Vraag, Antwoord & GGZ bezoekersforum

Reacties op nieuwsberichten

Hieronder tref je de meest recente reacties op de nieuwsberichten. Op deze plek kun je tevens reageren op berichten van andere bezoekers.

Vraag & Antwoord, het GGZ forum

Ook op GGZ LinkedIn delen wij berichten waarop je kunt reageren.

* Deze pagina is bedoeld voor onderling contact tussen bezoekers van ggz.nl. De redactie controleert periodiek op spam. Vragen die hier worden gesteld, worden in het algemeen niet beantwoord door de redactie.

  • From Gert on Vrouwen zijn gevoeliger voor Burn-out. Huh?!?

    Een bijzonder lange column. Doch recht voor z’n raap!

    Go to comment
    2020/10/05 at 11:42 pm
  • From Hecker on Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

    Vraag: af en toe denk ik dat ik geen smaak en reukvermogen heb, maar dan trek ik een potje mosterd open , ruik en proef, en dan blijkt dat er niets van waar is en ik smaak en reuk heb.

    Is het nu zo dat alle reuk en smaak bij corona verloren gaat of alleen bij bepaalde stoffen?

    Goeie vraag he !

    Go to comment
    2020/10/03 at 5:32 pm
  • From Ellen Bouman on Systeemtherapie als verzekerde zorg voor 18+: een doorbraak!

    Betekent het dan ook dat er geen regiebehandelaar nodig is. Niet alle systeemtherapeuten zijn dat.

    Go to comment
    2020/09/30 at 7:30 pm
  • From Melanie on Vrouwen zijn zwak! Hè?!

    Zou het niet goed zijn om juist wel wat meer stil te staan bij de verschillen tussen personen… of dat nou mannen of vrouwen zijn? Ik denk dat we vooral af moeten van het waardeoordeel dat aan die verschillen wordt opgehangen (dat het ene beter/slechter is dan het ander). Maar als je dan toch de splitsing wilt maken tussen mannen en vrouwen en deze als groepen met elkaar wilt vergelijken, denk ik dat er in ieder geval al 1 belangrijk verschil is dat nog te vaak buiten beschouwing wordt gelaten, ook in wetenschappelijke onderzoeken: de hormonale verschillen.

    Vrouwen hebben door hun cyclus nu eenmaal van nature meer hormonale schommelingen. Hormonen kunnen elkaar onderling beïnvloeden in het lichaam en kunnen tevens invloed hebben op stemmingen, emoties. Stress is in eerste instantie ook vooral een hormonale reactie. Het zou best kunnen dat stressreacties bij vrouwen toch net iets anders verlopen onder invloed van hormonale veranderingen. Wellicht is dat afhankelijk van hoe gezond/stabiel de hormoonhuishouding bij de betreffende vrouw is; ik hoor en lees regelmatig verhalen van vrouwen om mij heen met klachten die hormoongerelateerd zijn, denk alleen al aan de vele menstruatieklachten, die ook een aanwijzing kunnen zijn voor een hormonale disbalans. Misschien maakt dat sommige vrouwen ook wel ‘vatbaarder’ voor bepaalde mentale klachten, biologisch gezien zou het naar mijn idee een logisch gevolg kunnen zijn. Juist naar dit soort verschillen en de effecten daarvan moet veel meer onderzoek gedaan worden.

    Al veel te lang is in (al dan niet medische) onderzoeken enkel gebruik gemaakt van mannelijke proefpersonen of proefdieren, met als reden dat de hormonale schommelingen bij vrouwelijke mensen/dieren de interpretatie van de resultaten te lastig maakt (dit werd letterlijk benoemd in diverse wetenschappelijke artikelen). Dat lijkt me juist een signaal om die verschillen tussen mannen en vrouwen verder te onderzoeken..! Waarom zouden we willen dat mannen en vrouwen gelijk zijn, als er biologisch en anatomisch gezien toch ook de nodige verschillen zijn aan te wijzen? Ik zou zeggen: laten we die verschillen vooral erkennen en elk waardeoordeel dat daarmee te maken heeft achterwege laten.

    Go to comment
    2020/09/28 at 12:36 pm
    • From Paul de Bruijn on Vrouwen zijn zwak! Hè?!

      Ten aanzien van een aantal fysieke en hormonale verschillen en de mogelijke effecten daarvan, kan ik het niet meer met je eens zijn. Echter, wanneer er allerlei sociale verschillen aangeplakt worden, ben je mij kwijt. De verschillen binnen seksen zijn dan plotseling vele malen groter dan tussen de seksen.
      Ik ben het met je eens dat er in de medische wereld veel te weinig rekening gehouden werd en wordt(!) met verschillen tussen mannen en vrouwen. Neem alleen maar het niet herkennen van hartproblemen bij vrouwen. De specifieke klachten, die afwijken van die van mannen, worden veelal afgeschoven op de overgang. Schandalig!
      Ronduit gevaarlijk is dat medicijnen vooral op mannen worden getest en dan verder worden gegeneraliseerd naar de hele populatie. Overigens ook een gevaarlijk fenomeen onder kinderen

      Go to comment
      2020/09/28 at 2:30 pm
      • From Melanie on Vrouwen zijn zwak! Hè?!

        Inderdaad.. dan denk ik dat we beide vinden dat we vooral ook de individuele verschillen tussen mensen niet moeten vergeten, en dat die niet zozeer gerelateerd hoeven te zijn aan het geslacht maar doorgaans meer afhangen van de aard van het individu, man of vrouw 😉

        Go to comment
        2020/09/28 at 7:58 pm
  • From Annemiek on Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

    Ook ik ben net uit isolatie na een positieve test. Mijn man is er zieker van dan ik, allebei nu ( bijna) klachtenvrij alleen ik heb mijn geur niet meer en mijn man geen smaak. Ik kan er niet heel erg mee zitten, als dit het is. De geuren staan in mijn herinnering en ik heb constant een frisse lucht geur en heb nog nooit zo vrij kunnen ademen door mijn neus. Tuurlijk hoop ik dat het terug komt maar het stuk acceptatie is er ook, komt zoals het komt.

    Go to comment
    2020/09/26 at 2:16 pm
    • From stanny Zwiers on Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

      Beste lezers en lotgenoten,

      Ook ik ben vanaf dat ik corona heb opgelopen mijn geur volledig en mijn smaak gedeeltelijk kwijt. Mijn dochter die ook positief getest is op corona ervaart dezelfde problemen.
      Door je geur verlies neem je minder waar en is alles vlakker. Ik hoop van harte dat het terugkeert.

      Go to comment
      2020/10/01 at 1:20 pm
  • From Wouter Bruins on Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

    En dit verhaal kan ik mij precies vinden! Bij mij begon het in maart
    ik kon een sigaret onder mijn neus houden en ik rook gewoon helemaal niks! Het is inmiddels eind september en er is heel iets van de smaak en geur terug gekomen. Maar absoluut niet zo als het voorheen was… alle smaken en geuren zijn totaal opgemixed! Bepaalde geuren zijn zeer transparant, deo of parfum ruikt allemaal het zelfde. Mac Donalds of KFC maakt geen verschil kwa smaak. Of ik nou een kip burger of en hamburger eet. Het smaakt enorm transparant, niet te beschrijven. Ik bestelde laatst een broodje warm vlees en die smaak was dus het zelfde als de geur van op gedroogde oksels wat dus ook allemaal de zelfde geur en smaak heeft. Echt ranzig !
    Bepaalde smaken kom wel erg goed terug zoals bevoordeeld chocolade, speculaasjes en olijven.
    Hopelijk komt het beetje bij beetje terug zo als het voorheen was.
    Ik probeer mijn geuren momenteel ook te trainen. Bedankt voor de tip !
    PS de Huisarts bellen heeft geen zin die weten er allemaal geen raad mee.

    Go to comment
    2020/09/26 at 12:47 am
  • From Remko van Klaveren on Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

    Ik heb een reuk en smaak vervorming opgelopen na waarschijnlijk Corona. De KNO arts vertelde mij dat hij hier niets aan kan doen. Toch krijg ik een CT-scan om te checken of het toch niet iets anders is.
    Ik zal ook zeker gaan vragen naar een reuktraining, want ik wil heel graag min smaak en reuk terug en weer kunnen genieten van een kop koffie of een lekker biertje.

    Go to comment
    2020/09/25 at 2:27 pm
  • From Yara Hendriks on Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

    Ik heb precies hetzelfde sinds half maart, nadat we in Oostenrijk zijn geweest met de hele familie…

    Ik heb een CT scan gehad waarbij er helaas niets was te zien in mijn neusholtes (wat dan hopelijk operatief opgelost zou kunnen worden). Niet het geval.

    Heel veel smaken krijgen inderdaad een andere/vaak niet lekkere wending. Ik heb helemaal geen nasmaak.

    Ik doe ook al een hele tijd de reuktraining en merk dat het met vlagen beter gaat. De ene dag veel meer dan de ander.

    Dit artikel is in ieder geval positief en laten we vooral hopen dat het niet voor altijd is!

    Go to comment
    2020/09/25 at 12:02 am
  • From N L on Burnout? Aan het werk!

    Ik geloof je niet. Wat een schandelijk ableist artikel.
    Het lichaam wil niet meer en daar moet naar geluisterd worden.
    Weg met deze kapitalistische onzin.

    Go to comment
    2020/09/22 at 8:41 pm
    • From Paul de Bruijn on Burnout? Aan het werk!

      Het is jammer dat je er zo op reageert. dit heeft niets met Kapitalisme te maken. Ik ken alle kritiek, ik heb er genoeg van gehad door de jaren. Maar we zetten in onze programma’s de cliënt altijd op de eerste plaats. Als je de literatuur van de afgelopen 45 jaar doorneemt kom je telkens tegen dat zo snel mogelijk beginnen met het hervatten van werk de beste manier is om goed en sterk uit je burnout te komen. Het is dan wel van belang dat je de burnout benaderd vanuit persoonlijkheidskenmerken die versterking nodig hebben om weerbaarder in de wereld te kunnen opereren. Ik ga daar graag het gesprek met je mee aan.
      Nogmaals ik vind het jammer dat je in eerste instantie zo boos reageert.

      Go to comment
      2020/09/24 at 4:53 pm
  • From Carolien Haaming on Burnout? Aan het werk!

    Wat is dit voor een flauwekul-verhaal???

    Go to comment
    2020/09/22 at 8:01 pm