Nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening

Nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening

Nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening

Persbericht Akwa GGZ

Leefstijl en somatische klachten kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of verminderen van psychische klachten. Mensen met psychische klachten hebben een verhoogd risico om één of meer somatische aandoeningen te ontwikkelen. Dagelijkse zaken als voeding, beweging, slaap en ook middelengebruik zijn van invloed op zowel lichamelijke als psychische gezondheid. Het bespreken van leefstijl tijdens de behandeling en het uitvoeren van een somatische screening dragen bij aan de kwaliteit van de behandeling en het herstel van de patiënt. Op 8 oktober zijn de nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening gepubliceerd op GGZ Standaarden. Deze zorgstandaarden maken het makkelijker om lichamelijke gezondheid in kaart te brengen en leefstijlgesprekken te voeren.

Zorgstandaard Leefstijl

Een gezonde leefstijl kan de psychische gezondheid verbeteren. Het kan symptomen van psychische aandoeningen verminderen, de veerkracht vergroten en het algehele welzijn bevorderen. Het verbeteren van de leefstijl is zowel een belangrijk onderdeel van de preventie als behandeling van psychische klachten. Uit de praktijk blijkt dat ggz-professionals niet altijd weten hoe ze leefstijlinterventies kunnen toepassen in de behandeling. De zorgstandaard biedt handvatten voor het motiveren, ondersteunen en adviseren van patiënten bij het streven naar een gezondere leefstijl. Ook geeft het concrete tips over voeding en bewegen of over doorverwijzen naar experts zoals een diëtist of slaapcoach.

De zorgstandaard geeft antwoord op vragen als: Waarom is het belangrijk over leefstijl te beginnen? Wat bespreek je over leefstijl en hoe doe je dat? Hoe motiveer je de patiënt om aan een gezonde leefstijl te werken en hoe betrek je naasten hierbij? Hoe ga je om met eigen weerstand ten aanzien van leefstijl?

Nicolette Moes, projectleider MOPHAR bij GGZ Drenthe, leefstijlcoach en voorzitter van de werkgroep leefstijl: “Veranderen is moeilijk. Ook als het over leefstijl gaat, maar elke stap helpt, hoe klein ook.”

Ruth Peetoom, voorzitter de Nederlandse ggz: ”Met deze nieuwe zorgstandaard zet de ggz-sector een grote stap vooruit: vanaf 2025 is het stimuleren van een gezonde leefstijl een vast onderdeel van iedere behandeling, zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA).”

Zorgstandaard Somatische screening

Van mensen met psychische klachten is bekend dat zij een verhoogd risico hebben om één of meer somatische aandoeningen te ontwikkelen. Dit kan een negatief effect hebben op de bestaande psychische klachten. Somatische screening zorgt voor tijdige herkenning, preventie, monitoring en behandeling van somatische klachten en aandoeningen, en kan verergering voorkomen. Hiermee wordt een algemeen beeld van de lichamelijke gezondheid en de risicofactoren voor somatische aandoeningen van een patiënt in kaart gebracht. Door psyche en somatiek meer met elkaar te verbinden kan de gezondheid van mensen met psychische klachten verbeteren. In de zorgstandaard staan tips over het adequaat in kaart brengen van lichamelijke gezondheid, wie daarbij betrokken zijn en informatie over de samenwerking tussen verschillende disciplines.

Henk Mathijssen, voorzitter patiëntenvereniging Plusminus: “Klachten van de geest en het lichaam gaan vaak samen en beïnvloeden elkaar. Daarom is het van belang dat in de ggz structureel gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke klachten van mensen. Met de nieuwe zorgstandaard kan hier meer aandacht voor komen.”

Puck de Lange, consultatief psychiatrisch verpleegkundige (V&VN): “Lichaam en geest kunnen we niet als gescheiden entiteiten zien. Daarom is het van essentieel belang deze twee werelden samen te brengen, zodat we betere zorg voor de mensen kunnen realiseren.”

Totstandkoming en ondersteuning

De zorgstandaarden zijn ontwikkeld door werkgroepen met een afvaardiging vanuit beroeps-, branche-, patiënten- en naastenverenigingen en gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen. De standaarden zijn geautoriseerd door relevante ggz-partijen.

Voor ondersteuning bij het gebruik in de praktijk van de nieuwe zorgstandaarden zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar:

Download hulpmiddelen voor Somatische screening

Kernaanbevelingen
Samenvatting
Werkkaart Somatische basis screening
Werkkaart Somatische screening proces

Download hulpmiddelen voor Leefstijl

Kernaanbevelingen
Samenvatting

De nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening staan op GGZ Standaarden.

Geen reactie's

Geef een reactie