Brussel experimenteert met museumbezoek als medicijn in de ggz

Brussel experimenteert met museumbezoek als medicijn in de ggz

Brussel experimenteert met museumbezoek als medicijn in de ggz

Een doktersrecept waarmee je niet naar de apotheek moet, maar naar een museum. In Brussel kunnen artsen de komende maanden gebruik maken van de mogelijkheid om patiënten een gratis bezoek aan het museum voor te schrijven, ter bevordering van de geestelijke gezondheid. Het gaat om een proefperiode van drie maanden, waarna geëvalueerd wordt wat dit nieuwe soort ‘medicijn’ zoal oplevert.

Naar het effect van een museumbezoek op de mentale gezondheid is al eerder onderzoek gedaan. Het idee om musea in te zetten voor patiënten komt voort uit een Canadese studie, uitgevoerd in een regio waar in 2018 al het museumbezoek op doktersrecept werd ingevoerd. Volgens dit onderzoek zou kunst zowel de mentale als fysieke gezondheid ten goede kunnen komen.

Het experiment in Brussel is vooral gericht op klachten die zijn ontstaan naar aanleiding van de Covid-pandemie. Klachten als stress, angst en (andere) burn-outverschijnselen zijn de afgelopen tijd toegenomen, en met het voorschrijven van bezoekjes aan musea hoopt Delphine Houba, bestuurder Cultuur en Toerisme in Brussel, dat mensen zich weer wat beter gaan voelen.

In een nieuwsbericht van NRC is te lezen dat er in het proefproject in eerste instantie sprake is van een samenwerking tussen de psychiatrische afdeling van het Brugmann-ziekenhuis en vijf Brusselse musea waar patiënten naartoe kunnen. “Patiënten van de stresskliniek van het Brugmann-ziekenhuis die last hebben van de pandemie kunnen zowel een gratis individueel begeleid museumbezoek voorgeschreven krijgen als een groepsbezoek met zes tot acht patiënten”, zo schrijft NRC. In hoeverre de eventuele verplichting van een ‘coronapas’ voor musea roet in het eten kan gooien bij dit experiment, zal overigens nog moeten blijken.

Waarschijnlijk zal niet iedere patiënt gedurende de proefperiode gelijk worden doorverwezen naar een museum. Of een museumbezoek zinvol is voor verbetering van de geestelijke gezondheid zal namelijk per patiënt verschillen, niet iedereen wordt immers even blij van kunstzinnige of culturele uitstapjes. Voor een deel kan het echter een welkome en verfrissende toevoeging zijn aan de behandeling, ook als men normaal gesproken niet zo snel naar een museum zou gaan. Wellicht geeft het net een zetje in de goede richting om stressvolle gedachten los te laten en op een positieve manier geprikkeld te worden.

Zie ook: https://ggz.nl/boekbericht-placebos-voor-kunst/

Geen reactie's

Geef een reactie