Uitzending Pointer over een vernieuwde ggz

Uitzending Pointer over een vernieuwde ggz

Uitzending Pointer over een vernieuwde ggz

Steeds meer mensen zijn van mening dat het helemaal anders moet in de geestelijke gezondheidszorg. Behandelaren, patiënten en wachtenden zien de problemen toenemen, terwijl er weinig zicht is op verbetering. Het ggz-systeem voelt niet meer van deze tijd en is toe aan een metamorfose. De vraag is alleen: hoe moet deze nieuwe vorm er dan uit gaan zien? In een recente uitzending van Pointer wordt deze kwestie in beeld gebracht en wordt ingegaan op enkele ontwikkelingen en initiatieven die nu al gaande zijn.

Naast grote personeelstekorten en het toenemende aantal mensen dat hulp zoekt in de geestelijke gezondheidszorg, is een van de problemen dat ggz-patiënten lang niet altijd even effectief en efficiënt geholpen worden in het huidige systeem. Patiënten worden regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd voor behandelingen – soms het hele land door – en er is sprake van over-medicalisering. Zolang de geleverde hulp niet aanslaat, blijven deze patiënten in de ggz rondcirculeren en is er minder ruimte voor andere mensen.

Een veelgehoorde klacht is dat er binnen de ggz te weinig naar het individu gekeken wordt, naar de mens zelf, naar diens leven en naar wat diegene nu daadwerkelijk nodig heeft. Te veel focus ligt er nog op de ‘ziekte’ en de symptomen; een focus die mede in stand wordt gehouden door het diagnosticeren vanuit de DSM-classificatie. Nog steeds is dit noodzakelijk om een behandeltraject in aanmerking te laten komen voor vergoeding, en vaak vormt deze classificatie het uitgangspunt voor het type behandeling.

Gelukkig wordt er al meer en meer voorbij deze diagnose gekeken en speelt het in sommige praktijken al helemaal geen rol meer in de daadwerkelijke behandeling. Zo is in de aflevering van Pointer te zien hoe jeugd-ggz-instelling Het Huis (gevestigd in Haarlem) voor een hele andere benadering gaat en het kind samen met diens familie – het ‘huishouden’ – centraal zet, om zo te achterhalen waar de problemen vandaan komen. Hoewel de DSM-classificatie nog steeds nodig is voor de vergoeding, vormt het niet de basis van de behandeling.

Ook is er al een tijdje een beweging in gang gezet om het systeem zelf volledig om te gooien: een geheel vernieuwde ggz. Onder andere hoogleraar en psychiater Jim van Os is bezig met het creëren van deze transitie in de geestelijke gezondheidszorg. In de uitzending vertelt hij over een nieuw soort systeem waarin niet alleen naar de mens zelf wordt gekeken in de behandeling, maar ook naar de bijbehorende sociale factoren die een rol spelen in het psychisch lijden. Een nieuw ‘Ecosysteem Mentale Gezondheid’, ofwel ‘GEM’. In onderstaande video wordt uitgelegd wat dit plan precies inhoudt:

 

De aflevering van Pointer over het vernieuwen van de ggz is te bekijken via de website van KRO-NCRV.

Beeld: De Nieuwe GGZ

Geen reactie's

Geef een reactie