Podcastreeks over en vanuit gesloten afdelingen in de psychiatrie

Podcastreeks over en vanuit gesloten afdelingen in de psychiatrie

Podcastreeks over en vanuit gesloten afdelingen in de psychiatrie

Het is voor veel mensen een raadsel hoe het eraan toegaat binnen de muren van de psychiatrie. Geluidstechnicus en producer Adriaan Severins heeft zelf ervaring als patiënt binnen een instelling, en heeft een podcastreeks gemaakt om een kijkje achter de schermen te geven. De podcast, getiteld Opgenomen, is bedoeld om inzicht te geven in het leven van patiënten, maar ook om na te denken over hoe de zorg beter kan.

In een reeks van vijf afleveringen delen patiënten en medewerkers ervaringen en verhalen over het leven op de gesloten afdeling in psychiatrisch ziekenhuis Bethanië in België. Elke aflevering behandelt een andere (ethische) kwestie over patiënten in de psychiatrie. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere: het evenwicht tussen menselijke autonomie en gesloten opname, het verkleinen van de afstand tussen hulpverlener en patiënt, opgenomen ouders en de omgang met hun kinderen, seksualiteit, en de meerwaarde van ex-patiënten voor de samenleving.

Producer Adriaan Severins verbleef tot een jaar geleden zelf in een centrum voor intensieve psychotherapie. Hier begon hij met radio maken en kwam zijn creativiteit duidelijk naar boven. Naar eigen zeggen heeft de ervaring in het centrum hem geholpen bij het maken van de podcastreeks en het voeren van de gesprekken: “Ik merkte al snel dat de sociale vaardigheden nog belangrijker waren dan de technische. Toen ze wisten van mijn verleden als psychiatrisch patiënt, durfden ze veel meer zeggen”, laat Adriaan weten.

Voor het maken van de podcast, heeft hij zich opnieuw een maand in de wereld van een psychiatrische instelling begeven. Hij is op verschillende afdelingen langs geweest en heeft gesprekken gevoerd met zowel medewerkers als patiënten. Aangevuld met tekst en muziek, vormde dit het materiaal voor de podcastreeks.

Met het eindresultaat hoopt Adriaan op een toegankelijke manier onderwerpen aan te kunnen snijden waar nog een beetje een taboe op rust. De verhalen maken de situaties van patiënten niet rooskleuriger dan ze zijn, maar zorgen hopelijk wel voor herkenning van de kwesties en maken deze bespreekbaar. Daarnaast was het voor het psychiatrische ziekenhuis een manier om meer inzicht te krijgen in de vraag hoe de zorg voor hun patiënten verbeterd kan worden.

De podcastreeks Opgenomen is te beluisteren op Spotify, waar wekelijks een nieuwe aflevering verschijnt. De eerste drie afleveringen zijn al beschikbaar; vandaag verschijnt aflevering vier, waarin er op een lichte manier op het thema seksualiteit wordt ingegaan.

Geen reactie's

Geef een reactie