Stoptober toolkit 2023 beschikbaar voor zorgprofessionals

Stoptober toolkit 2023 beschikbaar voor zorgprofessionals

Bron: Stoptober, Trimbos-instituut

Rond september is er veel media-aandacht voor Stoptober, daar kunnen zorgorganisaties goed op inhaken. Om dit te stimuleren zijn er diverse materialen en informatiebronnen beschikbaar voor zorgprofessionals, gefaciliteerd door het Trimbos-instituut. Zo kan je de papieren Stoptober-toolkit als zorgverlener of zorginstelling gebruiken om binnen de organisatie aandacht te besteden aan Stoptober én om mensen die roken te motiveren om deel te nemen aan Stoptober. Zorgverleners kunnen hierbij het verschil maken. Met jouw hulp kunnen we mensen die roken nog beter bereiken en hen stimuleren om 28 dagen te stoppen met roken tijdens Stoptober.

“Stoptober is wetenschappelijk onderbouwd én een bewezen effectieve methode die ondersteunt bij het stoppen met roken”, aldus het Trimbos-instituut. “Het heeft een positieve insteek waarbij sociale steun een kernelement is. Deelname aan Stoptober biedt rokers de mogelijkheid om vanaf 1 oktober in 28 dagen een succesvolle stoppoging te doen.”

Enkele cijfers die het Trimbos-instituut noemt: “Uit onderzoek (AMC, 2017) blijkt dat 70% van de Stoptober-deelnemers het volhoudt om 28 dagen niet te roken. Na drie maanden was de helft (52%) nog steeds gestopt en na een jaar een kwart (25%). Bovendien blijkt dat iemand die vier weken lang niet heeft gerookt, vijf keer zoveel kans heeft om definitief te stoppen met roken. Deelnemers gaven aan dat Stoptober goed werkt vanwege de gratis Stoptober app, het samen stoppen en de duidelijke tijdsaanduiding (28 dagen vanaf 1 oktober).”

“Stoptober is een mooi moment om op een laagdrempelige manier het roken onder de aandacht te brengen bij medewerkers en patiënten/cliënten. Het is bewezen dat een stopadvies van een zorgverlener vaker leidt tot een stoppoging.”

Papieren toolkit

Een gratis Stoptober toolkit bevat 2 posters, 100 flyers, 100 visitekaartjes en 5 Very Brief Advice Kaartjes. De materialen zijn te bestellen via deze pagina.

Wil je Stoptober ook digitaal onder de aandacht brengen?

De digitale materialen staan op Stoptober voor (zorg)professionals – Trimbos-instituut. Hier kun je vanaf 1 juli 2023 digitaal promotiemateriaal vinden, zoals een wachtkamerfilmpje (geluidloos) en intranetberichten. De digitale materialen worden in aanloop naar en tijdens Stoptober verder aangevuld.

Meer weten?

Het Trimbos-instituut faciliteert de inzet van de Stoptober-campagne bij zorginstellingen. Kijk op trimbos.nl/stoptober voor meer informatie, hulpmaterialen en planning, inspiratie, webinars en veelgestelde vragen over de inzet van Stoptober in de zorg. Voor meer informatie over Stoptober zelf, kijk op stoptober.nl.

Geen reactie's

Geef een reactie