Kom in actie tegen eenzaamheid

Kom in actie tegen eenzaamheid

Kom in actie tegen eenzaamheid

Op dinsdag 1 oktober is de Week tegen Eenzaamheid van start gegaan, waarin op allerlei plekken aandacht wordt besteed aan de – helaas veelvoorkomende – eenzaamheid in Nederland. Morgen (op 8 oktober) wordt ter afsluiting een feestelijk slotcongres georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het congres vindt plaats in Hilversum, is gratis toegankelijk en bestaat onder andere uit lezingen over eenzaamheid, een foodtruckfestival, muziek en dans.

De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van het ministerie van VWS en vormt een onderdeel van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Met dit programma wil de overheid meer aandacht vragen voor een serieus probleem dat vooral onder ouderen erg vaak voorkomt. Naar schatting zijn er zo’n 700.000 mensen boven de 75 jaar die zich eenzaam voelen, en dit aantal blijft stijgen. Maar ook onder jongere mensen komt het vaker voor dan gedacht: van alle Nederlanders geeft ongeveer de helft aan last te hebben van eenzaamheid. Via NPO Start zijn vijf afleveringen terug te kijken van ‘Wie kent mij nog?’, een serie van de EO waarin mensen hun levensverhaal delen en vertellen over de eenzaamheid waarmee zij te maken hebben.

Afgelopen week hebben door het hele land evenementen plaatsgevonden om mensen en ouderen in het bijzonder in contact met elkaar te brengen. Ook nu kun je nog aan activiteiten deelnemen, zo wordt er op dinsdag 8 oktober in Haarlem bijvoorbeeld een Maatjes Speeddate-sessie georganiseerd. Een ‘Maatje’ kan helpen om dagelijkse dingen net wat gezelliger te maken, zoals boodschappen doen, een stukje wandelen of een kopje koffie drinken. Tijdens dit evenement werken verschillende organisaties in Haarlem samen om het aanbod van en de vraag naar Maatjes bij elkaar te brengen.

Wie interesse heeft om deel te nemen aan het gratis slotcongres in Hilversum dient zich vooraf aan te melden. Het programma en een link naar het aanmeldformulier zijn hier te vinden.

Meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid en bijbehorende activiteiten lees je hier. Ook buiten deze week om wordt er van alles georganiseerd om mensen bij elkaar te brengen. Op de website van Een tegen Eenzaamheid staat een overzicht van initiatieven en kun je zoeken naar een activiteit bij jou in de buurt.

Geen reactie's

Geef een reactie