Patricia Goduto: van psychiatrische instelling naar muzikaal podium

Patricia Goduto: van psychiatrische instelling naar muzikaal podium

Patricia Goduto: van psychiatrische instelling naar muzikaal podium

Zangeres en theatermaakster Patricia Goduto uit Heemskerk stond aan het begin van een mooie muzikale carrière toen ze op haar 21e een psychose kreeg. Ze bracht acht jaar door op de gesloten afdeling van een psychiatrische instelling. Haar verhaal over hoe ze hieruit kwam en de liefde voor muziek terugvond, deelt ze in haar autobiografische voorstelling Code Rood. Aan ggz.nl vertelt Patricia meer over de bijzondere weg die ze heeft afgelegd en gaat ze in op haar interview dat onlangs te horen was bij NH Radio.

Door Patricia Goduto  Beeld: Eus Driessen

In het radio-interview vertel ik over mijn muzikale carrière, ik geef een inkijkje in hoe ik in de psychiatrie terechtkwam en de liefde voor muziek opnieuw wist te vinden. We bespreken wat mij heeft geïnspireerd en geholpen heeft te herstellen, en we hebben het over de boodschap die ik meegeef aan mijn publiek: ‘de vraag is niet hoe iets heet, de vraag is wat je ermee doet’. Er is tevens een nummer te beluisteren van Oleta Adams – Everything Must Change – die ik zing en verwerk in mijn show. Tot slot bespreek ik mijn muziektheatervoorstelling Code Rood, welke te zien is op 5 februari 2022 in Theater de Kunstgreep in Oostzaan.

Wie ben ik?

Ik kom uit Heemskerk en ben de dochter van een Italiaanse vader en Indische moeder. Al van jongs af aan ben ik bezig met muziek. Ik speelde piano, keyboard, blokfluit en zong in het plaatselijke kinderkoor. Vervolgens ben ik opgeleid aan De Dutch Academy of Performing Arts (DAPA) en Vocal and Dance Academy. Begin 2000 begon mijn muzikale carrière binnen het werkveld van Stage Entertainment. Ik stond in de grote theaters van Nederland. Het Fortis (AFAS) Circustheater, Beatrix Theater, Luxor Theater en de Ahoy Rotterdam. Mijn leven kon niet meer stuk, ik leefde mijn muzikale droom.

Na een aantal jaar stortte ik volledig in en werd psychisch ernstig ziek. Ik kwam terecht in de isoleercellen van de psychiatrie en ervaarde langdurig hoe het is om te leven met bijna alle vormen van dwang, fixatie, separatie en een overdosis aan medicatie en diagnoses. De opnames hebben maar liefst acht jaar in beslag genomen. In deze periode maakte Jessica Villerius de documentaire DIS is Patricia over mij.

Nadat ik ben ontslagen in het jaar 2012, kwam ik in behandeling bij een vrijgevestigd therapeut in Beverwijk en is mijn herstelproces begonnen. Dit bleek een zeer langzaam en pijnlijk proces dat ruim 10 jaar heeft geduurd. Ik ben opnieuw begonnen met zingen en gestart met het produceren van autobiografische muziektheatershows. Mijn passie, creativiteit en liefde voor het theater en de muziek kan ik daar volledig in kwijt. Ik laat het publiek op inspirerende, muzikale en theatrale wijze ervaren hoe het is om in de alledaagse werkelijkheid te leven met angst, psychose en verslaving. Het is een avond uit waar alles in zit: humor, pijn, verdriet, doorzettingsvermogen en positiviteit.

Waar Code Rood over gaat

Code Rood is een muziektheatershow die ‘uplifting’ is en een eyeopener voor medewerkers en cliënten in de ggz, maar ook voor eenieder die daarin interesse toont. Ik vertel en zing over angst, psychose en verslaving en gebruik een vleugje humor. En ik vertolk wat mij heeft geholpen om opnieuw de liefde voor mijzelf en het leven te vinden. Ik weet dit luchtig en eenvoudig te houden waardoor het voor publiek makkelijk en prettig is om naar te kijken en te luisteren. Code Rood is door mijn publiek ook wel omschreven als “een indringende kijk in de wereld van de psychiatrie, het theaterstuk wordt omlijnd door prachtige zang en een vleugje humor”.

Speeldata en mogelijkheden Code Rood

05-02-2022: Theater de Kunstgreep Oostzaan
Code Rood kan ook ingezet worden als zelfstandige activiteit en kan goed worden ingebed in het programma van bijvoorbeeld een studiedag, opleiding of symposium rond het thema angst, verslaving, psychose, psychische kwetsbaarheid en maakbaarheid. Ik ga na afloop van de show graag met het publiek in gesprek. Het nagesprek krijgt altijd vorm in overleg.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder alvast de trailer van Code Rood en beluister het interview met Patricia in de uitzending bij NH Radio.

Meer informatie over de voorstelling en de beschikbaarheid van kaarten vind je op de website van Patricia Goduto.

Geen reactie's

Geef een reactie