03 nov Psychisch geweld: ‘Er is geen slot op de deur nodig om je gevangen te voelen’
– Persbericht Het Verdwenen Zelf –
Stichting Het Verdwenen Zelf ontwikkelt trainingen voor 200.000 jonge slachtoffers van psychisch geweld
Het boek Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten is een paar dagen na de lancering al een bestseller. Waar de weergave van zijn jeugd voor sommigen misschien leest als het script van een film, geldt dat een deel van de lezers zich kan identificeren met zijn verhaal. Nederland telt naar een voorzichtige schatting 700.000 slachtoffers van psychisch geweld. Zo’n 200.000 daarvan zijn jonger dan 25 jaar. Dat is 1 op de 10 jongeren en jongvolwassenen. Stichting Het Verdwenen Zelf zet zich in om het herstel van deze slachtoffers te faciliteren. Daarin zijn wij uniek. Het boek van Israel, en het filmpje dat wij samen met hem maakten voor het project Stille Schade, creëert de noodzakelijke bewustwording die bij slachtoffers voorafgaat aan het zoeken van hulp. Met ons trainingsaanbod bieden wij die hulp en beogen wij het autonoom denken en handelen van slachtoffers aan te wakkeren, zodat ze de regie over hun leven terug kunnen nemen. Gezien het ontbreken van afgestemd aanbod voor jongeren ontwikkelden wij twee nieuwe trainingen op basis van onze bewezen succesvolle methodieken.
Psychisch geweld is één van de grootste geweldproblemen in Nederland met de meest verstrekkende gevolgen voor slachtoffers. Ter illustratie; bij huiselijk geweld zijn in meer dan 80% van de gevallen kinderen getuige van psychisch partnergeweld en in meer dan 60% van de gevallen zijn kinderen zelf slachtoffer van psychische mishandeling. Bij meer dan 40% van de kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld is klinisch trauma geconstateerd. Toch wordt deze vorm van mishandeling te weinig (h)erkend vanwege het verborgen karakter ervan en het gebrek aan ‘bewijs’ zoals zichtbare littekens. Hulpverleners blijken vaak niet in staat slachtoffers adequate hulp te bieden. In zijn boek omschrijft Israel dat hij voor zijn ontsnappen een maand lang vergeefs om hulp heeft gevraagd bij meerdere instanties. Ook dit is voor veel slachtoffers die hulp zochten herkenbaar.
Clickbait
Voor jongeren, voor wie het überhaupt lastig is gevoelens te duiden, betekent de ongrijpbaarheid van de mishandeling vaak dat ze hun heil online gaan zoeken. In hun zoektocht naar een verklaring voor de knoop in hun maag ten aanzien van een relatie stuitten ze onherroepelijk op snelle lijstjes die hen in een paar klikken vertellen dat ze een relatie hebben met een narcist, om hen vervolgens in nog meer vertwijfeling achter te laten. Deze vorm van clickbait doet meer kwaad dan goed.
Veel behoefte aan de hulp van Het Verdwenen Zelf
Onze nieuwe trainingen bieden jongeren echte hulp. Sinds onze oprichting in 2013 hebben wij 30.000 slachtoffers actief geholpen en honderdduizenden slachtoffers en ook professionals en relevante instanties bereikt. Wij zetten hiervoor de twee zelfhulpboeken van grondlegger Iris Koops in en geven basisworkshops en verdiepingsdagen. De jongerentrainingen zijn hierop gebaseerd en worden gegeven door ervaringsdeskundige psychologen en therapeuten die deelnemers in een veilige omgeving leren wat psychische mishandeling is en hoe ze zichzelf kunnen losmaken uit de greep van psychisch geweld zodat ze hierna aan de slag kunnen met hun herstel.
Israel: “Ik ben enorm blij dat Het Verdwenen Zelf de stap heeft gezet om workshops voor jongeren te ontwikkelen. Zij zijn als geen ander in staat om deze doelgroep echt te helpen. En daar is veel behoefte aan! Met mijn boek hoop ik jongeren te inspireren geen genoegen te nemen met een leven in een gevoelsmatige gevangenis. De trainingen van Het Verdwenen Zelf gaan hen helpen zichzelf daaruit te bevrijden. Dat is ook de reden dat ik op de achterflap naar de stichting verwijs. Ik hoop dat veel (jonge) slachtoffers hun weg naar Het Verdwenen Zelf weten te vinden.”
Aankomende trainingen
• Live jongerentraining: 5 november aanstaande van 10.00 uur tot 16.00 uur in Amersfoort.
• Online jongerentraining: 22 november vanaf 19.30 uur via Zoom.
Voor beide trainingen hebben wij ons fonds voor minima aangeboord zodat we jongeren tegen een gereduceerd tarief kunnen laten deelnemen. Meer informatie vind je hier.
Anoniem
Geplaatst op 08:15h, 19 oktoberHet blijft zo lastig om tot mensen door te dringen die zelf niet ervaringsdeskundig zijn. Ook bij professionals die nog veel te vaak geen kennis hebben van deze materie en die psychische mishandeling zien als iets dat komt doordat het slachtoffer een laag zelfbeeld heeft of een persoonlijkheidsstoornis zoals bo0rderline. Ik heb het zelf meegemaakt hoe ik door de hulpverlener verantwoordelijk werd gemaakt voor het psychisch en seksueel misbruik. Het lag aan mezelf en dat werd me ook zo verteld. Ik heb dat als ontzettend beschadigend ervaren. Ik had erkenning nodig voor het misbruik dat had plaats gevonden een begrip voor mijn pijn, geen beschuldiging.