied Neuroscience And Mental Health (sinds 2021)

Geen reactie's

Geef een reactie