Workshop RGM: train je hersenen met muziek

Train je hersenen met muziek

Workshop RGM: train je hersenen met muziek

Op vrijdag 23 augustus organiseert Ons Raadhuis te Velp een workshop waarbij je met behulp van muziek je hersenen kunt trainen. Tijdens de workshop maak je kennis met de Ronnie Gardiner Methode (RGM), ontwikkeld door een Amerikaanse drummer en gericht op het stimuleren van samenwerking tussen verschillende hersengebieden en hersenfuncties.

Ronnie Gardiner is een jazz-drummer die in de jaren tachtig een methode wilde ontwikkelen om kinderen te helpen bij het trainen van hun muzikale en motorische vaardigheden. Toen bleek dat zijn oefeningen zinvol waren voor meerdere functies van het centrale zenuwstelsel, werd zijn methode ook toegepast bij patiënten met neurologische aandoeningen zoals Parkinson en dementie. Tegenwoordig wordt RGM op vele plekken ingezet bij jong en oud met verschillende soorten klachten. Zo kan het onder andere helpen bij problemen met leren, geheugen, concentratie, stress en depressiviteit.

Samenspel van cognitieve functies

Bij de Ronnie Gardiner Methode worden verschillende zintuigelijke prikkels gecombineerd en voer je actief opdrachten uit. Over de methode wordt op de website van RGM Nederland het volgende uitgelegd:

“RGM maakt op een speelse manier gebruik van ritme, muziek, beweging, spraak, gehoor, zicht en gevoel. Tijdens het oefenen leest de deelnemer de symbolen en ‘vertaalt’ deze naar de daarbij behorende beweging welke wordt uitgevoerd op het ritme van muziek. De kleur van een symbool geeft aan of de beweging rechts, links of met beide kanten moet worden uitgevoerd. Met de symbolen stelt de RGM practitioner oefeningen (choreoscores) samen, toegespitst op een doelgroep en op muziek die voor deze doelgroep geschikt is. Terwijl men de beweging uitvoert die hoort bij een specifiek symbool, spreekt men ook de naam van dit symbool uit. Hierdoor worden de verschillende hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd.

Het klinkt mogelijk nogal ingewikkeld, maar de oefeningen worden geleidelijk opgebouwd in de loop der tijd en aangepast aan het niveau van de groep. […] Ook wordt de muziek (zo goed mogelijk) aangepast aan de smaak van de deelnemers en wordt er een tempo (BPM) gekozen dat geschikt is voor de doelgroep.”

De interactieve workshop bij Ons Raadhuis wordt gegeven door een gediplomeerde trainer van RGM die tevens ergotherapeut is. Het vindt plaats van 11.15 tot 12.15 uur en is ook geschikt voor mensen die minder mobiel zijn.

Meer muzikale initiatieven

Van de wetenschap dat muziek maken en luisteren een positief effect op de hersenen heeft, wordt inmiddels op grotere schaal gebruik gemaakt. Zo is er in 2017 een Spaans bedrijfje opgericht dat een online cognitief trainingsplatform heeft ontwikkeld, dat gebaseerd is op piano leren spelen. Zij richten zich nu met name op de gezondheidszorg en helpen om ziektes als Alzheimer te vertragen en cognitieve functies te herstellen. Ook zien zij mogelijkheden om de technologieën in te zetten in het onderwijs.

Wil je extra tips om zelf aan de slag te gaan met het trainen van je hersenen? Bekijk dan ook eens de folder ‘Hersenen en training’ van de Hersenstichting.

Geen reactie's

Geef een reactie