Docent mboRijnland lanceert YouTube-serie voor verpleegkundigen

Docent mboRijnland lanceert YouTube-serie voor verpleegkundigen

Docent mboRijnland lanceert YouTube-serie voor verpleegkundigen

Hersenwetenschappers ontleden kalfsbrein en worden aan de tand gevoeld in rubriek ‘De zielenknijper’.

Persbericht mboRijnland, 25 maart 2021

Lieke Merkens (27 jaar) is docent aan de opleiding Verpleegkundige bij mboRijnland. Zij lanceert op 31 maart ‘Lessen van Lieke’, een serie YouTube video’s bedoeld voor studenten, afgestudeerde verpleegkundigen en andere geïnteresseerden voor het vak. In de video’s ontvangt Lieke gasten en bespreekt ze onderwerpen als anatomie en pathologie, maar ook verpleegkundige handelingen als wondverzorging komen langs.

Lieke: “Sociale media spelen een grote rol in het leven van onze studenten, daar kunnen we niet meer omheen. Vanuit deze gedachte ontstond het idee om voor het onderwijs meer gebruik hiervan te maken. Ik wilde studenten en potentiële kijkers meer verbinding laten ervaren met de school en ze boeien met interessante onderwerpen over het vak.” Het resultaat is een serie video’s waarin Lieke gasten ontvangt in een huiskamer setting. “De sfeer is relaxed, easy going en educatief”.

Inhoud video’s

De eerste reeks video’s gaan over de anatomie en pathologie van de hersenen, vervolgens komen de doorgroeimogelijkheden binnen het vak verpleegkunde aan de orde en verpleegtechnische handelingen. De onderwerpen zijn geselecteerd door het onderzoek dat Lieke onder haar studenten heeft gedaan.

In elke aflevering is iemand uit de zorg of medische wereld te gast. In de eerste twee afleveringen zijn dat hersenwetenschappers Hanneke Hulst en Piet Bouman, werkzaam bij het Amsterdam UMC. Om een beeld te geven van de menselijke hersenen wordt in de tweede aflevering het kalfsbrein ontleed.

De sfeer van de video’s is informeel en toegankelijk. Het doel is om studenten te inspireren en informeren. Bovendien kunnen afgestudeerden en andere geïnteresseerden in het vakgebied hun kennis ophalen; zij krijgen op een ontspannen manier interessante gesprekken, voorlichting en het laatste nieuws voorgeschoteld. In de terugkerende rubriek ‘De zielenknijper’ krijgt de gast een persoonlijke brandende vraag van een kijker.

Inspiratie en entertainment

Lieke verwacht dat de kijker geïnspireerd raakt en onbewust leert van de video’s en dit kan gebruiken in zijn werk of stage. Lieke: “Deze manier van onderwijs is nieuw en sluit goed aan bij de belevingswereld van de kijker. We luisteren naar de wensen en behoeften van de kijkers en sluiten aan bij hun vragen. Door dit project dragen we uit dat we méér dan een mbo zijn.”

Vanaf 31 maart verschijnt wekelijks een nieuwe video ‘Lessen van Lieke’ op het YouTube kanaal van mboRijnland. Bekijk hieronder alvast de leader:

Over mboRijnland

mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 11 vestigingen in zes verschillende steden: Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook Vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven. Er zijn 1700 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met haar onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke instellingen. Kijk op www.mborijnland.nl voor meer informatie.

Geen reactie's

Geef een reactie