Computersysteem vervangt huisarts bij ggz-verwijzing

Computersysteem vervangt huisarts voor ggz-verwijzing

Computersysteem vervangt huisarts bij ggz-verwijzing

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van software om de klachten van patiënten in kaart te brengen. Ook in de ggz gebeurt dit regelmatig en is een computersysteem vaak sneller en beter in doorverwijzen dan de gemiddelde huisarts, zo schreef de Volkskrant afgelopen zondag.

Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst kan een computerprogramma zoals TeleScreen een inschatting maken van het ziektebeeld van de patiënt. Hier rolt vervolgens een advies uit over waar de patiënt het beste naar kan worden doorverwezen. De een vindt het een handige toevoeging, maar de ander is van mening dat een computer niet de deskundigheid van een arts kan vervangen.

Diverse therapeuten, ggz-instellingen en huisartsen maken al gebruik van dergelijke software. Zij zien vooral de voordelen: zo’n computersysteem geeft met name inzicht in welke hulp een patiënt nodig heeft en waar hij thuishoort. Het scheelt een hoop tijd, geld en administratieve lasten als een patiënt gelijk bij de juiste hulpverlener terechtkomt.

Volgens Marco Essed, oprichter van TelePsy (het bedrijf achter de software TeleScreen), is het niet de bedoeling dat artsen of therapeuten klakkeloos het advies van het programma overnemen. Het is een richtlijn die kan helpen om de juiste diagnose te stellen, maar het is geen vervanger van de huidige diagnostiek.

Kunnen we zo’n eerste stap in de zorgverlening voortaan beter aan de computer overlaten? Lees hier het volledige verhaal van de Volkskrant.

Geen reactie's

Geef een reactie