Uitdagingen voor het hervatten van de geestelijke gezondheidszorg

Uitdagingen voor het hervatten van de geestelijke gezondheidszorg

Uitdagingen voor het hervatten van de geestelijke gezondheidszorg

Bij diverse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg is de vraag naar psychologische hulpverlening opvallend gedaald in de afgelopen periode. Vermoedelijk is dit echter een kortdurende trend, en zal er binnenkort juiste een behoorlijke toename te zien zijn. Op het moment dat ggz-instellingen langzaam aan hun deuren weer kunnen gaan openen, zal naar verwachting een flink aantal patiënten zich melden voor hulp. En dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. 

In een artikel van Trouw wordt een beeld geschetst van wat de ggz de komende tijd te wachten zal staan bij het hervatten van de zorg: “De ggz staat al behoorlijk onder druk. De toestroom zal bovenop de wachtlijsten die er al zijn, komen. En arbeidsproblemen hebben we ook al een tijd”, laat voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) Elnathan Prinsen aan de krant weten. Ook hij zag afgelopen weken een afname in het aantal aanmeldingen bij ggz-instellingen.

Hij voorspelt dat de mensen die in de periode van de corona-maatregelen geen hulp zochten, zich straks alsnog zullen aanmelden. Daarnaast zullen er mensen zijn die juist door de coronacrisis klachten hebben ontwikkeld. “Uit de enquête van het Trimbos-instituut blijkt dat de psychische gezondheid van één op de drie mensen is verslechterd de afgelopen tijd. En dan zijn er volgens Prinsen ook nog de mensen met trauma’s gerelateerd aan de coronacrisis, zoals verlies van werk of een geliefde”, schrijft Trouw.

Lees hier het volledige artikel over de uitdagingen en plannen voor de ggz als de ‘normale’ zorgverlening weer op gang komt.

1 Reactie
  • Harko
    Geplaatst op 20:35h, 13 mei Beantwoorden

    Ik geloof er niks van. De mensen zijn straks vooral bezig met het zoeken van werk. Luxeproducten als de psycholoog gaan we niet allemaal meer hebben.

Geef een reactie