Column | Het nieuwe werken is op kantoor

Column Paul de Bruijn

Column | Het nieuwe werken is op kantoor

Paul de Bruijn– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Verleden jaar schreef ik dat het nieuwe werken uiteindelijk niet de oplossing gaat zijn. Tenminste, wanneer we dat allemaal online zien. De bubbel is inmiddels doorgeprikt! Zelfs de media begint al bij te draaien. Er blijven nog wel enige hardnekkig roependen. Maar dat zijn meer messiassen van de verkeerde kerk.

Door de lockdowns zijn we erachter gekomen dat we sociale dieren zijn (sic!). We missen elkaar, we missen onze collega’s en aanraken is een beetje ongemakkelijk geworden. Vooral met dat laatste worstelen we. Daar moeten we de komende tijd, als alles weer normaal is, opnieuw aan wennen. Ik zie een verdienmodel! Knuffelcoach…

We zijn erachter dat vergaderen met Zoom, Skype, Teams qua tijdbesparing efficiënt en handig is. Maar veel meer dan dat is het verder niet.

Er zijn steeds meer berichten dat het beter en gezonder is om fysiek weer naar het werk te gaan. Met collega’s te praten, koffie te halen voor anderen, klaverjassen in de kantine. En misschien wel het belangrijkste: effe binnenlopen om een ideetje tegen iemand aan te houden of de wedstrijd van gisteren door te nemen! De foto van de pasgeboren baby of de nieuwe vriend/vriendin samen te becommentariëren.

Zo heeft covid toch nog iets moois gebracht. Dat werken niet alleen maar gaat om productiviteit, efficiëntie en effectiviteit. Maar dat werken een integraal onderdeel is van ons sociale bestaan! En dat sociale omgang echt wel wat meer is dan een like op Facebook.

Gelukkig maar!

Geen reactie's

Geef een reactie