Brein inheems volk vermoedelijk gezonder door leefstijl en voeding

Brein inheems volk vermoedelijk gezonder door leefstijl en voeding

Brein inheems volk vermoedelijk gezonder door leefstijl en voeding

Een inheems volk genaamd de Tsimane in het Boliviaanse Amazonegebied blijkt over opvallend gezonde hersenen te beschikken, zo kwam naar voren uit recent onderzoek bij deze stam. Eerder onderzoek liet al zien dat er vrijwel geen hartaandoeningen bij de Tsimane-bevolking voorkomen, en nu blijken ook de hersenen van deze inwoners opvallend gezond te zijn en weinig te verouderen. Nieuwsplatform Scientias.nl zette de bevindingen in dit artikel op een rijtje.

Het leven van de Tsimane bestaat voor een groot deel uit een combinatie van jagen (inclusief vissen), verzamelen en landbouw. Ze hebben een actieve leefstijl en hun dieet is vezelrijk, waarbij ze veel groenten, vis en mager vlees eten. Onderzoekers denken dat deze manier van leven en eten bijdraagt aan de gezonde hersenen en het sterke hart dat ze bij het Tsimane volk terugzien.

In een studie van enkele jaren geleden – uitgevoerd met 705 proefpersonen uit 85 Tsimane-dorpen – kwam naar voren dat bijna 90 procent van de inwoners geen enkel (verhoogd) risico liep op hartziektes. Een vergelijkbaar onderzoek onder Amerikaanse burgers met een leeftijd van 45 tot 84 jaar liet zien dat het percentage mensen met zo’n laag risico op hartziektes slechts 14 procent was. Ook zagen de onderzoekers dat nergens anders in de wereld de veroudering van het hart en de bloedvaten zo traag verloopt als bij de Tsimane.

Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd bij 746 Tsimane-mensen met een leeftijd van 40 tot 94 jaar oud. Op hersenscans was te zien dat het hersenvolume bij deze bevolkingsgroep maar liefst zo’n 70 procent langzamer afneemt dan bij westerse populaties. Daarnaast lijden de Tsimane minder vaak aan hersenatrofie; hun brein raakt bij het verouderen minder aangetast en blijft gezonder dan dat van andere mensen. Het lijkt erop dat de cognitieve functies op latere leeftijd minder achteruitgaan, en dementie zal onder de Tsimane waarschijnlijk ook minder vaak voorkomen.

Onderzoeker Hillard Kaplan benoemt het belang van een gezonde leefwijze: “Onze levensstijl en een dieet dat rijk is aan suikers en vet, kan het verlies van hersenweefsel versnellen. Het maakt ons kwetsbaarder voor ziektes zoals Alzheimer. […] Deze studie laat zien dat de Tsimane niet alleen een sterk hart hebben, maar ook een sterker brein. Het laat zien op welke manier we onze hersenen gezond kunnen houden.”

Andreei Irimia, eveneens betrokken bij deze studie, ziet een duidelijk verband tussen de bevindingen uit beide onderzoeken: “De studie toont ons de mogelijke schadelijke effecten van moderne levensstijlen op onze gezondheid. Deze bevindingen suggereren dat hersenatrofie aanzienlijk kan worden vertraagd door dezelfde factoren die in verband worden gebracht met een lager risico op hartaandoeningen.”

Lees hier het volledige bericht op Scientias.nl. Het wetenschappelijke artikel van het onderzoek, gepubliceerd in The Journals of Gerontology, vind je hier.

Geen reactie's

Geef een reactie