19 nov Wetsvoorstel vereenvoudiging beroepenstructuur ingetrokken
Bron: Rijksoverheid
Minister Fleur Agema (VWS) heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten het conceptwetsvoorstel voor vereenvoudiging van de structuur van de psychologische beroepen in de Wet BIG niet tot uitvoering te brengen. Het voorstel ging begin dit jaar in internetconsultatie en ontving veel kritiek uit diverse beroepsgroepen. Na zorgvuldige analyse van de reacties is geconcludeerd dat er onvoldoende steun is voor het wetsvoorstel en dat de beoogde doelstellingen niet worden behaald. Het voorstel om de beroepenstructuur te wijzigen zal daarom niet verder in procedure worden gebracht.
In haar brief schrijft minister Agema het volgende over haar besluit:
“In de internetconsultatie zijn 2.295 reacties binnengekomen op het conceptvoorstel. In verband met de hoeveelheid en uiteenlopende reacties heeft mijn ministerie opdracht gegeven aan een extern en onafhankelijk bureau om de reacties te analyseren. Het rapport ‘Analyse van de internetconsultatie over de wijziging van de Wet BIG’ vindt u in de bijlage.
Van de 2.295 reacties hebben 1.981 reacties een negatief sentiment. Een aanzienlijk deel van de reacties wijst er op dat de nieuwe beroepenstructuur juist zou leiden tot meer onduidelijkheid voor patiënten en verwijzers. Daarnaast worden ook andere ongewenste gevolgen verwacht. Zo is er ook veel weerstand en onrust bij beroepsbeoefenaren werkzaam in de psychologische en pedagogische zorg. De reacties zijn afkomstig van beroepsgroepen die zowel direct als indirect door het voorstel worden geraakt. Zo zijn de meeste reacties afkomstig van psychotherapeuten, gevolgd door orthopedagogen en psychiaters. In dit kader is de petitie ‘Gelijke kansen voor orthopedagogen en psychologen!’ met meer dan 7.700 handtekeningen als reactie op het voorstel overhandigd.
Na een zorgvuldige analyse van de reacties blijkt dat de doelen van het conceptwetsvoorstel niet zullen worden behaald. Het voorstel helpt deels om de overlap in deskundigheid van een aantal beroepen in de psychologische zorg te verminderen, maar het zorgt niet voor meer duidelijkheid over waar deze zorgmedewerkers voor ingezet kunnen worden. Het schrappen van het beroep psychotherapeut wordt daarnaast gezien als een aantasting van gespecialiseerde kennis en een verlies van de professionele identiteit.
Ook de beoogde vermindering van dubbelregistraties wordt onvoldoende gerealiseerd. Hoewel het voorstel door samenvoeging van beroepstitels en specialismen er voor zou zorgen dat er minder titels en dubbelregistraties ontstaan, zouden met name orthopedagogen juist te maken krijgen met dubbelregistraties. Hierdoor voldoet het conceptwetsvoorstel niet aan de oorspronkelijke doelstelling. Tenslotte leidt het wetsvoorstel tot een stijging van de zorgkosten met € 12-20 miljoen per jaar voor de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg. Dit komt onder andere door de samenvoeging van beroepen en de verwachte hogere inschaling in salaris van de K&J-psychologen en psychotherapeuten.
Gezien het voorgaande is er onvoldoende steun voor het conceptwetsvoorstel en worden de beoogde doelstellingen om te vereenvoudigen en te verduidelijken niet behaald. Ik zal het conceptvoorstel om de beroepenstructuur te wijzigen daarom niet verder in procedure brengen. De IZA-afspraak om de beroepen- en opleidingenstructuur te vereenvoudiging, waardoor medewerkers flexibeler kunnen worden ingezet, zal op een andere manier worden ingevuld.”
De volledige brief aan de Tweede Kamer met bijlagen vind je hier.
Geen reactie's