Licht laat echte en kunstmatige neuronen met elkaar communiceren

Licht laat echte en kunstmatige neuronen met elkaar communiceren

Licht laat echte en kunstmatige neuronen met elkaar communiceren

Het is onderzoekers gelukt om kunstmatige neuronen te laten communiceren met echt hersenweefsel, zo is te lezen in de rubriek Wetenschap Vandaag van BNR Nieuwsradio. Met behulp van blauw licht konden de onderzoekers signalen overbrengen tussen kunstmatige neuronen en een gekweekt stukje brein met echte zenuwcellen.

Het is niet eenvoudig om de werking van het brein na te bootsen; hersencellen hebben namelijk een hele specifieke manier van communiceren. Signalen kunnen heel precies worden overgebracht, wat met technieken van buitenaf tot nu toe lastig te evenaren was. Met optogenetica, een techniek die gebruik maakt van lichtgevoelige eiwitten die in zenuwcellen worden ingebouwd, komen wetenschappers nu een stukje dichter in de buurt.

Door met blauw licht op zenuwcellen te schijnen die lichtgevoelige eiwitten bevatten, worden deze zenuwcellen actief of juist inactief gemaakt. Om kunstmatige zenuwcellen met echte cellen te laten communiceren, werd de (elektrische) output van kunstmatige neuronen omgezet in een lichtpatroon. Dit blauwe licht – in een specifiek patroon – werd vervolgens op het echte hersenweefsel geprojecteerd, waardoor de echte neuronen geactiveerd werden en signalen teruggaven. Zo konden signalen van beide kanten worden vertaald en met behulp van licht worden doorgegeven.

Wetenschappers hopen deze techniek in de toekomst te kunnen gebruiken om een kleine chip te maken die als ‘prothese’ in of op het brein kan worden geplaatst. Hiermee kan beschadigd hersenweefsel mogelijk gedeeltelijk worden hersteld of vervangen. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor diverse aandoeningen in het brein waarbij sprake is van een verminderde signaaloverdracht.

Lees en beluister hier het bericht van BNR over het onderzoek naar optogenetische stimulatie als communicatiemiddel tussen echte en kunstmatige neuronen. Het volledige wetenschappelijke artikel vind je hier.

Geen reactie's

Geef een reactie