16 dec Weerstand verbeteren? Slaap jezelf gezond
Het afgelopen jaar zijn er vele tips en adviezen gegeven over hoe we ziekteverwekkers – en dan vooral het coronavirus – op afstand kunnen houden. Zeker in het begin lag de nadruk hierbij met name op wat we kunnen doen om te voorkomen dat het virus ons lichaam bereikt. Gelukkig is er de afgelopen tijd ook steeds meer aandacht voor onze weerstand, en hoe we die zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Een belangrijke factor die bijdraagt aan een gezond immuunsysteem, wordt echter nog (te) weinig benoemd: het zorgen voor voldoende slaap.
Gezond en gevarieerd eten, en ondanks alle beperkingen genoeg blijven bewegen; die adviezen zijn inmiddels regelmatig voorbij gekomen om onszelf te wapenen tegen ziekte. Ook vitamine D slikken wordt als tip genoemd om de weerstand in het algemeen (en tevens de mentale gezondheid) te ondersteunen. Maar het belang van een goede nachtrust wordt nog vaak onderschat. In een artikel van het AD wijzen slaaponderzoekers van het UMC Utrecht ons op de positieve effecten van slaap op het afweersysteem.
“Onze afweer is super complex. Je omgeving speelt een rol, genetica, maar ook zeker je levensstijl. En wat nu steeds meer uit onderzoek naar voren komt en wat je moeder al wist: als je ziek bent, moet je naar bed om goed te slapen. Wetenschappers in de wereld zien steeds meer hoe slaap werkt op je afweersysteem, dus ook al voordat je ziek bent. Dokters en politici moeten die boodschap volgens ons daarom meer overbrengen”, aldus slaapexpert Jeroen Dudink.
Zijn collega Olaf Verschuren is het daarmee eens, en vindt het zonde dat we de kracht van ons eigen lichaam niet optimaal benutten: “Dat bewegen goed voor je is, horen we vaker. Sportscholen moesten open, omdat sporten goed is voor het immuunsysteem. Maar elke keer als ik dat hoor, denk ik: vergeet slaap niet! Het is geen sexy omarmd onderwerp, mensen zeggen: ‘Ik slaap wel als ik dood ben’. Als ik op een feestje ben en zeg dat ik nog een uurtje ga sporten, vindt iedereen me gezond bezig. Als ik zeg dat ik ga slapen, vinden ze me een slappe kerel. Daar moeten we vanaf.”
Ook wanneer er vaccins zijn om het immuunsysteem een handje te helpen, is het belangrijk om voor een goede nachtrust te zorgen. Voor vaccinaties in het algemeen geldt dat voldoende slaap voorafgaand aan het vaccineren de werking kan bevorderen. “Als je immuunsysteem niet goed functioneert, gaat het niet aan de slag met het verzwakte of dode virus of de bacteriën. Bij mensen die de nacht van tevoren minder dan zes uur slapen werkt het vaccin daarom elf keer minder goed dan bij mensen die voor de vaccinatie acht uur of meer onder wol zijn”, vertelt Verschuren. Of dit ook voor het coronavirus en -vaccin geldt, moet nog blijken.
Volgens de onderzoekers bestaat een goede nachtrust voor volwassenen uit zo’n zeven tot negen uur slaap. Haal je dat niet, of lukt het maar moeilijk om in slaap te komen? In het volledige artikel van het AD geven de experts een aantal tips om de nachtrust te verbeteren. En misschien is de kerstvakantie wel een uitgelezen moment om een kleine winterslaap in te lassen…
Pingback:Pomme lifestyle | Hoe blijf je vitaal en fit bij het thuiswerken?
Geplaatst op 10:45h, 08 februari[…] inkopper, maar voldoende slaap is onontbeerlijk voor een goede weerstand. Tijdens de slaap vinden er namelijk allerlei […]