Man met autisme promoveert op de geschiedenis van autisme

Man met autisme promoveert op de geschiedenis van autisme

Man met autisme promoveert op de geschiedenis van autisme

– Persbericht Autisme Digitaal –

Op 3 februari 2022 is historisch psycholoog Frederik Boven aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op een onderzoek naar de vroege geschiedenis van autisme. Bijzonder is dat hij zelf autisme heeft. Dit is onderdeel van een bredere trend: er zijn internationaal steeds meer mensen met autisme die zelf onderzoek doen naar autisme.

Dr. Boven onderzocht als eerste het volledige werk van drie kinderpsychiaters: George Frankl (1897-1975), Hans Asperger (1906-1980) en Leo Kanner (1894-1981). Asperger en Kanner beschreven als eersten ‘klassiek autisme’ en het ‘syndroom van Asperger’, oudere diagnoses die nu zijn opgegaan in het autismespectrum. George Frankl werkte met zowel Asperger als Kanner samen, wat verklaart waarom beiden tegelijkertijd, rond 1943, het idee van autisme bij kinderen introduceerden.

Het proefschrift van Dr. Boven heeft de titel Solitaire personen? Het vraagteken is daarbij essentieel. Zijn conclusie is namelijk dat autistische kinderen niet volledig solitair zijn, maar alleen op een andere manier contact maken. Hij ontdekte daarnaast dat Hans Asperger en Leo Kanner autisme zagen als een stoornis van de hele persoonlijkheid. Dit idee is volledig uit beeld geraakt. Dr. Boven: “Dat vind ik jammer, omdat hun holistische benadering, in tegenstelling tot hedendaagse theorieën, alle symptomen van autisme omvat.”

Het proefschrift bevat een aantal nieuwe ontdekkingen: “Anders dan vaak gedacht wordt, geloofde Kanner niet dat autisme veroorzaakt wordt door ‘koelkastmoeders’. Een andere ontdekking is dat Kanner het werk van Asperger niet negeerde, zoals algemeen gedacht wordt, maar eraan bijdroeg dat het bekend werd in Engelstalige landen.” Het proefschrift is verkrijgbaar in de boekhandel.

Naast onderzoeker is Frederik Boven directeur van Autisme Digitaal. Via deze stichting geeft hij in februari en maart 2022 gratis webinars over de autisme theorieën van Frankl, Asperger, en Kanner.

8 Reactie's
  • Ineke Masselink Beltman
    Geplaatst op 17:02h, 11 februari Beantwoorden

    Gefeliciteerd Dr. Boven. Uw bijdrage aan de wetenschap stellen wij als onderzoekers zeer op prijs. Dr. H.A Beltman.

  • Rembrandt Zegers
    Geplaatst op 20:01h, 11 februari Beantwoorden

    Gefeliciteerd Dr Boven, Rembrandt Zegers Ph.D.

  • Petra Sanders
    Geplaatst op 11:56h, 12 februari Beantwoorden

    Geweldig! Mijn zoon zit thuis met ASS en een depressie. Hij wil niet meer naar school. Hij denkt dat hij niks kan met zijn autisme. Dat bewijst U dat het anders kan . Hij is ook erg boos op mij dat hij geboren is maar ik houd zoveel van hem
    U bent een geweldig voorbeeld . Ga zo door, met vriendelijke groeten,

  • Elisabeth Van Breda
    Geplaatst op 14:18h, 12 februari Beantwoorden

    Ik heb een hoog functionerende dochter met asperge. Dit kwam pas naar buiten, of werd merkbaar rond haar 16e levensjaar.
    Ze is arts. Ze is uiterst intelligent, maar niet op sociaal gebied. Gevaar is dat ze vaak verkeerd begrijpt of begrepen wordt.
    Ondanks alle hobbels en bobbels houd ik intens van haar.

  • Yvonne Eitze
    Geplaatst op 08:38h, 16 februari Beantwoorden

    Geweldig! Ik laat dit aan mijn zoon met ASS lezen. Dan kan hij zien dat hij niet ‘waardeloos’ is.(zoals hij zelf zegt)

  • Bertha Clementina Lambriex
    Geplaatst op 11:11h, 16 februari Beantwoorden

    Geboren en getogen in Maastricht nl. Tot 1962 toen ben ik met man en kinderen naar NZ verhuisd, vraag ik mezelf vaak of ik van tyd tot tyd, aan autism geleden heb. Misschien als gevolge van afscheiding in eenzaamheis in 1947, TB isolatie voor 6/7 maanden in myn ouders slaapkamer, ik was niet ziek maar teste positief. In 1949? Zelfde gedonder, voo 9? Maanden. Ik leerde in die tyd mezelf bezig te houden met een soort of poppenhuis te bouwen van schoendozen, kleine lucifer doosjes en allerhande geschikte materialen. Barones van Kasteel Borgharen, waar ik vaak verbleef met myn tante die “caretaker” was, had my een paar kleine porceleinen popjes gegeven die armen en beentjes konden bewegen. Was en ben toen zeer zelfstandig geworden en gebleven tot de dag van vandaag. Kan heel goed op eigen benen staan en goed voor anderen zorgen(myn moeder en grootmoeder waren altyd ziek en meestal bedlegerend in die tyd. Allen woonden 1941/1949 in hetzelde huis met myn ouders en 2 broeren, 6 en 8 jaar ouder dan ik. Vaak moesten ze me zoeken in de grote korenvelden ongeveer 1 of 2 km afstand van huis. Nu, 84, houdt ik mezelf nog altyd bezig en heb weinig behoefte aan gezelschap, sinds 1987 heb ik zeer weinig met myn man te doen gehad. Met meer onderzoek naar deze vreemde “tekort komen” van autism, vraag ik me af of dit soort achtergrond kan leiden tot autism??

  • Anoniem
    Geplaatst op 04:26h, 27 oktober Beantwoorden

    You could have autism , but it would not be because of what you experienced in your life time. Autism is more or less a genetic disorder; it runs in families. It seems you are functioning well, so keep enjoying your life as much as you can!

    Dr Felix Bisterbosch, from Australia

  • felix bisterbosch
    Geplaatst op 04:26h, 27 oktober Beantwoorden

    You could have autism , but it would not be because of what you experienced in your life time. Autism is more or less a genetic disorder; it runs in families. It seems you are functioning well, so keep enjoying your life as much as you can!

    Dr Felix Bisterbosch, from Australia

Geef een reactie