Thuisarts.nl ook te raadplegen bij psychische klachten

Thuisarts.nl ook te raadplegen bij psychische klachten

Thuisarts.nl ook te raadplegen bij psychische klachten

Vier op de tien Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening. Op dat moment is betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten belangrijk. Daarom is Akwa GGZ samen met Thuisarts.nl een campagne gestart om de informatie op Thuisarts.nl over psychische klachten onder de aandacht te brengen. 

Samen beslissen over goede zorg

Onder begeleiding van Akwa GGZ heeft de geestelijke gezondheidszorg kwaliteitsstandaarden ontwikkeld voor psychische klachten. Voor elke psychische klacht hebben patiënten, naasten en zorgverleners samen beschreven wat zij goede zorg vinden. De patiëntinformatie uit deze standaarden staat op Thuisarts.nl. Patiënten kunnen er terecht als ze meer willen weten over hun angsten, somberheid, stemmen die ze horen of andere psychische klachten. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat de stoornis is, welke klachten erbij horen, wat je zelf kunt doen en er staat informatie over behandelmogelijkheden. Ook naasten kunnen er terecht voor informatie over hoe zij om kunnen gaan met iemand die psychische klachten heeft.

Informeer patiënten in de wacht- of praktijkruimte

Om patiënten bewust te maken van de informatie op Thuisarts.nl kunnen ggz-organisaties kosteloos posters en flyers bestellen.

Dominique Vijverberg, directeur van Akwa GGZ: “Deze informatie is zo waardevol omdat patiënten, naasten en zorgverleners samen deze kwaliteitsstandaarden hebben gemaakt. Bij behandeling van mensen met een psychische aandoening is het van belang dat de patiënt en naasten goed geïnformeerd zijn om samen met de zorgverlener te kunnen beslissen wat het beste is voor hun persoonlijke situatie. Thuisarts.nl is hét platform voor patiënten als het gaat om betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte. Voor lichamelijke klachten vinden patiënten hun weg naar Thuisarts.nl al, we willen graag dat dit voor psychische klachten ook zo wordt.”

Patiënten aan het woord

Vier patiënten delen hun persoonlijke verhaal over psychische klachten en het belang van betrouwbare informatie. Danny beleefde elke dag als een strijd door zijn angststoornis; Esther heeft last van SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten); Peter kwam er na 40 jaar achter dat hij depressies heeft en Robin hoort stemmen in zijn hoofd.

Peter (66) heeft al vrijwel zijn hele leven last van depressies en ontdekte dit pas na 40 jaar: “Met de info van nu kan ik inzien dat ik alle klachten van een depressie kan afvinken, maar ik kon moeilijk de juiste informatie vinden. Er was vroeger ook nog weinig bekend over depressie, zelfs niet bij huisartsen. Het is zo belangrijk dat ervaringen worden gedeeld in combinatie met de plaats waar je betrouwbare informatie kunt vinden. Voor mij is Thuisarts.nl daar een goed voorbeeld van omdat de informatie is gemaakt door zorgverleners en ervaringsdeskundigen zoals ik.” Meer over het verhaal van Peter lees je hier.

Aandacht voor psychische klachten

Met een speciaal ontworpen Instagramfilter en #BezoekThuisarts, kan iedereen aandacht vragen voor mentale problemen en het belang van betrouwbare informatie bij psychische klachten. Online en ook bij verschillende ggz-locaties en huisartsenpraktijken wordt aandacht gevraagd voor het belang van betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten.

Kijk voor de verhalen van patiënten en de mogelijkheden om mee te doen op: www.akwaggz.nl/thuisarts.

Banner thuisarts.nl

* Advertentie

Geen reactie's

Geef een reactie