Nieuw: online community voor en door mensen met depressie

Nieuw: online community voor en door mensen met depressie

Nieuw: online community voor en door mensen met depressie

Sinds vrijdag is de community ‘Depressie Connect’ online gegaan. Dit is een platform dat bedoeld is om lotgenoten met elkaar in contact te brengen, zodat zij ervaringen en kennis met elkaar kunnen delen en elkaar kunnen helpen om zo goed mogelijk met een depressie om te gaan.

Depressie Connect is ontwikkeld door het Expertisecentrum Depressie van Pro Persona, de Depressie Vereniging en het Radboudumc. Op het platform zijn geen zorgverleners actief, het is vooral opgezet om vragen en ervaringen op een laagdrempelige manier met elkaar te delen. Bij de ontwikkeling zijn onder andere ervaringsdeskundigen en professionals betrokken geweest, en de community zal zich verder ontwikkelen naar aanleiding van de behoeften van gebruikers.

Op de website van de Depressie Vereniging vertelt ervaringsdeskundige en regiocoördinator van supportgroepen André over zijn betrokkenheid bij de oprichting van Depressie Connect:

“In het lotgenotencontact wordt vrijwel elke bijeenkomst wel een keer gezegd hoe fijn het is om te praten met iemand die begrijpt waar het over gaat. Die het zelf heeft meegemaakt. Dat je niet de enige bent met rare gedachten, want je denkt dat je de enige bent die moeilijk doet. In een supportgroep blijkt iedereen zich zo te voelen als jij. En soms zelfs nog erger. Dat kan een verzachtend gevoel geven. […] Mensen die echt in een diepe depressie zitten, komen niet naar een supportgroep. Ik hoop eigenlijk dat zij het forum weten te vinden. Ik denk dat het belangrijk is dat we niet belerend zijn op het forum. Wel kunnen we elkaar tips en nuttige informatie geven waar iedereen praktisch iets aan heeft.”

Ook voor naasten kan de online community hulp en steun bieden. Luuk, partner van een ervaringsdeskundige, heeft eveneens een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het platform:

“Ik hoop dat de nieuwe online community verbinding zal geven. Waar praktische tips en info gedeeld kunnen worden waar in het hulpverleningscircuit niet direct over wordt gesproken. Dat het een bron van verzamelde informatie mag gaan worden voor mantelzorgers, familieleden en partners. Waarbij het helemaal mooi zou zijn als mensen elkaar in het echt gaan ontmoeten. Want daarin zit de meeste kracht.”

Op de website van de Depressie Vereniging vind je meer informatie over Depressie Connect, en kun je je aanmelden om deel te nemen aan de digitale community.

Geen reactie's

Geef een reactie