Boek: Waarom een psychose niet zo gek is

Boek: Waarom een psychose niet zo gek is

Boek: Waarom een psychose niet zo gek is

In een psychose staat de wereld op zijn kop: onhoorbare stemmen fluisteren verwarrende boodschappen, de realiteit gedraagt zich vreemd, en anderen lijken doordrongen van duistere bedoelingen. Lastig, zowel voor wie het zelf meemaakt als voor betrokkenen. Maar wat is een psychose nu echt? En hoe kunnen we er beter mee omgaan? In het boek Waarom een psychose niet zo gek is neemt auteur Stijn Vanheule de lezer mee in de (belevings)wereld, betekenissen en mogelijke uitwegen van psychoses.

Hoe praten we met iemand die de werkelijkheid radicaal anders beleeft? Contacten tussen mensen bouwen voort op de verhalen die ze elkaar vertellen. Verhalen over vroeger, en over wie ze zijn of wat ze willen. Bij een psychose verliezen we de grip op die verhalen, en op hoe we ermee onze weg kunnen zoeken. Ook wanneer we praten over psychose is het soms moeilijk een heldere taal te vinden. Toch ervaart 15 procent van de bevolking ooit psychotische ervaringen. Een beter begrip van wat er gebeurt tijdens een psychose kan onze kijk op geestelijke gezondheid radicaal veranderen.

Het boek Waarom een psychose niet zo gek is brengt een unieke inkijk in de leefwereld van personen met wanen, hallucinaties en andere bevreemdende ervaringen. Aan de hand van vele voorbeelden, inspirerende films en kunst, en getuigenissen uit de eerste hand onderzoekt Vanheule vragen als: Wat lokt psychoses uit? Waarom voelt de wereld meestal gewoon aan? Wat kunnen we leren van koppige creatievelingen die hun problematiek te boven kwamen? En tot slot: hoe helpen we iemand uit een psychotische crisis?

De auteur gaat op zoek naar begrip, hoop en herstel. Het boek biedt een nieuw perspectief op wat het betekent een psychose door te maken, en hoe we een taal kunnen vinden om met psychische problemen om te gaan. Bovenal is het een blik op hoe beter spreken en luisteren kunnen helpen om waanzin een menselijk gezicht te geven.

Waarom een psychose niet zo gek is

Auteur: Stijn Vanheule
Uitgever: LannooCampus
Uitvoering: Paperback, 200 pagina’s, 235 x 155 mm
EAN: 9789401477673
Prijs: € 25,99

Geen reactie's

Geef een reactie