Liefdevol rouwen, deel 5: Portret van een zonnebloem

Liefdevol rouwen, deel 5: Portret van een zonnebloem

Liefdevol rouwen, deel 5: Portret van een zonnebloem

Fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw beschrijft de totstandkoming van Zul je met mij – foto-essay over liefdevol rouwen. Ze maakte dit boek 20 jaar na het overlijden van haar moeder Pieta aan de zenuw-spierziekte ALS. De foto’s kwamen tot stand tijdens een verblijf bij OBRAS Artist in Residency, Portugal. Op ggz.nl verschijnt deze periode wekelijks een nieuwe column van Gerdien in aanvulling op haar artikel in de recent verschenen uitgave van het GGZ Vaktijdschrift.

Ze schreef op: “Je ziet hoe ik aftakel, ik heb een scheef bekkie en ben mager. Hou je nog van me?” Toen heb ik heel erg gehuild, waar zij bij was.

Mijn vader deelt deze herinnering met me op ons familielandje. Zittend in het schemerige, knusse schuurtje met het tuingereedschap om ons heen. Een gouden uur. We spreken over de tijd dat mamma ziek was en hij voor haar zorgde. Dit was de enige keer in zijn leven met haar dat hij huilde, uit diepe liefde en om wat voorgoed verloren was: jeugd, schoonheid, vitaliteit, een leven en toekomst samen.

Terwijl hij vertelt, weet ik dat deze herinnering een plaats zal krijgen in het boek, maar hoe dit te verbeelden? Op reis naar Portugal stuurt de navigatie me in Zuid-Frankrijk van de péage, een slingerend landweggetje op. Ik besluit de wonderlijke aanwijzingen te volgen. Zo kom ik langs de enige akkers met zonnebloemen die ik deze reis zal zien, en maak deze foto. Portret van een zonnebloem, licht, rank, en lieflijk, het voldragen hoofdje geknakt. Terwijl ik fotografeer biggelen de tranen over mijn wangen. Het voelt alsof ik het verdriet draag van mijn beide ouders, bovenop mijn eigen gemis.

Het foto-project ‘Zul je met mij’ is tot en met 17 juli 2021 te zien in een preview, gevolgd door een grote expositie in 2022 bij Pennings Foundation in Eindhoven. Op 7 juli geeft Gerdien een inspirerende Artist Talk eveneens bij de Pennings Foundation. Meer informatie over het foto-essay vind je hier

Liefdevol rouwen, deel 5: Portret van een zonnebloem

Geen reactie's

Geef een reactie