16 jul Toenemende vermoeidheid door niets doen
Veel mensen hebben de laatste tijd last van een uitgeput gevoel, dat al begint bij het wakker worden na een lange nachtrust en de hele dag kan aanhouden. Deze vermoeidheid lijkt samen te hangen met de coronacrisis, en daar is een goede verklaring voor. In het programma Gijs 2.0 van NPO Radio 2 legt hoogleraar Erik Scherder uit hoe dit komt.
Door alle coronamaatregelen houden een hoop mensen er momenteel een inactievere leefstijl op na dan voor de crisis. Mensen gaan minder de deur uit, het fietsen of (deels) wandelen van en naar het werk valt weg, en er wordt niet meer gehaast over stations. Wanneer je overdag weinig actief bent, resulteert dat ’s avonds in grotere vermoeidheid. Dat heeft te maken met de stofwisseling in je lichaam:
“Het is eigenlijk zo dat als je een inactieve dag hebt en je ook fysiek niet actief bent, je stofwisseling naar beneden gaat. Ook in je hersenen. De gebieden die betrokken zijn bij initiatief nemen en gemotiveerd zijn, staan op een lager pitje. Dan denk je: ‘Laat maar’. Zin hebben in iets is een hersenfunctie. Als dat door inactiviteit afneemt, neemt ook het ‘zin hebben in’ en ‘gemotiveerd zijn om’ af”, aldus Scherder. Hoe actiever je bent, hoe meer zin (en energie) je ook hebt om andere dingen te ondernemen, en hoe minder last je hebt van bijvoorbeeld concentratie- en geheugenproblemen.
Je kan dus beter een actieve wandeling maken dan op de bank hangen om vermoeidheid tegen te gaan. Al is een goede, diepe nachtrust ook van belang om ’s morgens weer opgeladen wakker te kunnen worden. Beluister hier het radiofragment met tips en uitleg van Erik Scherder over vermoeidheid door inactiviteit.
Een tip van ‘wandelgoeroe’ Tjisse Brookman is om een wandeling gelijk te benutten als hulpmiddel om je hersenen te trainen: “Probeer eens tijdens je eerstvolgende wandeling een kwartier lang je omgeving zo goed mogelijk in je op te nemen en onthoud bepaalde zaken die je hebt gezien. Bijvoorbeeld langs hoeveel bomen je bent gelopen, welke dieren je zag, hoeveel bruggetjes je bent tegengekomen. Sla deze informatie op in je hoofd en probeer na een kwartier of half uur dit voor jezelf nog weer eens te benoemen.”
Ook adviseert hij om af en toe juist helemaal nergens aan te denken tijdens het wandelen, en alleen te luisteren naar de geluiden uit de omgeving. Volgens Brookman is dat heilzaam en werkt het ontstressend. Probeer dus vooral een balans te vinden voor jezelf van voldoende fysieke activiteit en voldoende mentale prikkeling en ontspanning op een dag. Dat kan zowel de nachtrust als het energieniveau gedurende de dag ten goede komen.
Geen reactie's