Voorkom sociale verdeeldheid wegens coronavaccin

Voorkom sociale verdeeldheid wegens coronavaccin

Voorkom sociale verdeeldheid wegens coronavaccin

We maken het elkaar niet makkelijk tegenwoordig, en hebben ons oordeel vaak al klaarstaan voordat we een bericht van A tot Z hebben gelezen of aangehoord. Vooral op sociale media lijken we onze medemens graag voor van alles en nog wat uit te maken. En het met zijn allen verplicht thuiszitten heeft de situatie niet beter gemaakt. Nog voordat er een vaccin officieel op de markt is, zijn de meningen al flink verdeeld over welk vaccinatiebeleid er gevoerd moet worden. In zijn column voor Trouw roept Sylvain Ephimenco op om voorzichtig te zijn met maatregelen rond het wel of niet laten vaccineren tegen corona.

“Het drastisch inperken van basisvrijheden zoals die van verplaatsing en vereniging, hebben het opgesloten sociale dier in een gedeprimeerde trol doen muteren, met klachten van slapeloosheid, angstaanvallen en toenemende agressiviteit. Dat laatste kan men dagelijks op sociale media constateren, waar meer dan voorheen mensen elkaar naar het leven staan, verfoeien, beledigen en soms bedreigen. Als je de ander niet mag liefhebben, dan maar haten, lijkt het parool”, schrijft Ephimenco.

Hoe langer de coronacrisis voortduurt, hoe sterker de frustraties en het ongeduld worden. Het virus zelf en de maatregelen om verspreiding tegen te gaan hebben al voor een hoop ophef gezorgd. Nu is ook het toekomstige vaccinatiebeleid onderwerp van discussie: moet de vaccinatie (in bepaalde gevallen) verplicht worden, en worden mensen die zich niet laten inenten straks bepaalde vrijheden ontzegd? Op internet vliegt men elkaar al flink in de haren.

“Als ik een stevig advies aan de regering mag geven, is het om uiterst voorzichtig te zijn met maatregelen die voor- en tegenstanders van het vaccin kunnen belonen of bestraffen. Deze samenleving is uiterst verdeeld over de kwestie omdat de groep van spijtoptanten en antivaxxers groeiende is – en, bij iedere suggestie hem mogelijk dwang op te leggen, razend. Een post-corona­samenleving met twee snelheden waar niet-ingeënten geen toegang tot horeca, evenementen of theater zouden krijgen, is vragen om een sanitaire oorlog intra muros”, klinkt het in de column.

Zelfs binnen het gezin van Ephimenco ligt niet iedereen op een lijn: “Ook thuis zijn we overigens diep verdeeld over het onderwerp. Geliefde is mordicus tegen, terwijl ik wel iets voor een prikje met coronasmaak voel. Vermeldenswaardig is wel dat zij een zusje van achttien maanden aan een te virulent vaccin tegen pokken ooit heeft verloren. Maar gelukkig gaat onze twist niet via het internet, want we kunnen elkaar nog steeds zien en aanraken.”

Lees hier de volledige column in Trouw.

Geen reactie's

Geef een reactie