Ontspannen de kerstdagen in? Kijk een kerstfilm!

Ontspannen de kerstdagen in? Kijk een kerstfilm!

Ontspannen de kerstdagen in? Kijk een kerstfilm!

De kerstdagen staan voor de deur, en dat betekent dat ook de zoetsappige films vol kerstmannen, sneeuw en wijze lessen je weer om de oren vliegen. Als je nog niet in een kerststemming was, zal het grote aanbod aan toepasselijke films je zeker in de stemming brengen. Echter, dat is niet de enige reden om voor de buis te gaan zitten. Volgens experts kan het kijken van een kerstfilm je daadwerkelijk gelukkiger en gezonder maken!

Dat een kerstfilm je een vrolijk gevoel kan geven, zullen de meesten van ons wel eens hebben ervaren. Maar wat doet zo’n film nou eigenlijk met je hersenen, en hoe kan het onze gezondheid beïnvloeden? Psychotherapeut Jo Gee legt uit dat het alles te maken heeft met de neurotransmitters dopamine en oxytocine.

Kijkgenot

Wanneer we een vermakelijke film kijken, komen in de hersenen onder andere de stofjes dopamine en oxytocine vrij. Dopamine staat bekend als de neurotransmitter die betrokken is bij het beloningssysteem in het brein: het geeft je een tevreden en voldaan gevoel, een gevoel van genot. Deze stof wordt bijvoorbeeld afgegeven bij activiteiten als sporten en eten, maar ook bij seks en het gebruik van verslavende middelen. Oxytocine wordt vaak als het ‘knuffelhormoon’ bestempeld, dat voor een gevoel van verbondenheid en vertrouwen zorgt en stress verlaagt.

Uit onderzoeken blijkt dat een hartverwarmende film het oxytocinegehalte in het bloed al kan laten stijgen. Het beste kan je naar een film kijken met een duidelijk verhaal erin. En: hoe spannender het verhaal, hoe meer oxytocine er vrijkomt. Hoewel kerstfilms al gauw redelijk voorspelbaar zijn, is het voor een optimaal effect dus wel van belang dat je een beetje in het verhaal wordt meegenomen.

Fysieke en mentale boost

Naast het gelukzalige gevoel dat de film achterlaat, zorgt een vermindering van (fysieke) spanning en stress in het lichaam er ook voor dat je weerstand en gezondheid toenemen. Daarnaast kunnen de hormonen de behoefte vergroten om sociaal contact te zoeken met vrienden en familie, een idee dat door het kerstverhaal vast al enigszins was aangewakkerd.

Voeg deze ingrediënten samen met een vleugje nostalgie naar je kindertijd, en het kerstgevoel is compleet. Laat eventuele zorgen over alle organisatorische rompslomp van de feestdagen dus maar even varen, en laat je – al is het maar voor een paar uurtjes – meeslepen in de magie van het kerstsprookje. Happy healthy holidays!

1 Reactie

Geef een reactie