29 jul De kunst van het concentreren
Het lijkt wel alsof het tegenwoordig steeds lastiger is om aandachtig met één taak bezig te zijn. Afleiding door binnenkomende meldingen en berichtjes – of alleen al de gedachte daaraan – ligt continu op de loer. In de Volkskrant werden vrijdag de ontwikkelingen in ons concentratievermogen nog eens belicht: wat weten we er nu eigenlijk vanaf?
Hoogleraar Stefan van der Stigchel (cognitieve psychologie) legt uit wat er bekend is vanuit studies en wat je kan doen om je concentratie te verbeteren. Zo benoemt hij dat aandachtstaken in onderzoeken vaak toch wat verschillen ten opzichte van het soort taken waar je in het dagelijks leven je aandacht op moet richten. De taken in onderzoeken zijn vaak ronduit saai. Niet alleen de setting is anders, maar ook de motivatie om je op een taak te concentreren kan verschillen. Sommige wetenschappers zijn dan ook van mening dat er meer rekening moet worden gehouden met andere (inwendige en uitwendige) factoren die de concentratie kunnen beïnvloeden.
Naast aandachtstaken worden hersenscans gebruikt om inzicht te krijgen in het concentratievermogen; deze kunnen een indicatie geven van welke hersengebieden wanneer actief worden. Uit dergelijke onderzoeken is inmiddels al gebleken dat echt ‘multitasken’ vrijwel onmogelijk is. Hoewel je lichaam in staat is om bepaalde acties tegelijkertijd uit te voeren, kun je je aandacht maar op één ding tegelijk richten. Wanneer je met meerdere taken op hetzelfde moment bezig bent waar aandacht voor nodig is, zijn je hersenen continu aan het switchen tussen waar de focus naartoe moet gaan.
Een onderwerp waar de laatste jaren steeds meer onderzoek naar gedaan wordt, is de invloed van meditatie op cognitieve functies zoals aandacht. Gedacht wordt dat meditatie de neuronale activiteit beïnvloedt van bepaalde ‘netwerken’ in de hersenen, die betrokken zijn bij de geestelijke staat van concentratie dan wel rust. Door te mediteren, kun je het concentratievermogen trainen waardoor je ook op andere momenten gemakkelijker je aandacht ergens op gericht kunt houden. Van der Stigchel doet dit inmiddels dan ook dagelijks.
Hoewel het aantal afleidende prikkels steeds verder toeneemt, ziet hij mogelijkheden om hiermee om te leren gaan. Enkele tips die hij meegeeft voor een betere concentratie: richt je op één taak tegelijk, maak die af en ga dan pas door met het volgende. En kies er bewust voor om meldingen en geluiden van apparaten uit te zetten zodra dat kan, zodat de afleiding enigszins beperkt blijft.
Lees hier het artikel van de Volkskrant.
Geen reactie's