Boek voor hoogbegaafden die hulp zoeken in de ggz

Boek voor hoogbegaafden die hulp zoeken in de ggz

Boek voor hoogbegaafden die hulp zoeken in de ggz

Hoogbegaafde cliënten die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg krijgen niet altijd de hulp die bij hen past. Kennis van en ervaring met hoogbegaafdheid ontbreekt in veel gevallen. Deze cliënten modderen daardoor vaak lang voort en hebben veel vragen. Wat hebben hoogbegaafdheid en psychische problemen met elkaar te maken? Welke diagnoses en misdiagnoses worden er gesteld? Waarom worden hoogbegaafde cliënten niet begrepen door hulpverleners? Het boek Hoogbegaafde hulpzoekers geeft antwoord op deze vragen en biedt kennis, ervaringsverhalen en tips voor lezers die met dit thema te maken hebben.

In Hoogbegaafde hulpzoekers vertellen vijf hoogbegaafden over hun ervaringen met psychologische en psychiatrische hulpverlening. Het zijn indringende en leerzame verhalen, waaruit blijkt dat hoogbegaafden vaak niet begrepen worden, en ook zichzelf niet altijd begrijpen. Soms speelt hun hoogbegaafdheid een belangrijke rol bij hun problemen, maar wordt die niet gezien, en soms ligt de focus daar juist op maar blijkt iets anders het probleem te zijn.

De auteurs Lukien Hoiting en Noks Nauta vullen de ervaringsverhalen aan met theorie en praktische aanbevelingen. Daarmee biedt het boek de hoogbegaafde hulpzoeker herkenning, houvast en hulp bij het navigeren in de ggz. Ook hulpverleners kunnen er veel uit leren.

Enkele uitspraken over het boek:

“Beschrijft helder en boeiend de knelpunten die hoogbegaafden in een ggz-behandeling tegen kunnen komen en biedt zowel inzichten als praktische tips. Maar bovenal kan dit boek gebruikt worden in het contact met een behandelaar. Een waardevolle handleiding.” – M., hoogbegaafde vrouw met ervaring als hulpzoeker in de ggz

“Welke interventies je als therapeut ook inzet, ze staan of vallen bij de kwaliteit van de zich ontwikkelende therapeutische relatie. Wie anders dan deze intens waarnemende, sensitieve cliënten zelf kunnen beschrijven wat ze nodig hebben binnen deze werkrelatie. Dit boek kan een begripvol maatje voor de cliënt en therapeut zijn, om de kwaliteit van hun werkrelatie te helpen bevorderen.” – Mia Frumau-van Pinxten, psychotherapeut / GZ-psycholoog, PPF Centrum voor Hoog OntwikkelingsPotentieel

Over de auteurs

Lukien Hoiting is hoogbegaafd en cliënt in de ggz. Noks Nauta is arts, psycholoog, hoogbegaafd en een vooraanstaand pionier op het gebied van kennis verzamelen over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Het boek is een uitgave van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV).

Hoogbegaafde hulpzoekers

Auteurs: Lukien Hoiting & Noks Nauta
Uitgever: BigBusinessPublishers
Uitvoering: Paperback, 184 pagina’s, 230 x 170 x 12 mm
ISBN: 9789493171282
Prijs: € 24,95

Bekijk hier het inkijkexemplaar van het boek Hoogbegaafde hulpzoekers.

1 Reactie
  • Brechje IJsselmuiden
    Geplaatst op 16:32h, 13 januari Beantwoorden

    Dit boek staat aan het begin van een eerste volledige (h)erkenning van mijzelf, de ‘problemen’ in de sGGz waar ik tegenaan liep en mijn eigen zoektocht sindsdien. Het heeft mijn ogen geopend en mij van het hokje ‘ziek’ naar ‘gewoon anders’ verplaatst.
    Heel helder en duidelijk geschreven en erg herkenbaar voor eenieder die in dezelfde situatie zit. Ook zeker een aanrader voor therapeuten, aangezien er nog te weinig aandacht is voor hoogbegaafdheid binnen de GGz.

Geef een reactie