Liefdevol rouwen, deel 6: Die dertien treden

Liefdevol rouwen, deel 6: Portret van een zonnebloem

Liefdevol rouwen, deel 6: Die dertien treden

Fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw beschrijft de totstandkoming van Zul je met mij – foto-essay over liefdevol rouwen. Ze maakte dit boek 20 jaar na het overlijden van haar moeder Pieta aan de zenuw-spierziekte ALS. De foto’s kwamen tot stand tijdens een verblijf bij OBRAS Artist in Residency, Portugal. Op ggz.nl verschijnt deze periode wekelijks een nieuwe column van Gerdien in aanvulling op haar artikel in de recent verschenen uitgave van het GGZ Vaktijdschrift.

Nog maar één keer per dag de trap op kunnen en alle treden tellen. Mamma kroop op haar knieën naar boven. Hijgend als een gewond dier bereikte ze de overloop. Tot de dag dat het niet meer ging.

Ik daal af in de aarde, sta beneden in een marmergroeve. Het geluid van de diamantzaag weerkaatst tegen de wanden. Stof overal. Industrieel landschap: we pakken uit Moeder Aarde wat we grijpen kunnen. Tegelijkertijd is het indrukwekkend en beklemmend. Ik kan niet weg, zonder hulp van anderen. Als ik één verkeerde stap zet, val ik meters naar beneden. De wanden zijn eindeloos hoog. En daarvoor kwam ik hier: om een foto te maken van de zigzaggende trappen, die een onmogelijke beklimming symboliseren voor iemand die niet meer op haar eigen benen kan staan.

Een vraag dringt zich op: hoever moet ik gaan in dit proces? Hoe diep? Ik heb me emotioneel binnenstebuiten gekeerd, duizenden kilometers gereden, gefotografeerd bij dag en nacht. Wanneer is rouw klaar? Afgedaald in dit grote marmeren graf, is het nu wel genoeg geweest.

Het foto-project ‘Zul je met mij’ is tot en met 17 juli 2021 te zien in een preview, gevolgd door een grote expositie in 2022 bij Pennings Foundation in Eindhoven. Op 7 juli geeft Gerdien een inspirerende Artist Talk eveneens bij de Pennings Foundation. Meer informatie over het foto-essay vind je hier

Liefdevol rouwen, deel 6: Portret van een zonnebloem

Geen reactie's

Geef een reactie