Liefdevol rouwen, deel 3: Telefoongesprek

Liefdevol rouwen, deel 3: Telefoongesprek

Liefdevol rouwen, deel 3: Telefoongesprek

Fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw beschrijft de totstandkoming van Zul je met mij – foto-essay over liefdevol rouwen. Ze maakte dit boek 20 jaar na het overlijden van haar moeder Pieta aan de zenuw-spierziekte ALS. De foto’s kwamen tot stand tijdens een verblijf bij OBRAS Artist in Residency, Portugal. Op ggz.nl verschijnt deze periode wekelijks een nieuwe column van Gerdien in aanvulling op haar artikel in de recent verschenen uitgave van het GGZ Vaktijdschrift.

Ons laatste telefoongesprek staat in m’n geheugen gegrift. Mamma had kleertjes genaaid voor een pasgeboren baby en zou op kraamvisite gaan. Ze probeerde me duidelijk te maken dat ik een bijpassend geel T-shirtje moest kopen. De woorden kwamen als brokstukken. Ze deed zo haar best, maar het duurde eindeloos voor ik haar begreep. Toen we ophingen wist ik dat met elkaar bellen verleden tijd was. Ik voelde me wanhopig. Gelukkig bleek het shirtje dat ik had gekocht precies de juiste kleur te zijn. Het was een schattig setje bij elkaar.

Voor alles is een laatste keer. Kun je je erop voorbereiden? Misschien kun je je er een voorstelling van proberen te maken, inleven, maatregelen treffen, hulpmiddelen aanschaffen. Maar het moment komt, onverbiddelijk en vaak toch nog plotseling. Steeds meer inleveren van gezonde onafhankelijkheid. Opgesloten zitten in het lichaam dat je zo in de steek laat. Je moeten verhouden tot je vergankelijkheid. Je leven dat wordt uitgewist. Het verdriet van je naasten zien en willen opvangen. Hoe doe je dat?

Zelf schreef ze aan haar zus: “Ja, het is een moeilijke weg die ik moet gaan, alleen maar inleveren. Als je je geloof niet had waar bleef je dan? Het is fijn dat ze me allemaal niet vergeten, ik heb zoveel bezoek gehad.”

Zorgen maken heeft geen zin. Er is alleen maar nu. En elkaar.

Het foto-project ‘Zul je met mij’ is tot en met 17 juli 2021 te zien in een preview, gevolgd door een grote expositie in 2022 bij Pennings Foundation in Eindhoven. Op 7 juli geeft Gerdien een inspirerende Artist Talk eveneens bij de Pennings Foundation. Meer informatie over het foto-essay vind je hier

Liefdevol rouwen, deel 3: Telefoongesprek

Geen reactie's

Geef een reactie