03 jun Studenten vertellen over eenzaamheid en mentale problemen
Hoe kan het dat zoveel jongeren zich zo eenzaam voelen en met hun mentale gezondheid worstelen? De Amerikaanse historicus James Kennedy vroeg het zich af en schreef er een column over in Trouw. Zowel in Nederland als in Amerika trekken studenten zelf aan de bel over de mentale klachten die op grote schaal worden ervaren. Ook voor corona waren er al problemen, maar de pandemie heeft het in veel gevallen nog flink versterkt. In het radioprogramma De Publieke Tribune vertellen enkele studenten over de eenzaamheid en klachten die ze de afgelopen tijd zelf hebben ervaren of om zich heen hebben gezien.
“Ze hebben geen vrienden. Geen. Dat is wat studenten zeggen tegen psychologen aan een Amerikaanse instelling die ik een paar weken geleden bezocht. Natuurlijk trekken ze op met klasgenoten en vaak kunnen ze sociaal best meedraaien. Maar vrienden met wie ze een open en eerlijk gesprek kunnen voeren over zichzelf hebben ze niet. En ook bij hun ouders of broers en zussen kunnen ze niet terecht”, schrijft historicus James Kennedy in Trouw.
“Onderzoek uit 2021 wees uit dat 48 procent van de Amerikaanse jongvolwassenen zegt te worstelen met mentale gezondheid”, vervolgt hij. “Dat percentage is gestegen: volgens een andere studie steeg het percentage middelbare scholieren dat lijdt onder ‘aanhoudende gevoelens van verdriet of wanhoop’ van 26 procent in 2009 naar 44 procent vorig jaar. In Nederland is het niet veel beter gesteld: 43 procent van de Nederlandse jongeren zei in maart 2022 te lijden aan ‘mentale klachten’. Dat percentage was in elk kwartaal daarvoor gestegen. En Unicef meldde vorig jaar dat Nederlandse jongeren ‘een slechtere mentale gezondheid’ hebben dan het gemiddelde in Europa.”
Het blijft echter lastig om de situaties van verschillende landen met elkaar te vergelijken. Zeker tijdens de coronacrisis had elk land met eigen uitdagingen te kampen, bovenop de problemen die er al waren. Kennedy: “Je kunt veel scharen onder ‘mentale gezondheid’ en de maatstaven verschillen per studie en per land. Zo’n noemer kan de indruk wekken dat het maar om één probleem gaat en niet om verschillende. Het is namelijk moeilijk om maar één enkele oorzaak te noemen. Wat we wel weten, is dat problemen die al lang voor de uitbraak van covid zichtbaar waren, verergerd zijn door de pandemie en ook dit virus zullen overleven.”
Vooral de eenzaamheid onder jongeren is een thema dat Kennedy bezighoudt. In zijn column noemt hij enkele mogelijke verklaringen, zoals de invloed van sociale media en de mate van zelfredzaamheid, waar tijdens de opvoeding te weinig of juist te veel een beroep op kan worden gedaan. Maar misschien is het beter om met de jongeren zelf in gesprek te gaan over hun klachten en ervaringen.
In De Publieke Tribune van NPO Radio 1 sprak Coen Verbraak met drie (oud-)studenten en met een docent en tevens onderzoeker van het Trimbos-instituut. Student Max Jansen is open over de depressie en eenzaamheid waar hij tijdens de lockdown mee worstelde. “Ik was na mijn depressie eigenlijk heel veel vrienden verloren”, vertelt hij. “Dat ligt ook een beetje bij mezelf, ik liet eigenlijk gewoon alles vallen, sociaal en ook op school. Het duurde wel een tijdje voor dat weer op gang kwam. Toen ik stage ging lopen ging alles weer een beetje beter, maar ik was nog steeds wel eenzaam. Ik had eigenlijk geen vrienden meer.”
“Dat kwam denk ik voornamelijk door de depressie, alleen het is versterkt door corona. Dan zit je sowieso de hele dag thuis, dus dat helpt ook niet bepaald.” Voor Max was het dan ook niet zo makkelijk om zijn klachten en gevoelens met anderen te delen. “Eenzaamheid is ook een beetje een taboe om over te praten”, laat hij weten.
“Na een tijdje ben ik bij Join Us terechtgekomen. Dat is een organisatie die jongeren bij elkaar brengt in een groep van tien ongeveer, waar twee begeleiders bij worden gezet die dan helpen met het sociale contact en het maken van vrienden en connecties. Ik heb daar ook een aantal hele goede connecties uitgehaald, dat zijn echt mijn vrienden geworden. Het geeft je een beetje meer support, als je altijd vrienden hebt waar je dan op terug kunt vallen.”
Beluister hier de volledige aflevering van De Publieke Tribune over de ervaringen van studenten, waarin tevens tips, adviezen en verbeterpunten worden besproken om de situatie voor jongeren beter te kunnen maken.
Geen reactie's