Studenten kunnen zichzelf vaak niet overtreffen door problemen in de steungroep

Studenten kunnen zichzelf vaak niet overtreffen door problemen in de steungroep

Ruim vijftien procent van de studenten van Hogeschool Rotterdam heeft een ouder, partner, broer of zus die problemen heeft met het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen. Zowel de gezondheid (vooral geestelijke gezondheid, ggz) als studieprestaties van deze studenten lijden hieronder. Dit blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam dat is gepubliceerd in Profielen Magazine, het nieuwsmedium van de hogeschool. Alle (niet-Engelstalige) studenten ontvingen een vragenlijst waarin vragen werden gesteld over hun eigen middelengebruik en dat van hun gezinsleden.

Vaker studievertraging, meer roken en meer stimulerende medicatie

5.662 studenten vulden de vragenlijst in, van wie 881 (15,6%) rapporteerden een persoon in de directe omgeving te hebben met een verslaving. Deze studenten hebben een slechtere lichamelijke (19,2%) en vooral een slechtere psychische gezondheid (32,6%) dan studenten bij wie in het gezin dit soort problemen niet voorkomen (respectievelijk 11,0% en 16,9%). Ook hebben zij vaker studievertraging (20,9% tegenover 16,4%), roken zij vaker (21,3% tegenover 12,9%) en gebruiken ze vaker stimulerende medicatie (23% tegenover 14,1%).

Agressie en (seksueel) geweld

De enquête was anoniem tenzij studenten ervoor kozen om hun contactgegevens achter te laten als ze daar behoefte aan hadden. 115 studenten deden dat. Uit gesprekken met een aantal van hen blijkt dat hun problemen heftig zijn: agressie, (seksueel) geweld, vernedering, belediging, faalangst en zelf ook alcohol of drugs gaan gebruiken.

Schade en sociale steun in kaart brengen

De gevolgen van verslaving voor naasten zijn in Nederland nog nauwelijks onderzocht. Kenniscentrum Zorginnovatie gaat vervolgonderzoek doen, onder andere door de schade, copingstrategieën en sociale steun van studenten in kaart te brengen. Ook hopen de onderzoekers dat andere hogescholen het onderzoek willen herhalen.

1 Reactie
  • Anoniem
    Geplaatst op 06:32h, 25 mei Beantwoorden

    Zeer zorgelijk!

Geef een reactie